Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Χιροσίμα - Ναγκασάκι το μεγαλύτερο Ιμπεριαλιστικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

Γράφει ο Βασίλης Τζώτζης
Το χρονικό του ολέθρου
6 Αυγούστου 1945
  •  Ώρα 1.37, τρία αμερικανικά ανιχνευτικά αεροπλάνα «Β-29» απογειώθηκαν από τη νήσο Τινιάν. Μισή ώρα αργότερα, θα τα ακολουθήσει ένα άλλο, βομβαρδιστικό «Β-29». Στην πλώρη του έγραφε «Enola Gay» («Ενόλα Γκέι») και στην «κοιλιά του» μεταφέρει κάτι το εντελώς καινούριο: Μόνο μια βόμβα, που δεν περιείχε κοινή εκρηκτική ύλη, αλλά ουράνιο 235, την ατομική βόμβα με το όνομα «Little boy» («Αγοράκι»).
  • Ώρα 7.09, από τα ανιχνευτικά αναγγέλλεται ότι «ο ουρανός είναι αίθριος πάνω από τη Χιροσίμα». Στις 8.11 η πόλη φαινόταν καθαρά από τα μέλη του πληρώματος του «Ενόλα Γκέι». Δυόμισι λεπτά αργότερα, ο κυβερνήτης Τίμπετς διατάζει το σκοπευτή του, επισμηναγό Τόμας Φίρμπι, ν' αφήσει τη βόμβα στο κενό.
  •  Ώρα 8.15.17, το «Little boy» απελευθερώνεται και 45 δευτερόλεπτα αργότερα μια τρομερή αστραπή τυφλώνει τους αεροπόρους που φοράνε γυαλιά οξυγονοκολλητών. Έπειτα, ένα τεράστιο κοκκινωπό μανιτάρι υψώνεται στον ουρανό...

9 του Αυγούστου 1945
  •  Ώρα 2.56 π.μ. ξεκινά την πορεία του το αεροσκάφος «Β-29» με το όνομα «Bocks' Car». Μεταφέρει μια εξίσου καταστρεπτική με αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα βόμβα, μόνο που ετούτη, η «Fat man» («Χοντρομπαλάς»), δεν περιέχει ουράνιο 235, αλλά το ατομικό της φορτίο αποτελείται από πλουτώνιο, ένα υπερ-ουρανικό στοιχείο, που δεν υπάρχει στη φύση. Η διαταγή που είχε δοθεί ήταν ο «Fat man» να ριχτεί στην ιαπωνική πόλη Κοκούρα, κι εφόσον αυτό δεν ήταν δυνατό ως δεύτερος στη σειρά στόχος οριζόταν το Ναγκασάκι.
  •  Ώρα 11.01, ο «Fat man» απελευθερώνεται πάνω από το Ναγκασάκι. «Προσγειώνεται» ύστερα από 52,5 δευτερόλεπτα, κονιορτοποιεί τα πάντα σε μια έκταση τριών - τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων από το σημείο μηδέν και προκαλεί σοβαρές ζημιές στον υλικό πολιτισμό σε τριπλάσια έκταση, ενώ μια ορμητική καταιγίδα φωτιάς κατακαίει κι αποτεφρώνει τα πάντα.


ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ - Φ. Αγγουλές

Ω Τσάρλι! Τραβήξου απ' τον ήλιο
Σαν σήμερα ρίξαν την ατομική

Σήμερα στα λιμάνια

Οι σωματέμποροι κι οι πορτοφολάδες
Θα μπορούν να περηφανεύονται
που δεν γίναν επιστήμονες

Ω Τσάρλι! Τραβήξου απ' τον ήλιο

Σαν σήμερα ρίξαν την ατομική

Σήμερα θα μπορούσε

μια πόρνη να λέει στην προσευχή της
«Ω Θεέ σ' ευχαριστώ
που δεν γέννησα».



Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξαϋλώθηκαν. Από τότε μέχρι σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις συνέπειες της ραδιενέργειας. Πάνω από 300.000 είναι τα καταγραμμένα θύματα της ραδιενέργειας στις δύο αυτές πόλεις, πολλοί από τους οποίους θα πεθάνουν από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της.
Η χρήση των ατομικών βομβών ΔΕΝ υπαγορεύτηκε από στρατιωτική ανάγκη, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος Τρούμαν. Η ηγεσία της Ιαπωνίας είχε ήδη συνθηκολογήσει και απέμενε το τυπικό της παράδοσης. Στόχος ήταν ο εκφοβισμός ολόκληρης της ανθρωπότητας που είδε τότε και εξακολουθεί να βλέπει ως σήμερα το φρικώδες πρόσωπο του ιμπεριαλισμού.
Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το προσωρινό μονοπώλιο στον πυρηνικό οπλισμό προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για να εκφοβίσει τους λαούς της Γης και ειδικότερα το παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα και την ΕΣΣΔ.
Σαν κάλεσμα ηχούν οι στίχοι του Λειβαδίτη για τα σημερινά μας καθήκοντα όταν τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν για Συρία κ Ιράν, Έλληνες φαντάροι φρουρούν τα αμερικανικά συμφέροντα σε Αφγανιστάν και Κόσσοβο, όταν οι αιματοβαμμένοι αγωγοί του πετρελαίου εμπλέκουν και τη χώρα μας στα σχέδιά τους, την ώρα που νερό και γη της πατρίδας μας παραχωρείται ως πολεμικές βάσεις στους μακελάρηδες των λαών.

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
θα πρέπει να μπορείς να πεθάνεις ένα οποιοδήποτε πρωινό.
Αποβραδίς στην απομόνωση θα γράψεις ένα μεγάλο τρυφερό γράμμα στη μάνα σου
Θα γράψεις στον τοίχο την ημερομηνία, τ' αρχικά του ονόματος σου και μια λέξη :
ΕΙΡΗΝΗ
σα ναγραφες όλη την ιστορία της ζωής σου.
Να μπορείς να πεθάνεις ένα οποιοδήποτε πρωινό
να μπορείς να σταθείς μπροστά στα έξη ντουφέκια
σα να στεκόσουνα μπροστά σ' ολάκαιρο το μέλλον.
Να μπορείς, απάνω απ' την ομοβροντία που σε σκοτώνει
εσύ ν' ακούς τα εκατομμύρια των απλών ανθρώπων που
τραγουδώντας πολεμάνε για την ΕΙΡΗΝΗ.
Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος.
Τ. Λειβαδίτης
Βασίλης Τζώτζης

1 σχόλιο:

  1. Ένα από τα στραβά που έχετε εσείς οι ΚΚΕδες είναι ότι χρησιμοποιείτε λάθος τις λέξεις, και σακατεύετε τις έννοιες.
    Δηλαδή λέτε "ιμπεριαλισμός" και εννοείτε κάτι μεταξύ "επεκτατισμού" και "διεθνούς τσαμπουκά".
    Ενώ "ιμπεριαλιστικό" είναι ότι αναφέρεται στο ή χαρακτηρίζει το Ιμπέριουμ, δηλαδή την αυτοκρατορία, δηλαδή έναν συγκεκριμένο τρόπο οργάνωσης μιας (συνήθως μεγάλης κλίμακος) κρατικής δομής.
    Στην συγκεκριμένη δε περίπτωση κάθε άλλο παρά κυριολεκτείτε, καθώς οι (δημοκρατικές) ΗΠΑ καταφέρουν συντριπτικό πλήγμα ενάντια στην (αυτοκρατορική) Ιαπωνία.
    Άρα το πλήγμα ήταν προδήλως και πασιφανώς ΑΝΤΙ-ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ!!!
    (...αν και άκρως απάνθρωπο, εδώ -αν θέλεις- συμφωνούμε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή