Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Η Πρέσπα των λιμνών, των νερών και της λειψυδρίας

Έχει, λένε, τόσο νερό που μπορεί να ποτίσει όλο το νομό.
Στην Πρέσπα των νερών όμως, πολύ συχνά εμφανίζονται φαινόμενα λειψυδρίας που μπορούν να κρατήσουν πολλές μέρες.
Στο χωριό Λαιμός για παράδειγμα, έδρα του Δήμου Πρεσπών, εδώ και
επτά (7) μέρες, η τροφοδοσία νερού γίνεται με 
πυροσβεστικά οχήματα, που μεταφέρουν νερό από τα γύρω χωριά.
Οι κάτοικοι αναφέρονται σε διάφορες εκδοχές για το φαινόμενο της "Πεταλούδας".
Λάθος ανταλλακτικά, λάθη ηλεκτρολογικά, λάθη υδραυλικά, λάθη εγκατάστασης, κάτι που θά'ρθει και ποτέ δεν φτάνει...
Ο Μέρφυ και οι...νόμοι του
Η πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή είναι αυτή που αναφέρεται στο βούλιαγμα ενός μοτέρ μέσα στη δεξαμενή. Η ακόμη πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή λέει, πως ενεργοποιήθηκε ένα  καινούργιο μηχάνημα γεώτρησης που όμως βγάζει "θολά νερά", με αποτέλεσμα να μην είναι πόσιμα. Το καθάρισμα, λένε, πως μπορεί να διαρκέσει κάποιες ώρες,κάποιες μέρες, κανείς δεν ξέρει πόσο. Ίσως βδομάδες εικάζεται.
Γριούλες ρωτούν πότε επιτέλους θά'ρθει το νερό, αν μ' αυτό που για μια ώρα την ημέρα υπάρχει, μπορούν να μαγειρέψουν ή αν μπορούν να το πιουν. Πληροφορίες μέσα από ανακοινώσεις του Δήμου για το θέμα που έχει για πολλοστή φορά προκύψει, δεν έχουνε μέχρι στιγμής αναρτηθεί. Όλες οι πληροφορίες προκύπτουν από στόμα σε στόμα.
Στην Πρέσπα τα πάντα είναι "Παραδοσιακά" και "Οικολογικά".
Πάντως, ιδιοκτήτες καταστημάτων βασανίζονται, νοικοκυριά ταλαιπωρούνται και η καθαριότητα είναι πολυτέλεια.
Τούτο όμως που αποτελεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι η μηδενική αντίδραση των κατοίκων.Ασκήθηκαν καλά στην υπομονή, την αδράνεια και την σιωπή...
Ατάραχη και σχεδόν "ευτυχής" η κατάσταση στην Πρέσπα. Όλα "φαίνεται" να συνυπάρχουν "ειρηνικά" και "ιδανικά". Σαν την Πρέσπα των στυλιζαρισμένων ντοκιμαντερ με κάμερες γύρω από τους "ίδιους χώρους", τους "ίδιους ανθρώπους" να αναπαράγουν τις ίδιες ρομαντικές απόψεις για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων,  ντόπιων και ξένων και μοναδικού περιβάλλοντος.
Η Αθέατη Πρέσπα όμως συχνά υποφέρει, δυστυχώς, χωρίς ν'αποκαλύπτεται.

Αντωνακάκη Σοφία


Η Φωτογραφία, από τη δεξαμενή του Δ.Δ.Λαιμού Πρεσπών.

9 σχόλια:

  1. Η ΠΡΕΣΠΑ ΤΩΝ ΧΙΛΙΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΑΛΛΗ ΠΡΕΣΠΑ, Η ΠΡΕΣΠΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΡΤΙΝΑ Η ΠΡΕΣΠΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ.ΤΟ ΔΩΡΟ ΘΕΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΠΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΗ ΟΤΑΝ ΣΒΗΣΟΥΝ ΤΑ ΦΩΤΑ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα... κάποιοι την θέλουν έτσι την Πρέσπα... Ένας μικρός τ@@@@@ μεταξύ λίγων, που δεν τους "χωρούσε" πουθενά αλλού και στην Πρέσπα βρίσκουν και κάνουν τόσα χρόνια. Κακά τα ψέματα, την κατέστρεψαν την Πρέσπα εδώ και 15-20 χρόνια, αυτοί οι οποίοι φρόντισαν να την κάνουν, πρώτα κοινόβιο και στην πορεία χρησιμοποίησαν το όνομα της περιοχής για να "φανούν" - και αυτό χάρη σε κάτι που κόστισε τεράστια ποσά, χωρίς ουσιαστικό λόγο. Τα Πρέσπεια. Διατηρούν τον θεσμό των Πρεσπείων (ο οποίος χρόνο με το χρόνο, φαίνεται για ποιους λόγους τελικά γινόταν) και έτσι χαίρονται πως υπάρχουν εκεί πάνω και ως μέλη της κοινωνίας "γενικότερα". Όταν έχει διαλυθεί "ο τόπος σου", πρώτα κοιτάς να τον φτιάξεις και να δώσεις την αξιοπρέπεια και το κύρος που είχε η περιοχή, πριν 20 χρόνια και μετά το παίζεις "και κουλτούρα και ψαγμένος και φυσιολάτρης" (και ότι άλλο θέλεις). Αν δεν ξέρουν, αυτοί που "αγαπούν" την Πρέσπα, πως να την φτιάξουν, ας πάρουν παραδείγματα από τους γείτονες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εγω λεω να ξεκανουμε τα παντα,ζωα και φυτα ,να ανοιξουμε αλλους 500 δασικους , να ψεκαζουμε με πιο πολλα φυτοφαρμακα, να βαλουμε ασφαλτο παντου και να χτισουμε σ ολη την ακτη ξενοδοχεια,μιας και η Ελλαδα δεν εχει θαλασσα και θαρχονται ολοι εδω για κλαμπινγκ και μπανια.Τι Μυκονος και τριχες .Μωρε, ωραιο παραδειγμα βρηκες ,τους γειτονες. Την αλλη φορα ,που θα περασω απο το Ρεζεν θα σου φερω μερικα μηλα να φας ,ψεκασμενα με τα "σπεσιαλ" φυτοφαρμακα.

      Διαγραφή
    2. ΣΑΝ ΚΟΙΝΟΒΙΟ ΒΟΛΕΥΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΑΛΛΟΝ!

      Διαγραφή
  4. 3.08 ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ .ΕΧΕΙΣ ΜΕΓΑΛΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ.ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΝΑΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΡΕΣΠΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΟΤΑΝ ΑΡΩΣΤΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ.ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οτι ναναι απαντατε 8.05 και 11.34. Δυστυχως τα τρομακτικα παραμυθια και τα δακρυβρεχτα του τυπου νοσοκομειου τα γραφουν αλλοι. Ποιος εχει αντιρρηση να εχουμε νερο και ιατρικη περιθαλψη; Και σιγουρα δεν ειναι λυση να πρεπει να πας στο νοσοκομειο ειτε σε 45 λεπτα ειτε σε 35 λεπτα.Λυση ειναι να υπαρχει κατι παραπανω απο τον ενα φουκαρα γιατρο στην περιοχη .Λυπαμαι βεβαια που δεν εχουμε ανατιναξει τα βουνα να τα κανουμε σαδι να γλυτωνουμε 10 αντε 15 λεπτα για Φλωρινα ή Καστορια.Την κρισιμη στιγμη πρεπει να εχεις επεμβαση στο 10λεπτο .Κι αυτο ΔΕΝ τοχεις παρα μονο εναερια. Αλλα αυτο δεν αφηνει μιζες για χωματουργικα και αλλες μπουρδες. Αν σε νοιαζει πραγματικα η αμεση επεμβαση σε κρισιμα περιστατικα παλεψε για ενα εναεριο μεσο -ελικοπτερο-σε Καστορια ή Φλωρινα.Αλλα τι λεω ,εδω ανεχεται ο κοσμος ναχει μονο δυο φορες την εβδομαδα λεωφορειο ,θα τολμησει να παλεψει για κατι αλλο;Για κατι περα απο κοντοφθαλμο συμφεροντακι;Τα υπολοιπα ειναι πολιτικαντικες προεκλογικες κουβεντες για να στηθει αλλη μια καταστροφικη παρεμβαση στην περιοχη.Και μαλιστα τελειως εγωιστικη Ο νομος εχει πολυ σοβαροτερα προβληματα απο τα 10 λεπτα πανω κατω για φΛωρινα ή καστορια.Και αυτοι που ξοδευαν βλακωδως τεραστια ποσα ηταν οι εκλεκτοι των ψηφοφορων , που τοτε διοριζαν αβερτα και γι αυτο βγαινανε .Οσο για το νερο στο Λαιμο ,ε ας ενωσει ο δημος τα τοπικα δικτυα του Αγ.Γερμανου και του Λαιμου και θα λυθει το προβλημα.Αλλα ξεχασα ,εδω ο καθενας κυτταει το χωριουδακι του και το σπιτακι και να κοψουν το λαιμο τους ολοι και ολα τ αλλα.Εμ ,ετσι θα μας παρει οολους και θα μας σηκωσει.Και τοτε θα μπορεσει και ο 8,46 να μεταναστευσει στους γειτονες.Αααα και δεν μου ειπε κανεις αν θελει μηλα απο το Ρεζεν.Εδω να μου πειτε ξεσκιζουν στα φυτοφαρμακα το φασολι ,χωρις καν να προφυλασσουν τον εαυτο τους ,τα ραντισμενα του Ρεζεν θα πειραξουν.Μηπως πατριωτες να μενατε καμμια δεκαρια χρονια στο κεντρο της πχ Θεσσαλονικης να φχαριστηθειτε δρομους και-τραγικα-νοσοκομεια; Με το καλο

      Διαγραφή
  5. Άστοχα και άχρηστα σχόλια σε ένα εντελώς άχρηστο και λαϊκίστικο ποστ που δεν λέει τίποτα, δεν προτείνει τίποτα και δεν οδηγεί πουθενά. Υπάρχουν πολλά για να κάνει κανείς κριτική κυρία Αντωνακάκη αλλά αυτό που κάνουμε στην Ελλάδα είναι μόνο κριτική, έργα δεν τολμάει να κάνει κανείς. Γράφετε:"Ατάραχη και σχεδόν "ευτυχής" η κατάσταση στην Πρέσπα. Όλα "φαίνεται" να συνυπάρχουν "ειρηνικά" και "ιδανικά". Σαν την Πρέσπα των στυλιζαρισμένων ντοκιμαντερ με κάμερες γύρω από τους "ίδιους χώρους", τους "ίδιους ανθρώπους" να αναπαράγουν τις ίδιες ρομαντικές απόψεις για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων, ντόπιων και ξένων και μοναδικού περιβάλλοντος". Αυτοί πάντως οι ίδιοι άνθρωποι με τις ρομαντικές απόψεις που κάνουν στυλιζαρισμένα ντοκυμαντερ, έχουν επιλέξει και ζουν εκεί, ενώ εσείς όχι! έχουν φέρει στην περιοχή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μερικά εκατομμύρια ευρώ, ενώ εσείς όχι! έχουν δώσει δουλειές σε καμιά εικοσαριά νέους της περιοχής,ενώ εσείς όχι! και άλλα πολλά. Ας κριτικάρετε άλλα πράγματα λοιπόν κι όχι τους "ίδιους" εύκολους στόχους. Στην Ελλάδα, και στη Φλώρινα, χρειαζόμαστε εποικοδομητική κριτική κι όχι λόγια του καφενείου. Αλλά η εποικοδομητική κριτική θέλει να βάλεις το κεφάλι κάτω και να δουλέψεις κι αυτό μερικοί το θεωρούν ανάξιό τους. Προτιμούν την τσάμπα κριτική εκ της αλλαζονικής καθέδρας τους, που απορεί κανείς με τι έργο τη δικαιούνται τέλος πάντων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 2.40 ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΙ ΛΕΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή