Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

H Μητρόπολη για τους σεισμούς


Ἀνακοινώνεται στοὺς εὐσεβεῖς χριστιανοὺς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας ὅτι πρὸς ἁγιασμό, προστασία καὶ διαφύλαξη τῆς περιοχῆς μας απὸ τὴν ἔντονη σεισμικὴ δραστηριότητα, μὲ πρόσκληση τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Θεοκλήτου, θὰ κομισθεῖ στὴν πόλη τῆς Φλώρινας ἀπὸ 

τὴν Ἱερὰ Μονὴ Παναχράντου τῆς νήσου Ἄνδρου θαυματουργὸς Τιμία Κάρα τοῦ ἁγίου ἐνδόξου Μεγαλομάρτυρος καὶ ἰαματικοῦ Παντελεήμονος
Ἡ ὑποδοχὴ της θὰ γίνει τὴν Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013 καὶ ὥρα 6:30 μ.μ. στὸ προαύλιο τοῦ Ἱεροῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ. Τὴν Τιμία Κάρα θὰ συνοδεύουν ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Ἄνδρου, Κέας καὶ Μήλου κ. Δωρόθεος καὶ ὁ Καθηγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Παναχράντου Ἀρχιμ. Εὐδόκιμος.
Ἡ ἁγία Κάρα θὰ παραμείνει στὸν Ἱερὸ Μητροπολιτικὸ Ναὸ Ἁγίου Παντελεήμονος, γιὰ εὐλογία καὶ προσκύνηση, ἕως καὶ τὴν Παρασκευὴ 1η Μαρτίου 2013.
 Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως


Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α
Ἀνακοινώνεται ὅτι τὴν Τρίτη 26η Φεβρουαρίου 2013, ἑορτὴ τοῦ ἁγίου ἐνδόξου Μάρτυρος Θεοκλήτου, ἄγει τὰ ὀνομαστήριά του ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόκλητος. Μὲ τὴν εὐκαιρία αὐτὴ θὰ τελεσθοῦν οἱ κάτωθι λατρευτικὲς ἐκδηλώσεις.
Ἱερὸς Μητροπολιτικὸς Ναὸς Ἁγίου Παντελεήμονος
Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013, ὥρα 6:30 μ.μ.
  • Ὑποδοχὴ τῆς θαυματουργοῦ Τιμίας Κάρας τοῦ ἁγίου ἐνδόξου Μεγαλομάρτυρος καὶ ἰαματικοῦ Παντελεήμονος στὸ προαύλιο τοῦ Ἱεροῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ.
  • Μέγας Πανηγυρικὸς Ἀρχιερατικὸς Ἑσπερινὸς μετ᾽ Ἀρτοκλασίας χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου, Ἄνδρου, Κέας καὶ Μήλου κ. Δωροθέου, ὁ ὁποῖος θὰ κηρύξει καὶ τὸν Θεῖο λόγο.

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013, ὥρα 7:15-10:30 π.μ.
  • Ὄρθρος. Ἀρχιερατικὸ Συλλείτουργο.

Ὁ Σεβασμιώτατος θὰ δεχθεῖ τὶς εὐχὲς τοῦ ἱεροῦ κλήρου καὶ τοῦ λαοῦ στὸ Προσωρινὸ Ἐπισκοπεῖο, πλησίον τῆς Ὀρθοδόξου Ἱεραποστολικῆς Ἀδελφότητος «Ἁγία Μακρίνα», Τροπαιούχου 14, καὶ ἀπὸ ὥρας 6 μ.μ. ἔως ἀργὰ τὸ βράδυ.
Παρακαλεῖ δὲ αὐτοὺς ποὺ ἐπιθυμοῦν νὰ προσφέρουν κάποιο δῶρο, νὰ καταθέσουν τὴν ἀγάπη τους στὸ Γενικὸ Φιλόπτωχο Ταμεῖο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως γιὰ τὶς ἀνάγκες τῶν φτωχῶν.

27 σχόλια:

  1. Τι ειναι αυτα που βλεπω και ακουω?ρε παιδια ο μεσαιονας υφιστατε ακομα στην ΦΛΩΡΙΝΑ΄?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από πού κι ως πού πρόκειται για μεσαίωνα μηδενιστή των 10:01 π.μ.; (Παρεμπιπτόντως η λέξη "μεσαίωνας" γράφεται με ω ενώ η λέξη "υφίσταται" λήγει σε αι). Τίποτε δε γίνεται χωρίς τη θέληση ή την ανοχή του Θεού. Εκτός κι αν εσύ πιστεύεις στο μηδέν και την τυφλή τύχη καταλήγοντας στον παραλογισμό εν ονόματι μάλιστα του "ορθού" λόγου. Έλα όμως που πολλοί επιστήμονες μεταξύ των οποίων οι Newton, Pascal, Ainstain, Carrel,Pasteur και πολλοί άλλοι δε δέχονται την κυριαρχία της τυφλής τύχης και τη φυσιοκρατία αλλά παραδέχονται την ύπαρξη ενός σοφού νου που κατευθύνει τα πάντα.

      Διαγραφή
    2. Ωραία τα παπαγάλισες. Ξεπερνώ την ανορθογραφία σου αλλά καλό είναι όταν δε γνωρίζουμε κάτι να σιωπούμε για να μην γινόμαστε ρεζίλι. Έχεις ιδέα ποιός είναι ο Νιλς Μπορ ; Τι ανακάλυψε σχετικά με τις απρόβλεπτες κινήσεις των υπο-ατομικών σωματιδίων; Ο Λόρεντζ ; Ο Μπελούσοφ ; Έχεις ιδέα ότι η νευτώνεια μηχανική έχει καταρρεύσει , μαζί και το λαπλασιανό όνειρο του ντετερμινισμού ; Έιναι , κατά τη γνώμη σου, άχρηστες οι θεωρίες των πιθανοτήτων,των παιγνίων,του χάους ; Η επιστημή προχωρά και μαζί βλέπουμε συνεχώς νέα πράγματα στην προσπάθεια της ενοποιημένης θεωρίας των δυνάμεων, που ακυρώνουν τα προηγούμενα. Στην επιστήμη υπάρχει μία "αυθεντία" η ΑΠΟΔΕΙΞΗ , καμία άλλη. Κρατήστε τις θρησκείες σας μακριά από την επιστήμη, είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα και είναι απαράδεκτο να θέλουμε να βάλουμε τη μία στα χωράφια της άλλης.

      Διαγραφή
    3. μαζί με όλα τα άλλα προσφέρετε και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟΥΣ.Μπράβο σας. και για το καλοκαίρι προτείνω την κάρα του Αγίου( θα το βρούμε...ανάλογα με τη συμφωνία)για αντιπυρική προστασία βεβαίως... βεβαίως

      Διαγραφή
    4. 4:31 σε παρακαλώ πολύ με την βλακεία των ειδωλολατρών...Άκου εκεί οι επιστήμονες που ανέφερες πίστευαν στον θεό που μας παρουσιάζει το άρθρο, τον θεό του σκοταδισμού, του εγωισμού και της σαπίλας που χαιρόταν με την κακοτυχία των πιστών(καλό θα ήταν να διαβάσεις Βίβλο) πουλώντας τους φόβο και ελπίδα.Όταν ανέφεραν την λέξη "θεός" εννοούσαν τον θεό με την ίδια ερμηνεία που έδινε ο Σπινόζα...Ψάξε λίγο τι εννοούσε ο Σπινόζα.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμε των 1:12 π.μ. διάβασε τις "σκέψεις", το περίφημο βιβλίο του Πασκάλ, και θα δεις ότι όταν μιλάει για Θεό αναφέρεται στο Θεό του Αβραάμ, του Ισαάκ και του Ιακώβ κι όχι στο "θεό" του κατ ουσίαν άθεου Σπινόζα!

      Διαγραφή
    6. Προς ανώνυμο των 9:06 μ.μ.: πολλοί κορυφαίοι επιστήμονες πιστεύουν στο Θεό και αυτό μόνο κακόπιστοι και προκατειλημμένοι μπορούν να το αμφισβητήσουν. Η ενασχόλησή τους με την επιστήμη όχι μόνο δεν τους κλόνισε την πίστη τους αλλά τους ένίσχυσε σ αυτή έτι περαιτέρω.

      Διαγραφή
    7. Δηλαδή δοκησίσοφε και ξερόλα των 9:06 οι επιστήμονες που ανέφερες πίστευαν στην "τυφλή" τύχη και ερμήνευαν την τάξη, την αρμονία, το μέτρο, τη σκοπιμότητα, την ποικιλότητα και διαφορετικότητα, τα έξοχα χαρίσματα, τις περίτεχνες κατασκευές , την αλληλοσυμπλήρωση,τη συνεργασία και το συνδυασμό όλων των δημιουργημάτων προκειμένου να συναποτελέσουν το ενιαίο και αρμονικό σύνολο της δημιουργίας με βάση την τυχαιότητα; Πόθεν τεκμαίρεται κάτι τέτοιο; Γνωρίζεις μήπως τις μεταφυσικές τους πεποιθήσεις; Καλό λοιπόν θα είναι να υπενθυμίσουμε τη ρήση του Γάλλου βιολόγου και ακαδημαικού J.Ronstand με βάση την οποία: "το να αποδίδεται στην παρέμβαση της τύχης μία τέτοια δημιουργική αποτελεσματικότητα (όπως η δημιουργία των ποικίλων μορφών της ζωής) δε μοιάζει σαν να παραδέχεται κανείς ότι ένα λογοτεχνικό δημιούργημα μπόρεσε να γραφεί χάρη σε μία σειρά λαθών εκτυπώσεως"; Ο δε επίσης Γάλλος βιολόγος Pierre Grasse τονίζει ότι "η ζωή είναι ο θρίαμβος της τάξεως και επομένως η τύχη δεν είναι δυνατό να έχει θέση". Βέβαια δεν χρειαζόντουσαν τα "δεκανίκια " του Γκρασσέ και του Ροστάν για να υποστηριχθούν τα αυτονόητα και όσα επιτάσσει η κοινή λογική. Αλλλά δυστυχώς "ο κοινός νους είναι λιγότερο κοινός απ όσο κοινά πιστεύεται"!

      Διαγραφή
    8. Ξαναλέω, μίλησες για φυσιοκρατία και τύχη έχοντας παπαγαλίσει προφανώς αντιλήψεις της νευτώνειας εποχής. Έχουν ακυρωθεί, όμως.Τα παραδείγματα από τη μελέτη του ηλεκτρομαγνητισμού,της ασθενούς και της ισχυρής πυρηνικής δύναμης αποδεικνύουν ακριβώς το πόσο "δυνατά" μπήκε ο ιντετερμινισμός στο παιχνίδι.Ή έχεις μείνει πίσω ή πιθανότατα παπαγαλίζεις και κάνεις copy-paste ο,τι βρίσκεις, χωρίς ο ίδιος να έχεις ασχοληθεί ποτέ.Από κει και πέρα, δεν θα κάτσω να ασχοληθώ με τα πιστεύω του καθενός, επιστήμονες υπήρχαν και θρήσκοι υπήρχαν και άθεοι. Ξέρεις πόση σημασία έχει αυτό στην τεκμηρίωσή τους ; ΚΑΜΙΑ.Δηλαδή κατά τη "λογική" σου το κριτήριο ποιό θα πρεπε να ναι ; Ό,τι πει ο Χ είναι σωστό γιατί είναι χριστιανος; Όπως είπα και πριν η επιστήμη περνά αποκλειστικά μέσα από την έννοια της απόδειξης. Οτιδήποτε άλλο είναι προσωπική υπόθεση, δικαίωμα μας να την εκφέρουμε αλλά δεν γίνεται να υποχρεώσουμε άλλους να τη θεωρήσουν και έγκυρη. Οταν με το καλό διαχωρίσεις την προσωπική γνώμη (πχ ποιά κοπέλα είναι πιο ωραία, ποιό φαγητό μου αρέσει,ειμαι δεξιός/αριστερός) από την απόδειξη, τα λέμε.

      Διαγραφή
    9. Το σχόλιο που ακολουθεί απευθύνεται σε καλοπροαίρετους και μη προκατειλημμένους:
      Ο λεγόμενος ιντετερμινισμός με βάση τον οποίο η κίνηση των ατόμων της ύλης δε διέπεται από άκαμπτους νόμους ώστε να είμαστε εκ των προτέρων βέβαιοι ότι το Α αίτιο θα φέρει αναποδράστως και το Β αποτέλεσμα ενώ είναι πιθανόν να το φέρει και εξ ίσου πιθανόν να μην το φέρει όχι μόνο δεν αποκλείει την ύπαρξη Θεού-δημιουργού και συντηρητή του σύμπαντος αλλά κάνει ακόμη πιο θαυμαστό το σχέδιο και το σκοπό που υπόκειται της δημιουργίας. Αφού λοιπόν κατά τα ως άνω εκτεθέντα κατ αυτόν τον τρόπο που περιγράφηκε κινούνται τα άτομα της ύλης πώς θα εξηγήσουμε την τάξη, τη συμμετρία, την επανάληξψη σταθερών μορφών και μάλιστα εντός του αυτού χρονικού διαστήματος; Η τύχη μπορεί να δημιουργήσει ένα μεμονωμένο φαινόμενο ή έστω λίγα τέτοια φαινόμενα. Δεν είναι όμως ποτέ δυνατό να δημιουργήσει ένα ΣΥΝΕΧΕΣ, ΤΑΚΤΙΚΟ φαινόμενο με κάποιο σκοπό και μάλιστα να επαναλαμβάνει ακριβώς ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΑΙΡΟ, ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΠΟΧΗ.Γενικά η τύχη δεν μπορεί να εξηγήσει τη ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΝΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΣ, ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΥΡΥΘΜΙΑ.
      Καλό λοιπόν θα είναι να μην προστρέχουμε στον ιντετερμινισμό προκειμένου να κατοχυρώσουμε δήθεν την έλλειψη προυπάρχοντος σχεδίοα αναφορικά με τη δημιουργία.
      Γι αυτό και ο θεμελιωτής της νεώτερης ιντετερμινιστικής φυσικής Μαξ Πλανκ είπε ότι " η μόνη εξήγηση είναι η παραδοχή του δρώντος στον κόσμο ΙΔΕΩΔΟΥΣ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ το οποίο ευρισκόμενο υπεράνω των φυσικών νόμων δημιουργεί και συγκρατεί την τάξη και αρμονία στον κόσμο και μάλιστα δρα ως "τέλειος θεωρητικός φυσικός" κατά τον Jeans. Όπως είπε και ο Πλάτων "αεί ο Θεός γεωμετρεί". Και φυσικά η πιο πάνω ρήση του ιντετερμινιστή Πλανκ προήλθε μετά από ενδελεχή επιστημονική έρευνα κι ας μην φέρει το χαρακτήρα "απόδειξης"! Γιατί πάνω κι απ την επιστημονική "απόδειξη" που σε αρκετές περιπτώσεις ανατρέπεται η ισχύς της από κάποια άλλη "απόδειξη" μετά λίγα χρόνια υπάρχει η κοινή λογική. Και με βάση αυτήν την κοινή λογική που βέβαια ενισχύεται κάθε μέρα απ τις εκπληκτικές ανακαλύψεις των θαυμασίων της δημιουργίας ο Κικέρων είπε πως "ότι η ύπαρξη του Θεού είναι τόσο ολοφάνερη ώστε αμφιβάλλω για τη διανοητική υγεία εκείνου ο οποίος αρνείται την ύπαρξή Του"!

      Διαγραφή
    10. Αγαπητέ φίλε των 3:54 δεν προτίθεμαι να συνεχίσω το διάλογο μαζί σου. Στο αρχικό μου σχόλιο δε μίλησα για νευτώνεια μηχανική, ούτε για ντετερμινισμό και ιντετερμινισμό, αλλά παρέθεσα το όνομα του Νεύτωνα μαζί με κάποια άλλα ηχηρά ονόματα επιστημόνων που η ενασχόλησή τους με την επιστήμη όχι μόνο δεν κλόνισε την πίστη τους σε Θεό δημιουργό του παντός αλλά και την ενίσχυσε. Εκεί ακριβώς θα έπρεπε να εστιασθεί το κέντρο βάρους του σχολίου μου. Δυστυχώς εσύ απομόνωσες την αναφορά μου στο Νεύτωνα και πιάστηκες από κει τη στιγμή κατά την οποία και ο Αινστάιν τον οποίο επίσης ανέφερα και ο οποίος επίσης ανέτρεψε το Νευτώνειο κοσμοείδωλο μιλούσε για το Θεό που δεν έπαιζε ζάρια όταν δημιουργούσε τον κόσμο αλλά και για το γεγονός ότι δε βρήκε κάτι στην επιστήμη την οποία διακόνησε που να έρχεται σε αντίθεση με τη θρησκεία. Λυπάμαι αν με τον τρόπο που διατύπωσα το αρχικό μου σχόλιο δόθηκε άλλη εντύπωση απ αυτήν που στόχευσα να δώσω.

      Διαγραφή
  2. "Παρακαλεῖ δὲ αὐτοὺς ποὺ ἐπιθυμοῦν νὰ προσφέρουν κάποιο δῶρο, νὰ καταθέσουν τὴν ἀγάπη τους στὸ Γενικὸ Φιλόπτωχο Ταμεῖο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως γιὰ τὶς ἀνάγκες τῶν φτωχῶν".

    ...

    Θεέ μου το ξέρω ότι υπάρχεις, μα ένα σου σημάδι που και που θα 'ταν ανακούφιση για μας το χριστιανικό ποίμνιο σου. Απανωτές μαχαιριές... τουλάχιστον φίλε μου 1:01 "το κάρβουνο" θα 'ταν μια κάποια λύση για το χειμώνα την Φλώρινας των... Παθών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εσείς τι ζόρι τραβάτε ρε παλικάρια; Σας σύρανε με το ζόρι να πάτε για προσκύνημα; Μεσαίωνας υπάρχει στα μυαλά σας, που ακόμα δεν μπορείτε να σεβαστείτε και να κριτικάρετε απαξιωτικά τα πιστεύω των άλλων. Γίνατε χειρότεροι από αυτούς που κοροϊδεύετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για γέλια και για κλάματα είμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε μας αρέσει που υφίσταται ο μεσαίωνας!!σε όποιον αμόρφωτο δεν του αρέσει... έτσι η Φλώρινα ο δρόμος ανοιχτός!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον σεισμοί γίνονται επειδή άνθρωποι σαν εσένα πιάνουν στο στόμα τους τη λέξη "μόρφωση". :-)

      Διαγραφή
  6. προεκλογική εκστρατεία Ιουστίνου με φανφάρες αντισεισμικές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κάρα του αγίου πάντως δε φταίει σε τίποτε!

      Διαγραφή
    2. Αυτό να το σκεφτεί ο Δεσπότης που επιτρέπει φανφάρες και συλλείτουργα και δημόσιες σχέσεις που προκαλούν

      Διαγραφή
  7. Να χορέψουν οι μάγοι και κανένα χορό γύρω γύρω, θα φοβηθεί ο σεισμός!
    Ξέχασαν να αναφέρουν σε ποιο σημείο θα βρίσκεται το παγκάρι δια τους οβολούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ne re,na figi ap edo o sismos,na pa"i" aloy.Kane thee moy to thayma soy,as pa"i" sti toyrkia,sto pakistan,sto isra"i"l,stin akatanomasti,na mini mono i ellada ke i ellines na toys allajoyme ta fota,na kanoyme olo ton kosmo san emas,mas zileyoyn,imaste o aklektos laos toy theoy,to le"i"ke o pastitsios

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν υπήρχε κοινότητα βουδιστών στην Φλώρινα και έφερναν κάποιο κειμήλιο σχετικό με τον Βούδα για προσκύνημα, θα κάνατε τουμπεκί, τάχα μου σεβόμενοι την θρησκευτική ελευθερία. Αν ζούσανε εδώ μουσουλμάνοι, κάθε φορά που ο ιμάμης θα ξελαρυγγιαζόταν από τους μιναρέδες, πάλι θα το κάνατε γαργάρα, και θα διατυμπανίζατε στους διαφωνούντες το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας. Με εμάς τους χριστιανούς ορθόδοξους, τι πρόβλημα έχετε; Σας ενοχλήσαμε; Σας ζητήσαμε κάτι; Σας επιβάλλαμε το προσκύνημα; Θέλετε να ΄ρθείτε ελάτε, δεν θέλετε με γειά σας και χαρά σας.
    Η υποκρισία σας δεν έχει όρια.

    Φίλε 6:35, δεν είσαι υποχρεωμένος να προσεγγίσεις το παγκάρι.
    Φίλε 7:21 Μάθε να γράφεις που ακόμα και τα greeklish σου είναι άθλια, μελέτησε λίγο το ορθόδοξο δόγμα και μετά μίλα. Δεν υπάρχει ούτε μια προσευχή που να ζητεί να βρει κάποιον συνάνθρωπό μας οποιασδήποτε μορφής κακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. από που μας "διώχνεις" piperi? από το σπίτι της φίλης σου?

      Διαγραφή
    2. Έχεις πάει ποτέ σε "Κυριακή της Ορθοδοξίας" ;

      Διαγραφή
  10. 4;11,στον εμφιλιο της Ορθοδοξιας,ποσοι ορθοδοξοι εσφαγιασθησαν¨?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. βρε κουλτουριαρηδες πανεπιστημονες του κω....εσεις δεν μιλατε για ελευθερια...σας υποχρεωσε βρε μαμελουκοι να παρευρεθείτε...σας υποχρεωσε έστω και να δειτε το θεαμα οπως λετε...δεν νομιζω. οποιος θελει παει...οπως και στις κουλτουροσυγκεντρώσεις σας και σουρωμενος δεν θα πηγαινα... ο καθενας κανει τις επιλογες του ελευθερα. Δεν σας εδωσε κανεις το δικαιωμα να μου λετε τι να κανω. θελετε να χλευαζετε καλα κανετε...να δεχεστε ομως και την κριτικη που θα προερχεται απο την αλλη πλευρα και σε τελικη αναλυση δεν θα ηθελα την στιγμη που θα προσκυνούσα να βλεπω τις φατσες σας και να κανω εμετο αφου δεν εμπιπτουν στην αισθητική μου(αλλωστε το ιδιο πιστευετε και σεις για μενα...)οποτε αραξτε και αφηστε τον κοσμο να κανει οτι του και αν δεν σας αρεσει ξυδι...
    μας εχετε πρηξει με κουλτουροφιλοσοφια σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή