Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Μήνυμα του Δ.Ηλιάδη για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες


Η 3η Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρίες, αποτελεί την κατάλληλη αφορμή για προβληματισμό σε ότι αφορά τις συνθήκες διαβίωσης, εκπαίδευσης, κοινωνικής ένταξης και επαγγελματικής αποκατάστασης των ΑμΕΑ.
Η 3η Δεκεμβρίου όμως, δε θα πρέπει να αποτελεί απλά μια ημέρα επετείου για την κοινωνία μας. Κάθε άτομο που αντιμετωπίζει 

οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας, έχει το δικαίωμα να ζει ανθρώπινα και ισότιμα, όλες τις μέρες του χρόνου.
Τα ΑμΕΑ είναι άτομα που βρίσκονται δίπλα μας καθημερινά. Η ένταξή τους σε μια δίκαιη κοινωνία είναι και θα παραμείνει για πολύ καιρό ένα από τα ζητούμενα. Επιβάλλεται λοιπόν να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας, αλλά και συμπεριφοράς των πολιτών απέναντι στα ΑμΕΑ, ώστε αυτοί να τύχουν της αποδοχής που δικαιούνται ως ισότιμοι πολίτες.
Ως Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ως Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας βρισκόμαστε στο πλευρό αυτών των ατόμων, κατανοώντας τις ανάγκες τους και στηρίζοντας τις προσπάθειες τους. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους. Τα άτομα αυτά, άλλωστε, μας χρειάζονται δίπλα τους ως φίλους, συνοδοιπόρους, συνεργάτες. Θέλουν την αγάπη, το σεβασμό, την εκτίμηση που θα δίναμε στο συνάνθρωπο μας, όχι σαν δείγμα οίκτου και συμπόνιας, αλλά ειλικρινούς αποδοχής των δυσκολιών τους και αναγνώριση των χαρισμάτων τους.
Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι υπόθεση όλων μας και έχουμε συλλογική και ατομική ευθύνη γι’ αυτό, πέρα από τους επετειακούς εορτασμούς.
Ο αγώνας των ΑμΕΑ πρέπει να μας παραδειγματίσει και να μας βγάλει από την εγωκεντρισμό μας.
Ας είναι η φετινή επέτειος μια αρχή για όλους μας. Γιατί αξίζει να βλέπουμε όλοι τη ζωή με χαμόγελο και αξιοπρέπεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου