Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Η «προίκα» της «μικρής ΔΕΗ» - Τι περιλαμβάνει το πακέτο σύμφωνα με νομοσχέδιο

Δύο λιγνιτικά συγκροτήματα με τρεις μονάδες σε λειτουργία και άδεια για την κατασκευή μιας νέας μονάδας, τρεις υδροηλεκτρικές μονάδες και μια μονάδα φυσικού αερίου περιλαμβάνει το πακέτο της «μικρής ΔΕΗ» σύμφωνα με το νομοσχέδιο που
προετοιμάζει η κυβέρνηση μετά τη συμφωνία με την τρόικα.
Η πώληση της νέας εταιρείας που θα δημιουργηθεί με τα πάγια αυτά, αποτελεί το δεύτερο μεγάλο βήμα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, μετά την πώληση του ΑΔΜΗΕ. Ήδη για το διαχειριστή του συστήματος η προκήρυξη που εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της ΔΕΗ έχει πάρει το δρόμο για τη βουλή.
Οπως μεταδόθηκε τα στοιχεία ενεργητικού που θα μεταφερθούν από τη ΔΕΗ στη "μικρή ΔΕΗ" είναι:
- Οι λιγνιτικές μονάδες 1380MW: Αμύνταιο 1 και 2 καθώς επίσης και η Μελίτη 1 και 2 (παραχωρείται στη νέα εταιρεία η άδεια ώστε να προχωρήσει στην κατασκευή μιας ακόμη λιγνιτικής μονάδας). Μαζί παραχωρούνται και τα λιγνιτωρυχεία Αμύνταιου, Μελίτης, Κομνηνά  και Κλειδί.
- Τα υδροηλεκτρικά συνολικής ισχύος 833MW:  Θησαυρός 384MW και Πλατανόβρυση 116MW στον ποταμό Νέστο στη Δράμα, καθώς  και οι μονάδες Πουρνάρι 1 300MW και Πουρνάρι 2 33,6MW στον ποταμό Άραχθο στην Άρτα.
- Η μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου στην Κομοτηνή ισχύος 485 MW.
Η πρόταση για τη μικρή ΔΕΗ θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προτού το σχετικό νομοσχέδιο κατατεθεί πρός συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Πηγή: Το Βήμα

2 σχόλια:

  1. Το σενάριο της μικρής Νέας Δημοκρατίας το ξέρετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΑΘΗ ΠΑΛΙ ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ; Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΔΕΝ ΕΕΧΕΙ ΤΕΡΜΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή