Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Τα στολίδια της φύσης

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βεύης-Μελίτης στο πλαίσιο της πράξης «Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία-Δράσεις δια Βίου Μάθησης για τους Ενήλικες» πραγματοποίησε ημερίδα  στον Άγιο Βαρθολομαίο Φλώρινας το Σάββατο
12 Οκτωβρίου. Η ημερίδα, με τίτλο «Τα στολίδια της φύσης»,  πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία  με τον σύλλογο Μανιταρόφιλων Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας και την Τοπική Κοινότητα Αγ. Βαρθολομαίου Φλώρινας  στο πλαίσιο της 10ης Πανελλήνιας γιορτής Μανιταριού και απευθυνόταν σε ενήλικες με σκοπό τη γνωριμία των συμμετεχόντων με τα είδη μανιταριών της Φλώρινας.
Στην αρχή της εκδήλωσης, ο κ. Νίκος Νάνης, Υπεύθυνος του ΚΠΕ Βεύης-Μελίτης, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και αναφέρθηκε στο  αληθινό νόημα της μανιταροφιλίας, που δεν είναι άλλο από την επαφή με το δασικό οικοσύστημα, με τη φύση .
Στην εισήγηση που ακολούθησε ο κ. Σταύρος  Ζωγράφος, δάσκαλος, αναφέρθηκε στην ιστορία της μανιταροφιλίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, καθώς και στις δραστηριότητες του συλλόγου Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας. Ο κ. Ζωγράφος, αφού παρουσίασε διάφορα είδη μανιταριών, εστίασε στις διαφορές τους και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσοχή που απαιτείται κατά τη συλλογή τους, καταρρίπτοντας διάφορες λαϊκές δοξασίες που επικρατούν σχετικά με την εύκολη διάκρισή τους σε εδώδιμα και μη.
Στη συνέχεια, ο κ. Γιάννης Δαϊκόπουλος, δάσκαλος, αναφέρθηκε στη συμβολή των μυκήτων στην παρασκευή τροφών, στη διατροφική αξία των μανιταριών, καθώς και σε τρόπους συντήρησης και χρήσης τους.
Τέλος, οι συμμετέχοντες, χωρισμένοι σε δύο ομάδες, ακολούθησαν δύο διαφορετικές ορεινές διαδρομές με σκοπό τον εντοπισμό και την αναγνώριση διαφόρων ειδών μανιταριών, με την καθοδήγηση αντίστοιχα των κ.κ. Δαϊκόπουλου και Ζωγράφου. Και οι δύο ομάδες κατέληξαν στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον ιερό ναό Αναλήψεως, όπου έγινε καταγραφή και ταυτοποίηση των μανιταριών που συνέλεξαν.
Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Βεύης Μελίτης θα ήθελε να ευχαριστήσει τους εισηγητές και όλους τους συμμετέχοντες για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον κ. Νίκο Κοντοσώρο από το Ξινό Νερό που για μια ακόμη φορά πρόθυμα συμμετείχε σε εκδήλωσή μας και πρόσφερε μια υπέροχη μανιταρόσουπα σε όλους τους συμμετέχοντες.
O Υπεύθυνος του ΚΠΕ Βεύης Μελίτης

Νίκος Νάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου