Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Προς την ΚΘ΄Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Φλώρινας

Γράφει ο Νάσος Παπαδάκης
Εδώ και πολύ καιρό η Επιτροπή Αγώνα για τη μη δημιουργία νταμαριού στο χωριό ΄Ανω Κλεινές έδινε μια μάχη, για να μη γίνει το νταμάρι στο χωριό μας, αυτός ο αγώνας δόθηκε τόσο σε τοπικό επίπεδο όπως στο Δήμο Φλώρινας, σε επίπεδο Περιφέρειας αλλά και σε
επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης με συνεχείς ενημερώσεις και διαμαρτυρίες των κατοίκων του χωριού μας και της Επιτροπής Αγώνα.
Οι Ενστάσεις μας πέρα από το περιβαλλοντικό πρόβλημα που θα είχαμε στην περιοχή μας ήταν και στο ότι αυτός ο χώρος ήταν αρχαιολογικός και αυτό φυσικά όχι από δικές μας αβάσιμες απόψεις, αλλά από τη θέση του κ. Κεραμόπουλου πριν πολλές δεκαετίες.
Όταν φυσικά αναφέραμε αυτό το θέμα του αρχαιολογικού χώρου σε όλες τις συνεδριάσεις, τόσο του Δήμου Φλώρινας όσο και της Περιφέρειας, κανείς από τους κυρίους αυτούς δε μας έδινε σημασία και το μόνο που θέλαν, ήταν να προχωρήσει το έργο με οποιοδήποτε κόστος για την ευρύτερη περιοχή, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την αξία αυτής της θέσης από αρχαιολογικής άποψης αλλά και ιστορικής ταυτόχρονα μιας και ο χώρος αυτός πραγματικά μιλάει από μόνος του για την ελληνικότητα της ευαίσθητης περιοχής μας.
Φυσικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε και το σκεπτικό της Αρχαιολογικής Εφορίας όπου λογικά με δική τους άδεια ξεκίνησαν τα έργα σε αυτό το σημείο, αυτό φυσικά δεν το γνωρίζω και ίσως να κάνω λάθος, κι ενώ γνώριζαν τα σχετικά που έχει γράψει ο κ. Κεραμόπουλος για τη θέση αυτή.
Θα θέλαμε πραγματικά τώρα, μετά την αποκάλυψη του χώρου αυτού από την Εφορία Αρχαιοτήτων και που όπως μαθαίνουμε τόσο σημαντικά ευρήματα έχουν έρθει στην επιφάνεια από την αρχαιολογική σκαπάνη, εάν μπορεί αυτός ο χώρος να χαρακτηριστεί επίσημα ως Αρχαιολογικός και εάν πραγματικά χαρακτηριστεί Αρχαιολογικός, μήπως θα έπρεπε τελικά να σταματήσουν άμεσα και οι εργασίες στον ευρύτερο χώρο του νταμαριού;
Πάντως ως κοινωνία, πραγματικά θα επιθυμούσαμε εάν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο από την Εφορία Αρχαιοτήτων αυτό να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, για να σταματήσει ταυτόχρονα αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα αλλά και να σταματήσουν αυτές οι εργασίες στο σημαντικό αυτό κομμάτι της περιοχής μας όπου ο χαρακτηρισμός του ως Αρχαιολογικού Χώρου, πραγματικά θα μπορέσει να αναδείξει την ιστορικότητα αυτής της περιοχής και να υπάρξει μια διαφορετικού είδους ανάπτυξή της η οποία φυσικά δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με την εικόνα του νταμαριού που είναι λίγα μέτρα πιο πάνω.
Πραγματικά εμείς οι κάτοικοι των ΄Ανω Κλεινών παρακαλούμε τους υπεύθυνους της  Εφορίας Αρχαιοτήτων να κινηθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα μήπως και μπορέσουμε να σώσουμε έστω και τώρα αυτό το πανέμορφο κομμάτι της περιοχής μας τόσο από ιστορικής όσο και από περιβαλλοντικής άποψης.
Τελειώνοντας φυσικά θα θέλαμε τώρα να ρωτήσουμε τους Αιρετούς ΄Αρχοντές μας  τον κ. Κων/δη βουλευτή μας, τον κ.Δακή Περιφερειάρχη μας, τον κ. Ηλιάδη και κ.Αντωνιάδη Αντιπεριφερειάρχες, τον κ. Βοσκόπουλο Δήμαρχό μας, οι οποίοι με τόσο ζήλο υποστήριζαν τη δημιουργία νταμαριού στο χώρο αυτό και δε λάμβαναν υπόψη τους τα λεγόμενά μας σε όλες τις συνεδριάσεις της Περιφέρειας αλλά και του Δήμου και όπου εκεί τους υποδεικνύαμε και διαφορετικό σημείο από όπου μπορούσαν να πάρουν χωματουργικό υλικό, ποια είναι τώρα η άποψή τους για το θέμα αυτό, τους ενδιαφέρει η προστασία αυτού του χώρου, θα κάνουν κάτι, για να βοηθήσουν έστω και τώρα στο να προστατευτεί και να χαρακτηριστεί αυτός ο xώρος ως Αρχαιολογικός;
Νομίζουμε πραγματικά πως τους ταιριάζει απόλυτα το γνωστό σε όλους μας ΄΄Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα΄΄ !!
Και πραγματικά με τέτοιες λογικές από τους αιρετούς μας, φυσικά και δεν μπορούμε να περιμένουμε μια καλύτερη γενικότερα ανάπτυξη του νομού μας και της περιοχής μας σε όλους τους τομείς!!
Νάσος Παπαδάκης





1 σχόλιο: