Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

Αδριατικός αγωγός φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία


Την Τρίτη 19 Μαρτίου οι Βουλευτές Κωνσταντινίδης Ευστάθιος Φλώρινας και Παπαδόπουλος Μιχάλης συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου και επανήλθαν για να θέσουν εκ νέου,  παλιότερο, προ τετραμήνου αίτημα τους, για τη δημιουργία  τοπικού δικτύου παροχής φυσικού αερίου με αφορμή τη διακρατική συμφωνία 

Ελλάδας – Ιταλίας – Αλβανίας για τον αδριατικό αγωγό φυσικού αερίου (TAP) και τη διέλευση του από τη Δυτική Μακεδονία. Στη συζήτηση που ακολούθησε οι δύο Βουλευτές ανέλυσαν τα επιχειρήματα και περιέγραψαν τις ευνοϊκές επιπτώσεις που δημιουργεί αυτή η προοπτική.
Ο κ. Υφυπουργός αποδέχτηκε την πρόταση και εξέφρασε τη βούληση του να συμπεριληφθεί ως όρος από την Ελληνική πλευρά κατά την ολοκλήρωση της συμφωνίας κατασκευής του αδριατικού αγωγού (TAP) στην περίπτωση που το Αζερμπαϊτζάν προκρίνει τον TAP για να διοχετεύσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Οι κ.κ. Βουλευτές κατέθεσαν και σχετικό υπόμνημα, ενώ μετά τη συνάντηση έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Ευστάθιος Κωνσταντινίδης:
«Συζητήσαμε με τον Υφυπουργό το ζήτημα του τοπικού δικτύου παροχής φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων για την περιοχή μας. Ευχαριστώ θερμά τον Υφυπουργό που αποδέχτηκε το αίτημα μας και θα τεθεί ως όρος της συμφωνίας από τη χώρα μας. Θέλω να πιστεύω από τα μέχρι τώρα στοιχεία και δεδομένα ότι το Αζερμπαϊτζάν θα επιλέξει τον TAP για να προωθήσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Η δημιουργία τοπικού δικτύου φυσικού αερίου θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνότερη μορφή ενέργειας, θα ενδυναμώσει την οικονομία της περιοχής, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη μεταλιγνιτική εποχή και ενισχύει τη θέση μας για να προχωρήσει ο σχεδιασμός και να δρομολογηθεί η κατασκευή του ΑΗΣ Μελίτη 2».

Παπαδόπουλος Μιχάλης:
«Η προοπτική που ανοίγεται αφορά το μέλλον της περιοχής μας και θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τη θετική και αποφασιστική στάση του κ. Παπαγεωργίου. Οι συζητήσεις μας, όλο το προηγούμενο διάστημα, κατέληξαν με επιτυχία. Η ευόδωση του σκοπού θα είναι μία μεγάλη κατάκτηση για την περιοχή και θα δώσει λύσεις για να παραμείνουμε το κύριο ενεργειακό κέντρο της χώρας και να τονώσουμε την τοπική οικονομία.Το θέμα δεν αφορά μόνο εμάς, ως Βουλευτές, αλλά όλους τους θεσμικούς φορείς της Δυτικής Μακεδονίας. Όλοι μαζί στηρίζουμε και ενισχύουμε την προοπτική και την ανάπτυξη του τόπου μας. Η κοινή μας δράση αποτελεί  εγγύηση για να έχουμε θετικά αποτελέσματα στις επιδιώξεις και τις διεκδικήσεις μας».

1 σχόλιο:

 1. Kαλές είναι οι κινήσεις αποπροσανατολισμού και εντυπωσιασμού των αφελών αλλά μήπως:
  1) πάμε για λειτουργία κάποιων μονάδων ΑΗΣ (ειδικά ΑΗΣ Μελίτης) για λειτουργία με αέριο, ώστε να μπορούν ευκολότερα να πουληθούν;
  2)Θα βάλουν τους αγωγούς δίπλα στο δρόμο, με κάθε κίνδυνο ανατίναξης και πρόσκρουσης;
  3)Αν όχι, ποιά χωράφια θα κόψουν στη μέση ή θα καταστρέψουν και σε ποιά έκταση;
  4)Τί γίνεται με τον κίνδυνο ανάφλεξης, με την καύση των καλαμιών ή κακόβουλη ενέργεια;
  5)Αφού θα έρθει αέριο,θα μας χορηγηθεί και σε μας, σε ποιά έκταση και με ποιό τιμολόγιο και με ποιά υποδομή και με ποιό κόστος;
  Εύκολο να πετάμε ρουκέτες εμελέτητες κ.Βουλευτές, να μας παραπλανάτε.
  Εσάς ως γιέσμεν έπειτα ποιός θα σας λάβει σοβαρά υπόψη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή