Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Πωλούνται ψήφοι

Ένα σατυρικό προεκλογικό κείμενο με μπόλικη δόση πικρής αλήθειας.
Επειδή είμαι σίγουρος ότι πολλοί ψηφοφόροι θα μπουν σε πειρασμό να ζητήσουν χρήματα, όπως και πολλοί υποψήφιοι να δώσουν χρήματα, νομίζω ότι θα πρέπει να έχετε υπόψη σας τα παρακάτω:
  • Καταρχήν, δεν θα συμβιβαστείτε στο καθιερωμένο 20άρικο. Αν σας δώσουν 20άρικο πάρτε τους με τις πέτρες. Η ψήφος σας έχει μεγαλύτερη αξία. Ζητήστε πετρέλαιο ή τα ξύλα του χειμώνα. Δεκτά και κάρβουνα, αρκεί να μην είναι για ψήσιμο. Ή αν είναι για ψήσιμο, ζητήστε και τις μπριζόλες της χρονιάς.
  • Μαζέψτε το σόι, βάλτε τους στο κόλπο, μοιραστείτε δηλαδή τα «εκλογικά έσοδα». Όχι, μη γίνετε τσιγκούνηδες και καρμίρηδες. Αν δεν τα μοιραστείτε και το σόι λόγω ιδεολογικών ή προσωπικών πεποιθήσεων είναι μοιρασμένο, δεν θα υπάρξει συναίνεση, και ο καθένας από σας θα πάρει πάπαλα.
  • Περιμένετε ως το τέλος και τσουρουφλίστε τους. Οι καλύτερες συμφωνίες γίνονται όταν ο υποψήφιος καίγεται για ζεστές ψήφους. Τον νου σας όμως μην παρακαθυστερήσετε και βρουν άλλους πρόθυμους να πουλήσουν την ψήφο τους.
  • Αφού είστε τόσο δόλιος τύπος και σκέφτεστε να πουλήσετε την ψήφο σας, σίγουρα θα έχετε σκεφτεί και να βιντεοσκοπήσετε την προεκλογική συναλλαγή, ώστε να μπορείτε μετά να εκβιάζετε κιόλας ώστε να πάρετε τα διπλάσια. Στέκομαι μπροστά σας με δέος, θαυμασμό και αηδία ταυτόχρονα! Πως μπορέσατε να σκεφτείτε κάτι τέτοιο;
  • Προς Θεού! Μην δεχτείτε συναλλαγματικές! Αυτό που θα σας περιγράψω είναι αληθινή ιστορία: Ένας υποψήφιος δήμαρχος (και πολύ έξυπνο τομάρι) δέχτηκε τηλέφωνο από κάποιον εκλογικό ποιμενάρχη, ο οποίος του ζήτησε χρήματα. Ο υποψήφιος δήμαρχος λοιπόν, δεν του έδωσε μετρητά, αλλά του έδωσε μια συναλλαγματική. Ο πονηρός εκλογικός ποιμενάρχης, έφυγε χαρούμενος και ευτυχής αφού η συναλλαγματική είναι επίσημο χρήμα (μοιάζει με τις επιταγές, έχει όμως και κάποιες διαφορές). Όταν πήγε να την εξαργυρώσει (εννοείται μετά τις εκλογές), πήρε πάπαλα! Φαντάζομαι θα έχασε το φως του μετά από κάτι τέτοιο. Πήγε δικαστικά, αφού είχε το δίκιο με το μέρος του. Το χαρτί που είχε σήμαινε χρήματα, αλλά ήταν ακάλυπτο. Στο δικαστήριο όμως, φανερώθηκε ότι η συναλλαγματική δόθηκε ως προεκλογική αμοιβή, οπότε η απόφαση ήταν καταπέλτης: Ο υποψήφιος δήμαρχος (που τότε είχε γίνει δήμαρχος) δεν ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει, γιατί η συναλλαγή ήταν παράνομη! Και έτσι ο εκλογικός μας ποιμενάρχης έμεινε ως ο θρύλος της αποτυχίας. Από την μια έδωσε αρκετές δεκάδες ψήφους στον τότε Δήμαρχο, δεν πήρε φράγκο και πλήρωσε και τα δικαστικά έξοδα. Είναι αυτό που λέμε: Και γαμ***νος, και δαρμένος! Κάτι δηλαδή σαν όλους εμάς τους απλούς ψηφοφόρους μετεκλογικά.
  • Τέλος, μη δέχεστε δωροδοκίες με υποσχέσεις μελλοντικών αμοιβών – εξυπηρετήσεων -προσλήψεων. Κολπάκια του στυλ, υπέγραψε τώρα σύμβαση για να σε βάλω σε δουλειά την 1η Ιουνίου, μόνο οι βαθιά απελπισμένοι και οι μπουνταλάδες τα χάφτουν. Απελπισμένοι είναι δικαιολογημένο να είστε. Φροντίστε να μην είστε μπουνταλάδες όμως. Και αν υποθέσουμε ότι πάτε και κάνετε μια αίτηση για δουλειά, και σας βάζουν να υπογράψετε και σύμβαση πρόσληψης. Πάρτε ένα αντίγραφο. Τιιιι; Δεν σας δίνουν; Ε τότε είναι φανερό: Είστε το υποψήφιο θύμα στο στημένο παιχνίδι «Εδώ παπάς, εκεί παπάς». Αλλά ακόμα και αν σας δώσουν, τίποτα δεν εγγυάται ότι θα σας πάρουν. Ακόμα και αν σας πάρουν, μπορούν να σας απολύσουν την άλλη μέρα. Όσοι ξέρουν, θα θυμούνται τον τύπο που ένα μήνα πριν τις εκλογές τον είχε προσλάβει ως οδηγό σε φορτηγό στην επιχείρησή του ένας υποψήφιος δήμαρχος. Αφού λοιπόν του έφερε μερικές δεκάδες ψήφους ο οδηγός αυτός, μια εβδομάδα μετά τις εκλογές απολύθηκε χωρίς καμία εξήγηση!
Υ.Γ.: Ελπίζω να μη γεμίσουμε κοψοχέρηδες στις 25 Μαΐου...
Δημήτρης Άρχοντας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου