Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Σοφία Ηλιάδου-Τάχου: "Μέρες" της ΟΠΛΑ στη Θεσσαλονίκη - Τα χρώματα της βίας (1941-1945)


Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Σ. Ηλιάδου Τάχου, από τις εκδόσεις Επίκεντρο. Το βιβλίο είναι μια σημαντική μελέτη, η οποία στηρίζεται σε πρωτογενές αρχειακό υλικό που αφορά στη λειτουργία της ΟΠΛΑ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για αυτοβιογραφικό υλικό που συμπεριλαμβάνεται στο Αρχείο του Μοναστηριώτη Ν. Τσιρώνη, στελέχους της ΟΠΛΑ Θεσσαλονίκης, το οποίο της παραχωρήθηκε ευγενικά από την οικογένειά του. Ωστόσο η
συγγραφέας δεν αρκέστηκε σε αυτό, αλλά διασταύρωσε  τις πληροφορίες του Αρχείου Τσιρώνη με τα δεδομένα του Αρχείου του Δήμου Θεσσαλονίκης και των ΑΣΚΙ (Αρχείο Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας), όπου υπήρχαν καθοριστικές αναφορές στην δράση του ΕΑΜ στην πόλη της Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μία μελέτη που φωτίζει εκείνα τα  γεγονότα των χρόνων του εμφυλίου πολέμου στη Θεσσαλονίκη, τα οποία ως σήμερα παρέμεναν απρόσιτα για τον ερευνητή, εξαιτίας της κυριαρχούσας ιδιότυπης ομερτά στους κύκλους των μελών της ΟΠΛΑ. Μιας σιωπής η οποία υπαγορεύτηκε από το ψυχροπολεμικό μετεμφυλιακό κλίμα και έγινε στη συνέχεια νοοτροπία και τρόπος ζωής.
Η Σοφία Ηλιάδου-Τάχου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου