Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

"Σκληροί τελωνειακοί έλεγχοι στους πολίτες της Φλώρινας" η πρόταση του Σάββα Σαπαλίδη, προέδρου του Ε.Β.Ε. Φλώρινας

Γράφει ο Βασίλης Τζώτζης

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ:


Συγκεκριμένα στο πρώτο βιντεάκι 18:22 αναφέρει:
«(.)συναντηθήκαμε πριν από τέσσερις περίπου μήνες ,πάλι, με τον Υπ. Μακεδονίας - Θράκης τον κ. Καράογλου όπου είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε  διεξοδικά και αναλυτικά για τα προβλήματα του νομού μας. Εκεί μπορώ να σας πω ότι ΕΙΧΑΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥόπου ο κ. Καράογλου κατάλαβε τι λέμε τελικά με τη ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ και τόσο καιρό ,ας πούμε, όταν καταγράφαμε εμείς  ότι 150 - 200 χιλ. ΕΥΡΩ καθημερινά χάνονται απ' την περιοχή μας και ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ(.)».

Οικονομικός καταναγκασμός:
Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ο τρόπος που θέλει να έρθουν οι Φλωρινιώτες ,ως πελάτες, στα μαγαζιά που εκπροσωπεί ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε., με τη μορφή του οικονομικού εξαναγκασμού, με αυστηρούς ελέγχους και κατασχέσεις αγορασμένων προϊόντων στα σύνορα, ξεχνώντας την οικονομική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες συμπολίτες μας άνεργοι - χαμηλόμισθοι - συνταξιούχοι.
Οι 150 - 200 χιλ. ΕΥΡΩ ,που σύμφωνα με τα λεγόμενά του, βγαίνουν εκτός χώρας σε καθημερινά ψώνια για τις πιο βασικές ανάγκες επιβίωσης της ελληνικής οικογένειας πρέπει να κυνηγηθούν από τις κρατικές αρχές, οι ΦΤΩΧΟ - ΑΓΙΑΝΝΗΔΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΕΛΩΝΙΑΚΟ ΙΑΒΕΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΨΩΝΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ.
Αλήθεια ποια είναι η γνώμη του κ. Σαπαλίδη για την εξαγωγή κεφαλαίων των μεγάλων Ε.Β.Ε., για το κλείσιμο καταστημάτων κ εργοστασίων και τη μεταφορά τους στις ίδιες ακριβώς χώρες για φθηνότερα μεροκάματα; Αυτή την ΙΕΡΗ ΑΓΕΛΑΔΑ της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων για τη μέγιστη κερδοφορία μπορεί να την πολεμήσει;

Η καρδιά του προβλήματος:
Οι φλωρινιώτες κάνουν αυτή την καταναλωτική επιλογή ΟΧΙ επειδή το θέλουν, αλλά σπρωγμένοι από την ΑΝΑΓΚΗ της οικονομικής τους κατάστασης και την ΑΚΡΙΒΕΙΑ στη χώρα μας.
Όποιος ΔΕΝ μιλάει - αντιπαλεύει τις πραγματικές αιτίες αυτών των φαινομένων οδηγεί τελικά τον κόσμο στην παρανομία, να περνάει στα «κρυφά» τα προϊόντα που αγόρασε και τους τελωνειακούς υπαλλήλους στη θέση του Κέρβερου, δεχόμενοι όλα τα παράπονα και τις πιέσεις του απλού κόσμου.

Μεγάλα πολυεθνικά μεγαθήρια στη μικρή μας πόλη:
Τα μικρά μαγαζιά της Φλώρινας ασφυκτιούν από την Οικονομική πίεση των τεράστιων πολυεθνικών καταστημάτων που έχουν ανοίξει σε όλη την Ελλάδα, και μονοπωλούν το σύνολο του λιανεμπορίου. Όποιος ΔΕΝ παλεύει απέναντί τους θα βρεθεί σύντομα με λουκέτο στην επιχείρησή του, χωρίς ποτέ του να βρει την ευκαιρία που αναζητά ο κ. Σαπαλίδης. 

Ο ρόλος του κοινού νομίσματος:
Εδώ τα πράγματα είναι σοβαρά, τα ημίμετρα και τα ψέματα ΔΕΝ έχουν θέση. Η είσοδος της χώρας στη ζώνη του ΕΥΡΩ και η προσαρμογή της στις ενωσιακές πολιτικές ΤΣΑΚΙΣΕ την ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΒΑΣΗ της ΧΩΡΑΣ και έστρωσε το χαλί σε γιγάντια μονοπώλια να φτάσουν στο κάθε χωριό της πατρίδας μας. Θα μπορούσε να υπάρχει LIDL - DIA κτλ  σε κάθε κεφαλοχώρι αν ΔΕΝ υπήρχε το ΕΥΡΩ και οι ελευθερίες κίνησης κεφαλαίων; Ποια είναι η θέση του Ε.Β.Ε. Φλώρινας για το βασικό ζήτημα του νομίσματος; Έτσι και αλλιώς αν αύριο η ΠΓΔΜ ενταχθεί στην Ε.Ε. οι έλεγχοι που προωθεί το Ε.Β.Ε. θα καταργηθούν και τότε τα προβλήματα θα φανούν σε όλη τους την έκταση. 

Παραγωγική βάση:
Πηγαίνοντας μια βόλτα στα μαγαζιά της πόλης εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί πως η τεράστια πλειοψηφία των προϊόντων που εμπορεύονται ΔΕΝ φτιάνονται στην πόλη μας, ούτε καν στην Ελλάδα. Αν δεν πάρει κανείς στα σοβαρά υπόψη το σύνολο της παραγωγικής διάρθρωσης της χώρας, τις επιλογές που οδήγησαν στην παραγωγική αποσάθρωση, την ερημοποίηση της υπαίθρου και των αθρόων εισαγωγών σε βασικά γεωργικά & κτηνοτροφικά προϊόντα ΔΕΝ θα μπορέσει να προβάλει σοβαρές προτάσεις πέρα από τους αυστηρούς τελωνειακούς ελέγχους.

Συμπερασματικά
Οι μικροί επαγγελματίες - βιοτέχνες της πόλης μας έχουν να χτίσουν τη συμμαχία τους με το σύνολο του φλωρινιώτικου λαού απέναντι στην πολιτική που οδηγεί αυτούς στα λουκέτα και τον κόσμο να κάνει τα ψώνια του πέρα από τα σύνορα. Είναι η πολιτική που κόβει μισθούς και συντάξεις, βάζει χαράτσια και αυξάνει τους φόρους σε καύσιμα και Φ.Π.Α. οξύνοντας την ακρίβεια και χτυπώντας την αγοραστική δύναμηΕνωμένοι σε κοινωνική βάση και ΟΧΙ με τα μαγαζιά ανοιχτά στις ΑΠΕΡΓΙΕΣ και τους φλωρινιώτες να μην αγωνίζονται για τα κομμένα μεροκάματα βρίσκοντας «διέξοδο» στην αγορά της ΠΓΔΜ.

Τζώτζης Βασίλης



14 σχόλια:

  1. Οταν πηγαίνετε στο Lidl, τον Βέρο και τη Θεσσαλονίκη (για ρούχα), ποιο τελωνείο θα σας σταματήσει; Οι ντομάτες σας πείραξαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο και πάλι Βασίλη. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ευρεία σκέψη και όχι αποσπασματικές κατά το δοκούν απόψεις, που σν μη τι άλλο εξυπηρετούν και το παιχνίδι των κυβερνόντων και οδηγούν σε διασπαστικές τάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΣΑΠΑΛΙΔΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΗΝ ΚΤΥΠΑΤΕ ΤΟ ΣΑΜΑΡΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ.ΤΟ ΤΡHΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ 20.000 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ.ΑΦΗΣΤΕ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΤΙΣ @@@@@@@@ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΕ ΤΟ ΕΒΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΑΓΟΥΡΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΚΑΤΙ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΜΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΔΥΟ ΚΙΛΑ ΤΟΜΑΤΕΣ Η ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ.(ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΑΓΑΖΑΤΩΡΕΣ ΝΑ ΨΩΝΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΣΤΗΝ ΜΠΙΤΟΛΑ)ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΑΠΑΛΙΔΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και τώρα εν μέσω κρίσης πληρώνουμε από 1 ευρώ έως 1,35 ευρώ τις πατάτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ σωστά αυτά που λέει ο Βασίλης.
    Αλλού είναι η λύση του προβλήματος και όχι στους ελέγχους των τελωνειακών. Είναι σαν να πάσχει κάποιος από καρκίνο και να του δίνουμε ασπιρίνες.
    Ας πάμε όμως μερικά χρόνια πίσω, όταν γινόταν το αντίθετο και έρχονταν οι γείτονες να ψωνίσουν στη Φλώρινα, 'ολοι θυμόμαστε τη συμπεριφορά των καταστηματαρχών που μας είχαν γραμμένους στα παλιά τους τα παπούτσια εμάς τους φλωρινιώτες. Τότε γιατί κανένας δεν έλεγε τίποτε;
    Ν Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. σκληροι ελεγχοι σε τιιιι?????στα αγγουρια και τις ντοματες που θα παρει ο παπους και η γιαγια οπως εκανε 50 χρονια ?????????αυτο ειναι το προβλημα????τα 100 και ;150 ευρω???????γιατι κ. Σαπαλιδη και ολοι οι ομογυροι σου εθελοτυφλειται στα πραγματα και ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ που χανονται στη χωρα και στη πολη ????????????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τώρα μόλις κατάλαβα τον ρόλο του Σάββα του συνδικαλισταρά. Βασίλη μπράβο για το άρθρο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο ΣΑΠΑΛΙΔΗΣ ΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ , ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΗΣΙΕΣ. Ο ΚΟΣ ΣΠΑΛΙΔΗΣ ΘΑ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΠΟΥ ΒΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ. ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΜΠΟΡΟΣ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΤΑ ΙΔΙΑ??? ΑΝ ΗΤΑΝ ΑΝΕΡΓΟΣ??? ΑΝ ΤΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΜΙΣΟ??? ΑΝ ΤΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΠΑΛΙ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΤΑ ΙΔΙΑ??? ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΚΟΙΤΟΥΣΕ ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΓΑΘΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ... ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ??? ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΟΣΟΙ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΠΑΝΕ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ??? ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟ ΑΝΑΓΚΗ ΠΑΝΕ. ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΚΟΣ ΣΑΠΑΛΙΔΗΣ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ??? ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ??? ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΕΒΑΣΕ... ΛΟΙΠΟΝ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΜΗΝ ΒΑΖΕΤΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ως καταναλωτής, μετά από αυτές τις αηδιαστικές δηλώσεις σκοπεύω να ψωνίζω από οπουδήποτε εκτός των καταστημάτων της Φλώρινας. Να κλείσουν να ησυχάσουμε, που την έχουν δει επιχειρηματίες. Τους φταίνε τα φρούτα των Σκοπίων που ούτως ή άλλως είναι πιο νόστιμα από τα δικά τους. Στο καλό και να μας γράφετε (εννοείται ότι ποτέ δε θα κλείσουν τα σύνορα εν έτη 2013)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. για τον 1.45.πμ μηπως σκεφτηκες οτι τα παιδια σου θα ειναι αυριο επαγγελματιες στην φλωρινα? γιατι εσυ καλα την βολεψες στο δημοσιο και κελαηδας. το δημοσιο τελειωσε τωρα ομως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το σωστό όμως βάση ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι, όταν εισέρχονται διάφορα προϊόντα από κράτη μη ευρωπαϊκής χώρας, να πληρώνουν εκτελωνισμό και το ΦΠΑ σε όλα τα Ίδη. Εάν γίνει αυτό, τότε δεν σηκώνει κανένα σχόλιο το θέμα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πραγματικά λυπάμαι....χωρίς να υποστηρίζω τον Σαπαλίδη Θα μιλήσω απλά σας έπαγγελματίας στην πόλη αυτή. Αγαπητοί συμπολίτες άνεργοι, έμποροι, δημόσιοι υπάλληλοι, λοιπόν διαβάστε προσεκτικά. Τα πράγματα τα απλοποιείτε τόσο πολύ σε επίπεδο βλακείας που δεν σας τιμά (και ελπίζω να μην είναι το επίπεδο σας αυτό γιατί αλίμονο μας...). Το θέμα δεν είναι τα αγγούρια και οι ντομάτες...είναι η ζωή της πόλης η οικονομική και κατ΄επέκταση η κοινωνική. Είναι η θεσούλες που τρίζουν και των δημοσίων γιατί αν κλείσω εγώ και οι λοιποί τα μαγαζιά μας με αποτέλεσμα να μην μας κρατάει πλέον αυτή η πόλη θα χάσετε και οι δημόσιοι την θέση σας ή στην καλύτερη των περιπτώσεων για σας να μετακομίσετε αφήνοντας τα σπίτια και τις οικογένειες σας σε πόλεις που ΙΣΩΣ σας χρειάζονται και μάλιστα με μισθό πείνας. Μην ξεχνάτε ότι όλα είναι πιθανά με τα γεγονότα που ζούμε...κανείς πλέον δεν είναι "μόνιμος" και δεν μπορεί να μιλάει εκ του ασφαλούς...Επίσης αγαπητοί του δημοσίου θυμηθήτε ότι υπάρχει και τον "εσωτερικών υποθέσεων" για σας και αν αρχίσουμε να το καλούμε όλοι εμείς οι επαγγελματίες που δεν σας βρίσκουμε σχεδόν ποτέ στις θέσεις όταν προσπαθούμε να κάνουμε την δουλειά μας θα γελάσει το χείλη του κάθε πικραμένου...Επίσης εφόσων λέτε για το ότι ο καθένας θα κοιτάξει να εξοικονομίσει περισσότερα αγαθά για την οικογένεια του σκεφτείτε τι θα γίνει αν και μεις αρχισουμε να ζητάμε μισθούς της πείνας για σας μιας και τα λεφτά σας δεν τα βλέπουμε ούτως ή άλλως γιατι στην γειτονική χώρα με τα φτηνά σγαθά και οι δημόσιοι δεν παίρνουν ούτε το 1/5 του δικού σας μισθού. Εγώ προσωπικά και φαντάζομαι και πολύ άλλοι λοιπόν, εφόσων με απαξιώνεται θα προτιμούσα να ερθει ένας αγαπητός γείτονας και να με εξυπηρετήσει με τον μισό από τον δικό σας μισθό και το χαμόγελο στα χείλη, όχι τις μουτσουνάρες και τα νεύρα σας που νομίζετε ότι μας κάνετε και χάρη. Λοιπόν επειδή η βλακεία οδηγεί σε βλακεία σκεφτείτε μόνο ότι όλα είναι αλυσίδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή