Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

«Ο Δρόμος ο Λιγότερο Ταξιδεμένος»

Γράφει η Φοίβη
Αν πιστεύετε απόλυτα στον εαυτό σας, καμμιά δραστηριότητα δεν είναι πέρα από τις δυνατότητές σας. Οι ανθρώπινες εμπειρίες, σ’όλο τους το εύρος, σας ανήκουν και μπορείτε να τις χαρείτε από τη στιγμή που θα αποφασίσετε να περιπλανηθείτε σε περιοχές που δεν σας προσφέρουν καμμιά εγγύηση.
Κάντε το φόβο ευκαιρία! Ο άνθρωπος έχει μόνο δύο αισθήματα: το φόβο και την αγάπη. Δεν είναι αντίθετα μεταξύ τους...Είναι η ίδια η αλήθεια σε διαφορετικά επίπεδα του Είναι...Ο
φόβος είναι υποβαθμισμένη αγάπη, η αγάπη είναι εξυψωμένος φόβος. Εκθέτοντας τον εαυτό σας σε νέες εμπειρίες, σημαίνει πως εγκαταλείπετε την άποψη ότι είναι καλύτερα να ανέχεστε κάτι οικείο παρά να προσπαθείτε να τ’αλλάξετε, επειδή η αλλαγή είναι γεμάτη αβεβαιότητα. Αμφιβολίες, φόβοι και πόνος καθορίζουν από νωρίς τα όρια των δυνατοτήτων στη ζωή ενός καθημερινού ανθρώπου` ένας υπνωτικός χώρος, ψεύτικος, όπου νοιώθει σιγουριά σαν  να βρίσκεται μέσα σε ένα οχυρό, μισό καταφύγιο, μισό φυλακή.
Μπορεί ακόμη να πιστεύετε ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος για να κάνετε κάτι, διαφορετικά γιατί να το κάνετε? Ανοησίες. Μπορείτε να κάνετε ο,τιδήποτε θέλετε, μόνο και μόνο επειδή το θέλετε. Δεν χρειάζεστε δικαιολογίες για κάθετι που κάνετε. Αυτό το πάθος για λογικές εξηγήσεις σας εμποδίζει να ανοιχτείτε και να ωριμάσετε. Στην καθημερινή ζωή, δημιουργικότητα σημαίνει να κάνουμε κάτι για την ψυχή μέσα από κάθε μας εμπειρία. Μερικές φορές μπορούμε να δώσουμε νόημα στην εμπειρία με πρωτότυπο τρόπο. Άλλες πάλι φορές μπορούμε απλώς να την κρατήσουμε στη μνήμη και να της επιτρέψουμε να κυοφορήσει και να αποκαλύψει ένα μέρος της φαντασίας της. Δημιουργικότητα είναι πάνω απ’ όλα το να ζούμε στον κόσμο αυτό με ψυχικό βάθος, γιατί μόνο τότε αποδεχόμαστε το πεπρωμένο μας με ευγενική προσήλωση και φροντίδα.
Ίσως έχετε αποδεχτεί πως ο εαυτός σας είναι εύθραυστος και εύκολα θα συντριβεί αν διεισδύσετε σε περιοχές άγνωστες μέχρι τώρα. Πρόκειται για μύθο. Είστε ένας ακλόνητος βράχος. Δεν πρόκειται να συντριβείτε η να πάθετε ο,τιδήποτε αν δοκιμάσετε το καινούργιο. Στην πραγματικότητα, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να αποφύγετε την ψυχολογική συντριβή αν εξαλείψετε μέρος της ρουτίνας και της ομοιομορφίας που υπάρχουν στη ζωή σας. Η πλήξη εξασθενίζει και είναι ψυχολογικά επιζήμια. Από τη στιγμή που θα χάσετε το ενδιαφέρον για τη ζωή είστε, πιθανόν, συντετριμμένος. Αν προσθέσετε λίγη δόση αβεβαιότητας στη ζωή σας, δεν θα επιλέξετε αυτό το μύθο της αδυναμίας και της συντριβής. Το άγνωστο είναι ο χώρος όπου εδρεύει η ωρίμανση τόσο του πολιτισμού όσο και του ατόμου.
Φανταστείτε ένα δρόμο που σε κάποιο σημείο του χωρίζει στα δύο. Από τη μια κατεύθυνση βρίσκεται η σιγουριά και από την άλλη το μεγάλο αχαρτογράφητο άγνωστο. Ποιό δρόμο θα παίρνατε?
Ο Robert Frost απάντησε στο ερώτημα με το ποίημα: Ο δρόμος που δεν πήρες:
«Δύο δρόμοι χωρίζουν σ’ένα δάσος κι εγώ
Εγώ τον λιγότερο ταξιδεμένο πήρα,
Κι αυτή είναι όλη κι όλη η διαφορά».
Η εκλογή βρίσκεται στα χέρια σας. Δεν χρειάζεται να ξέρετε που πάτε από τη στιγμή που θα βγείτε στο δρόμο.


       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου