Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Βασίλης ο Αρχηγός-"Ο Σεκιουριτάς της Φλώρινας"


Χρονογράφημα: Λάζος ο βουνίσιος
Ο Βασίλης γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα σε μία φτωχή λαϊκή οικογένεια ενός τίμιου μεροκαματιάρη οπωροπώλη της δημοτικής αγοράς στην Φλώρινα. Υπηρέτησε την πατρίδα ως οπλίτης στα τεθωρακισμένα. Παρουσιάστηκε στο κέντρο εκπαιδεύσεως πυροβολικού στον Αυλώνα Αττικής και πήρε το απολυτήριο του στρατού ως προστάτης οικογενείας με άριστα χωρίς καμία ημέρα τιμωρίας από τους ανωτέρους αξιωματικούς του. Κατά την πολιτική του
ζωή εθελοντικά «περιπολούσε» τις νύχτες στην Φλώρινα για την σύλληψη παραβατικών ατόμων. Ονομάσθηκε «Αρχηγός» διότι ηγείτο μίας ομάδας παιδιών, της γειτονιάς επι της οδού Πέλλης,  στις προετοιμασίες για το παραδοσιακό άναμμα φωτιάς που γίνεται παραμονές Χριστουγέννων κάθε έτος στην Φλώρινα.Η σημαντικότερη επιτυχία του ως ενεργός  πολίτης, ήταν ο εντοπισμός σκοπιανών διαρρηκτών οι οποίοι με την μέθοδο του ριφιφί προσπάθησαν να κλέψουν ότι πολύτιμο  υπήρχε σε κεντρικό κοσμηματοπωλείο της πόλης .
Σύμφωνα με  δικές του περιγραφές ,  ήταν  μία νύχτα της δεκαετίας του 1980 ,όπου  καθώς εθελοντικά περιπολούσε αργά μεταμεσονύχτιες ώρες στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, άκουσε ύποπτους και περίεργους θορύβους μέσα στην σιγαλιά της νύχτας. Χωρίς να γίνει αντιληπτός προχώρησε αθόρυβα στο ακάλυπτο χώρο πίσω από το κοσμηματοπωλείο όπου εντόπισε τους σκοπιανούς κλέφτες με τα διατρητικά εργαλεία ανα χείρας να τρυπάν τον πίσω τοίχο του κοσμηματοπωλείου. Αθόρυβα χωρίς να χάσει καιρό αλλα και την ψυχραιμία του κατευθύνθηκε στις καφετέριες της κεντρικής πλατείας. Η μόνη ανοιχτή καφετέρια την ώρα εκείνη (3 τα ξημερώματα) ήταν το μικρό καφέ του κ.Ηλία Ρασάϊκου από όπου ο Βασίλης πήρε τηλέφωνο την Άμεσο Δράση για να ενημερώσει την δράση των διαρρηκτών. Στην συνέχεια , σε χρόνο μηδέν, περιπολικά τύπου Λάντ Ρόβερ της Αστυνομίας περικύκλωσαν την περιοχή απέναντι από το ξενοδοχείο Λύγκος μέχρι την Μητρόπολη όπου συνέλαβαν τους επίδοξους σκοπιανούς ριφιφίδες, κυριολεκτικά σαν τα «ποντίκια μέσα στην φάκα».
Κατόπιν τούτης της αξιέπαινης καλής πράξης του προς την μικρή μας κοινωνία, ο Βασίλης (ή Μπίλης) ο Αρχηγός χαίρει της συμπάθειας αλλά και της εκτίμησης των Φλωρινιωτών .Απο όπου περνάει ο Μπίλης, ο κόσμος τον αγαπά και τον χαιρετάει προσφωνώντας τον ως Βασίλης ο Αρχηγός. Σήμερα , όπως μου είπε ο ίδιος παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, δεν ξεχνά την καλή αυτή πράξη που έσωσε στην κυριολεξία τον συνδημότη μας καταστηματάρχη από την διάρρηξη και την οικονομική καταστροφή. Συνεχίζει όπως μου είπε χαρακτηριστικά με καμάρι, να «περιπολεί νύχτα και ημέρα  εθελοντικά μαζί με μία.. ομάδα αόρατων σεκιουριτάδων» με σκοπό την διαφύλαξη της περιουσίας συνδημοτών μας, τον  εντοπισμό -κυρίως στην σύλληψη διαφόρων παραβατικών τύπων που τριγυρνάν τις νύχτες. Επίσης όμως μου είπε χαρακτηριστικά είναι «ειδικός στην φύλαξη νυχτερινών κέντρων, καταστημάτων, δημόσιων η ιδιωτικών κτηρίων» εκτελώντας- επικουρικά και εθελοντικά υπηρεσίες και νυχτοφύλακα μαζί με τον παιδικό φίλο του τον Μιχάλη.
Ο Βασίλης ο Αρχηγός είναι μία αγαπητή φιγούρα ενός ενεργού δημότη, ενός εθελοντή, φιλότιμου, καλοκάγαθου Φλωρινιώτη που τον συμπαθούμε όλοι στην πόλη της Φλώρινας γιατί με εκείνη την καλή του πράξη έδωσε πολλά μαθήματα εθελοντικού αλτρουισμού σε όλους εμάς που τον ζήσαμε από τα πρώτα εφηβικά μας χρόνια.

18 σχόλια:

  1. Ρε βουνίσιε, αν είχες έναν αδερφό όπως ο Βασίλης θα σου άρεζε να του γράφουν τέτοια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Bαρέθηκε να γράφει για δρόμους και έπιασε ανθρώπους
      με μεγάλη διακριτικότητα όμως !

      Διαγραφή
    2. Mπάζος ο καμπίσιος. Οτι ναναι

      Διαγραφή
    3. Ποιός; Το ψευδώνυμο;
      Πενήντα άνθρωποι μπορούν να υπογράφουν με το ίδιο ψευδώνυμο

      Διαγραφή
    4. ο Λάζος έγραψε ένα πολύ τρυφερό κείμενο για τον φίλο του αλλά κάποιοι ζηλιάρηδες γκρινιάζουν και ξεμπροστιάζοντε

      Διαγραφή
  2. Μία από τις πιό αγνές-καλές ψυχές της Φλώρινας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίο κείμενο και ωραία αναφορά σε έναν χαρακτηριστικό συντοπίτη μας. Αν μπορείς συνέχισέ το Βουνίσιε και για άλλους. Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που κάποιοι θα τους χαρακτήριζαν "γραφικούς" εγώ θα τους ονομάτιζα Χαρακτήρες και δεν γνωρίζουμε τη ζωή τους. Αλλά όλοι αυτοί απαρτίζουν τη Φλώρινα που όλοι αγαπάμε!

    Φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οποιος γράφει για τους άλλους να καλομελετάει και γιαυτόν. Δεν έχει σημασία αν είναι γραφικός.

      Διαγραφή
    2. Προσπαθεί να αντιγράψει τον Ηλο το Ρασαϊκο χωρίς να έχουν καμμιά σχέση;
      Οταν ζούσε ο Ηλίας πάντως δεν ασχολήθηκε μαζί του.
      Μόνο λόγω ηλικίας;

      Διαγραφή
    3. Kύριε Φ. να γράφει για τους άλλους ότι θέλει.
      Να γράφει όμως επωνύμως για επώνυμους.
      Ποιός ξέρει κ. Φ μας ποιός κρύβεται πίσω από ένα ψευδώνυμο;

      Διαγραφή
  4. Μπράβο Λάζαρε. Το έγραψες με αγάπη και ευαισθησία για τον Βασίλη που όλοι αγαπάμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι σίγουρο ότι τόγραψε ο ίδιος.
      Ο Λάζος είναι συνήθως ασύντακτος και ανορθόγραφος.
      Υπαγορέψτε του γρήγορα ένα κείμενο κι ακόμα χειρότερα μια περίληψη ή κεντρική ιδέα και θα το διαπιστώσετε.
      Πάρτε ένα βίντεο μαζί σας και δημοσιέψτε και το βίντεο και τα γραπτά την ίδια στιγμή.
      Να είναι παρουσία και τρίτοι-τρίτοι όμως.
      Αντε ντε κ. Λάζο μας, ιδού η Ρόδος

      Διαγραφή
  5. Ρε παιδιά για ποιό πρόσωπο μιλάμε;
    Εχει αυτοπροσδιορίσει κανείς ανοιχτά και δημόσια ότι εγώ είμαι ο Λάζος ο Βουνίσιος;
    Μην ασχολείστε λοιπόν με ψευδώνυμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άρες μαρες φασιστοκουκουναρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ante re tsoutseki se pirakse pou egrapse gia ton ARXHGO MAS.. Egw megalosa me ton BASILH..Enas ine ke ton agapame

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λάζος ο βουνίσιος28 Μαΐου 2013 στις 8:33 μ.μ.

    Τα κείμενα των σχολιαστών απηχούν τις απόψεις αλλα και την ψυχοσύνθεση τους. Ανταποδίδω τις ευχαριστίες σε όσους είπαν καλά λόγια για τον Βασίλη η εμένα προσωπικά και επιστρέφω τους αρνητικούς χαρακτηρισμούς σε ορισμένα άτομα να καλοσκεφτούν το βαθύτερο νόημα τόσο του χρονογραφήματος που αφιέρωσα στον Βασίλη και την καλή του πράξη όσο και για τα όσα ετεροπροσδιοριστικά μου προσάπτουν. Σας ευχαριστώ όλους...προτιμώ να τιμώ τους φίλους μου να επισημάνω καταστάσεις χωρίς να χαιδεύω αυτιά παρά να γράφω για άψυχα αντικείμενα !Σας ευχαριστώ όλους που για δεύτερη εβδομάδα ο Βασίλης ο Αρχηγός ήταν στα πέντε πολυαναγνωσιμότερα άρθρα του Φλωρινέα γεγονός που έχει κι αυτό την βαρύνουσα σημασία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και ο πιο φτωχός νους μπορεί να διαπιστώσει ότι το κείμενο είναι γεμάτο υποκρισία. Πολύ μακριά από γνήσια κατάθεση συμπάθειας προς το πρόσωπο του Βασίλη. Μην αναλώνεστε με πράξεις κοινού εντυπωσιασμού... ότι τον Λάζο τον βουνίσιο τον πιάσαν ξαφνικά οι μεγάλες ευαισθησίες. Αφήστε...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σα να την ψιλοπάτησες μεγάλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή