Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

"Μνήμες και Μελωδίες"

Τη Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας, αντάμωσαν κάτω απ' την ίδια στέγη οι εικαστικές τέχνες με τη μουσική. Τα χρώματα, οι εικόνες, οι μνήμες και τα κειμήλια των προσφύγων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, ζωντάνεψαν με 

μιας στο καμβά του Ευβοιώτη Εικαστικού Γιώργου Κεβρεκίδη, υπό τις μελωδικές συνθέσεις του Γιώργου Κουμεντάκη, ερμηνευμένες με εξαιρετική μαεστρία απ' τον διακεκριμένο πιανίστα Γιώργο Κωνσταντίνου.
Οι "μνήμες ενός πρόσφυγα", συμμετέχοντας στους 100χρονους εορτασμούς απ' την απελευθέρωση της Φλώρινας από τον τουρκικό ζυγό και την ενσωμάτωσή της στο Ελληνικό κράτος,  ανασύρθηκαν απ' τους καλοφτιαγμένους γιούκους, σ' ένα συγκινητικό οδοιπορικό μνήμης, αγάπης, πόνου και νοσταλγίας, όπου οι pop art συνθέσεις του δημιουργού συνομίλησαν εμπνευσμένα με το ζωγραφικό ρεαλισμό. 
Φωτογραφίες εποχής, προσωπικά αντικείμενα μεγάλης συναισθηματικής αξίας, κειμήλια του παρελθόντος, όλα μαζί μεταμορφώθηκαν σε έργα με εικαστική γλώσσα. 
Την έκθεση έντυσε μελωδικά ο ταλαντούχος πιανίστας Γιώργος Κωνσταντίνου, ερμηνεύοντας έργα του ρομαντικού και σύγχρονου ρεαλισμού, μεταξύ των οποίων Γιώργο Κουμεντάκη, Arvo Part, Ferenz Liszt,Gyorgy Kurtag και Gyorgy Ligeti.Ο βραβευμένος σε Ελλάδα και Ευρώπη μουσικός, καθήλωσε το κοινό με το ορμητικό του παίξιμο, παρασύροντάς το σ' ένα ταξίδι αισθαντικότητας, για μιάμιση ώρα σχεδόν, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.
Η έκθεση "μνήμες ενός πρόσφυγα" θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό ως τις 21 Δεκέμβρη 2012, κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη 17:00-23:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου