Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Λειτουργία Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων-Διαμαρτυρία

Η λειτουργία των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων σε ολόκληρη τη χώρα κατά την περσινή χρονιά, αποτέλεσε μία θετική κίνηση για την υποστήριξη των μελών της σχολικής κοινότητας, σε μία περίοδο όξυνσης των κοινωνικών και ψυχολογικών προβλημάτων. Οι υπηρεσίες που
πρόσφεραν οι συγκεκριμένες δομές ήταν πολύ σημαντικές: παρείχαν βραχεία συμβουλευτική σε μαθητές και μαθήτριες, συνεργάζονταν με εξειδικευμένες υπηρεσίες για την παροχή συστηματικής βοήθειας όπου χρειαζόταν και ανέπτυξαν πλήθος δράσεων για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Όμως κατά τη φετινή σχολική χρονιά, εκκρεμεί ακόμη η λειτουργία των πολλών Συμβουλευτικών Σταθμών όπου υπηρετούσαν υπεύθυνοι μονοετούς θητείας, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η θετική πορεία τους, να ακυρώνονται ή να αναβάλλονται προγραμματισμένες δράσεις και, κυρίως, να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν περιστατικά.
Αυτή τη στιγμή παρατηρείται το αδικαιολόγητο φαινόμενο να μη  λειτουργούν  Συμβουλευτικοί Σταθμοί σε ορισμένες μόνο περιοχές χώρας, ενώ ανάγκες –επιτακτικές μάλιστα- υπάρχουν παντού. Στην περιφέρειά μας, όπου η υψηλότατη ανεργία επιφέρει σημαντικά πλήγματα στις οικογενειακές σχέσεις και στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό, δεν λειτουργεί ούτε ένας από τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς, παρά τις ουσιαστικές υπηρεσίες που είχαν πέρσι προσφέρει.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Φλώρινας καλεί το Υπουργείο Παιδείας να φροντίσει για την αποκατάσταση της ανισότητας, προωθώντας την άμεση επαναλειτουργία όλων των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων. Η υποστήριξη των σχολικών μονάδων προϋποθέτει σταθερές δομές με έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό και η συνεχιζόμενη αυτή εκκρεμότητα αναστέλλει ό,τι θετικό έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα στο συγκεκριμένο τομέα.
                                                                      ΔΣ
                                                           ΕΛΜΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου