Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Κινητικότητα και απολύσεις στο Δημόσιο



Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά, ακολουθώντας τις προσταγές της τρόικας, συνεχίζει να παίζει παιχνίδια στις πλάτες όλων μας. Καταθέτοντας, κατά την πάγια τακτική της ένα πολυνομοσχέδιο-σκούπα, σαρώνει
ό,τι έχει απομείνει όρθιο στο δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου προωθεί ένα άγριο νεοφιλελεύθερο σχέδιο ισοπέδωσης της Αυτοδιοίκησης, ως αυτόνομου διακριτού πόλου και μετατροπή της σε διοικητικό μηχανισμό του κράτους, με περιορισμένες αρμοδιότητες.
Με μία απλή κίνηση, με 3 μόλις άρθρα (80, 81 και 82) η Κυβέρνηση εξαφανίζει από το προσκήνιο δεκάδες χιλιάδες δημοσίους και δημοτικούς υπαλλήλους, θέτοντάς τους σε διαθεσιμότητα. Η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα όμως, είναι συνώνυμες των απολύσεων των εργαζομένων που φαίνεται ότι θα συντελεστούν σε τρεις δόσεις: τέλη Ιουλίου, τέλη Αυγούστου και τέλη Σεπτεμβρίου. Μέσα σε μία νύχτα αποφάσισαν ότι 2.200 σχολικοί φύλακες και 3.500 δημοτικοί αστυνόμοι δε χρειάζονται. Με μία απλή κίνηση 2.500 περίπου εκπαιδευτικοί, από 52 διαφορετικές ειδικότητες, «πετιούνται» στο δρόμο, αφού μαζί με τις ειδικότητες καταργούνται και οι αντίστοιχες οργανικές τους θέσεις. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι για τους κυβερνώντες δεν είναι παρά απλά νούμερα στα μπλοκάκια τους, τα οποία σβήνουν και ξαναγράφουν όταν δεν τους βγαίνουν οι αριθμοί. Οι αριθμοί ενός οικονομικού υφεσιακού προγράμματος που είναι από την αρχή καταδικασμένο να αποτύχει, καθώς όλοι οι στόχοι του είναι σε άμεση αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.
Το προαναγγελθέν μακελειό στην εκπαίδευση και την τοπική αυτοδιοίκηση, που καταδικάζει σε «ξαφνικό θάνατο» χιλιάδες εργαζόμενους, αποτελεί εκπλήρωση των μνημονιακών δεσμεύσεων στην τρόικα. Η Κυβέρνηση αγνοεί πλήρως τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις της στον ελληνικό λαό ότι δήθεν δε θα υπάρξουν άλλες θυσίες. Υπό το βάρος των πιέσεων της τρόικας, το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία και το δημόσιο αγαθό της Παιδείας, καταλύονται ανεπανόρθωτα.
Το μνημονιακό έργο θανάτου της αυτοδιοίκησης που παρακολουθούμε εδώ και καιρό συνεχίζεται,  με τελευταία σκηνή του τη διάλυση δημοτικών υπηρεσιών και την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, την αφαίρεση αρμοδιοτήτων και  τον οικονομικό στραγγαλισμό της. Με το Πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση, επιχειρείται  το κουρέλιασμα του Συντάγματος, και η εξαφάνιση κάθε έννοιας διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α.
Με πρόσχημα την αναδιάρθρωση και τη διοικητική μεταρρύθμιση ο απώτερος στόχος της δικομματικής κυβέρνησης είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας και όλων των απαραίτητων για την κοινωνία υπηρεσιών.
Κανένας δεν μπορεί να εφησυχάζει και να εμπιστεύεται τις εκτιμήσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι ένα ποσοστό του 80-90% από τους 12.500 «διαθέσιμους» θα απορροφηθεί σε άλλες θέσεις στο Δημόσιο ύστερα από αξιολόγηση. Η «αξιολόγηση» απλώς θα καταστεί ένα έξυπνο εργαλείο κατάργησης δομών και απόλυσης προσωπικού και ο πλέον αδιάβλητος θεσμός του Α.Σ.Ε.Π. θα αποτελεί μια ακόμα πιο έωλη δικαιολογία μη απόλυσης.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του στα κυβερνητικά σχέδια κατάργησης δομών στην εκπαίδευση και στους Ο.Τ.Α.  (σχολικοί φύλακες, δημοτική αστυνομία) όπου μαζί με την Ε.Ρ.Τ. μέσα σε ένα μήνα έστειλαν στο «εκτελεστικό» χιλιάδες εργαζόμενους.
Η αρχική μας θέση είναι ότι οι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι ήταν μόνο η αρχή ενός ντόμινο μετατάξεων, διαθεσιμότητας και απολύσεων.
Σήμερα, δε χωρούν ατομικοί σχεδιασμοί, αφού κανείς δεν ξέρει εάν αύριο θα είναι ο επόμενος.
Στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θεωρούμε ότι δεν περισσεύει κανείς. Προσδοκούμε σε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και ποιοτικό Δημόσιο, απαλλαγμένο από ρουσφετολογικές πρακτικές του παρελθόντος, το οποίο θα παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στον πολίτη.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καταδικάζει και καταγγέλλει αυτήν την απάνθρωπη πολιτική, η οποία έχει καταστεί επικίνδυνη για ολόκληρη την κοινωνία, τα συλλογικά δικαιώματα και τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή στους εκπαιδευτικούς και στους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. Μαζί με τους εργαζόμενους σε καταλήψεις και στους δρόμους, μπορεί να γίνει το αναγκαίο  βήμα,  για την οικοδόμηση ενός μετώπου αντίστασης, αλληλεγγύης και ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών, ένα  μέτωπο δήμων, τοπικών κοινωνιών και εργαζομένων για την ανατροπή της κυβέρνησης.

                  Ο Βουλευτής Φλώρινας                           Ο Συντονιστής της Ν.Ε. Φλώρινας                     
                                ΣΥ.ΡΙΖ.Α.                                                       ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
           

                     Θανάσης Γερμανίδης                                      Τάσος Τσαούσογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου