Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Τα Τμήματα της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας


Το Εικαστικό Εργαστήρι της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας περιλαμβάνει το παιδικό τμήμα (παιδιά από 3 ετών έως ΣΤ’ Δημοτικού) και το τμήμα ενηλίκων (Α’ Γυμνασίου έως και ενήλικες). Τα τμήματα λειτουργούν ενεργά στους χώρους της Λέσχης και έχουν αναδείξει ταλαντούχα παιδιά. Το εικαστικό πρόγραμμα έχει στόχο τα παιδιά να ανακαλύψουν τρόπους έκφρασης, να προσαρμοστούν στο πολιτισμικό τους περιβάλλον και να ενισχύσουν τον κοινωνικό τους προβληματισμό. Στο τμήμα ενηλίκων διδάσκεται σχέδιο με στόχο την προετοιμασία για την εισαγωγή στη σχολή Καλών Τεχνών και όχι μόνο.

Η Φωτογραφική Ομάδα «ΡΟΕΣ» της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας ιδρύθηκε το 1989 και είναι η πρώτη φωτογραφική ομάδα που ιδρύθηκε στη Δυτική Μακεδονία. Συσπείρωσε και ανέδειξε ταλαντούχους φωτογράφους. Καθιέρωσε τον ετήσιο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας και τον «Φωτογραφικό Χειμώνα», εποχή αφιερωμένη στη φωτογραφία, με πλήθος και ποικιλία εκδηλώσεων. Ο Φωτογραφικός Χειμώνας αποτέλεσε αφορμή για να επισκεφτούν την πόλη μας πάνω από 500 φωτογράφοι τα τελευταία 3 χρόνια.
Οι συναντήσεις της ομάδας γίνονται δύο φορές την εβδομάδα στους χώρους της Λέσχης. Στα πλαίσια των συναντήσεων πραγματοποιούνται μαθήματα σχετικά με την ιστορία, την τεχνική λήψης, επεξεργασίας και εκτύπωσης της αναλογικής και της ψηφιακής φωτογραφίας καθώς επίσης και την φωτογραφική αισθητική.  Για την πρακτική εξάσκηση των μελών πάνω στο αντικείμενο της φωτογραφίας, οργανώνονται τακτικά φωτογραφικές εξορμήσεις, όπου στην πράξη πλέον ο καθένας μπορεί να αναπτύξει το φωτογραφικό του ταλέντο. Οι «Ροές» είναι ανοιχτές σε όποιον επιθυμεί να μοιραστεί τις φωτογραφικές του ανησυχίες.

Η Ομάδα Σκακιού της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας περιλαμβάνει 60 άτομα η πλειοψηφία των οποίων είναι παιδιά. Συμμετέχει στο Ομαδικό και στο Ατομικό Πρωτάθλημα Σκακιού Κεντροδυτικής Μακεδονίας όπως και στους Περιφερειακούς και τους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες. Διοργανώνει κάθε χρόνο Σχολικό τουρνουά για το νομό Φλώρινας καθώς και το «Κύπελλο Φωτιάς», στα πλαίσια των αγώνων της σειράς Γκραν Πρι.
Διοργανώνονται  μαθήματα σκακιού σε εβδομαδιαία βάση  για παιδιά Δημοτικού,  Γυμνασίου και Λυκείου καθώς και για ενήλικες. Ήδη από το 2008 λειτουργεί η «Σκακιστική Ακαδημία» για μια πιο οργανωμένη διεξαγωγή μαθημάτων σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα χρήσης Η/Υ για ανάλυση παρτίδων και  διεξαγωγή αγώνων σκάκι με απομακρυσμένους παίκτες. Δημιουργήθηκε σκακιστική βιβλιοθήκη.
Η Ομάδα Σκακιού ανέβηκε το 2009 στην Α’ Εθνική Κατηγορία. Από το 2008 δημιουργήθηκε και δεύτερη Ομάδα Σκακιού η «Σκακιστική Λέσχη» και αγωνίζεται στην Γ’ Εθνική Κατηγορία.

Το Χοροθέατρο της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας δημιουργήθηκε το 1995 και μέχρι σήμερα έχει μια σταθερή πορεία στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Η δημιουργία του χοροθεάτρου καλύπτει το χώρο του Σύγχρονου Χορού ενώνοντας στοιχεία του Μπαλλέτου με σύγχρονες τάσεις της χορογραφίας, δίνοντας τη δυνατότητα για βαθύτερη έκφραση ψυχής και σώματος, αποφεύγοντας τους φτηνούς εντυπωσιασμούς. Οι μουσικές που επιλέγονται για τις χορογραφίες ανήκουν στην έντεχνη ελληνική μουσική και σε ποιοτικές μουσικές απ όλο τον κόσμο, εκφράζοντας έτσι ουσιαστικότερα νοήματα ζωής.
Μέσα από τη χορευτική παιδεία που προσφέρει το Χοροθέατρο, όλα αυτά τα χρόνια, δίνεται η ευκαιρία στα μέλη του να γνωρίσουν και να εκφραστούν μέσα από την τέχνη του χορού. Ανεβάζει παραστάσεις στην πόλη της Φλώρινας, συνεργάζεται με πολιτιστικές ομάδες σχολείων, ενώ αρκετές φορές πήρε μέρος σε διαγωνισμούς του Υπουργείου Παιδείας αποσπώντας βραβεία. Τη διδασκαλία και τη χορογραφική δουλειά την επιμελείται η Βιβή Κοσκοσά και από το 2009 συνεργάζεται και η Φανή Βράντση.

 Η Ομάδα Aντισφαίρισης (Tένις)  της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας  περιλαμβάνει 50 περίπου νέους και ενήλικες. Γίνονται μαθήματα σε εβδομαδιαία βάση στη Φλώρινα και στο Αμύνταιο.  Από φέτος, με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση του Δήμου Φλώρινας, μπορούμε να προπονούμαστε στα ανακαινισμένα πλέον γήπεδα αντισφαίρισης,  στο χώρο αναψυχής του Αγίου Νικολάου. Η ομάδα συμμετέχει σε πρωταθλήματα που διοργανώνει η Ένωση Αντισφαίρισης Κεντροδυτικής Μακεδονίας. Στις 22 και 23 Ιουνίου 2013 διοργάνωσε, με επιτυχία, για πρώτη φορά στην πόλη μας, το 9ο  Ενωσιακό Προπαιδικό Ομαδικό Πρωτάθλημα Τέννις, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από εβδομήντα αθλητές και αθλήτριες από συλλόγους των πόλεων της Κεντροδυτικής  Μακεδονίας. 

Χοροί Ευρωπαϊκοί και Latin.
Από το 2007 ιδρύθηκε, στα πλαίσια της Λέσχης Πολιτισμού, τμήμα Λατινοαμερικάνικων και Ευρωπαϊκών χορών. Λειτουργούν τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων σε εβδομαδιαία βάση και διδάσκονται χοροί όπως: Ευρωπαϊκό Tango, Αργεντίνικο Tango, Mambo, Cha-cha, Samba, Rhumba, Merengue, Bachata, Disco, RockNRoll, Waltz, Fox Trot, Χασάπικο κ.α

Κατασκευή Χειροποίητου Κοσμήματος και Χειροτεχνημάτων.
Στο εργαστήρι διδάσκεται η κατασκευή κοσμήματος με σύρμα, χάντρες και ημιπολύτιμους λίθους. Επίσης κατασκευάζονται κοσμήματα με τεχνικές πλεξίματος σε συνδυασμό με άλλα υλικά καθώς και κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά.  

Ομάδα Πλεξίματος
Στην ομάδα γίνονται μαθήματα πλεξίματος (βελόνες, βελονάκι), σε αρχάριες και προχωρημένες καθώς και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των μελών.
Το πλέξιμο, μια πανάρχαια τέχνη, εγκαταλελειμμένη τα τελευταία χρόνια, επανέρχεται δυναμικά τόσο σαν συνέχιση της παράδοσης, όσο και σαν δημιουργίες σύγχρονες, πρωτοποριακές,  με φαντασία.

Το πλέξιμο στην εποχή μας είναι τάση που κυριαρχεί τόσο στην ένδυση όσο και στη διακόσμηση.  Είναι απασχόληση ευχάριστη, αγχολυτική και πολύ δημιουργική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου