Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Απόσπασμα ομιλίας Βασίλη Καραντζίδη στην Κεντρική Εκλογική Εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Φίλες και Φίλοι
Συντρόφισσες  και Σύντροφοι
Σε μια εποχή που φοριέται πολύ ο φερετζές του «ανεξάρτητου», «υπερκομματικού» ή και «αντιμνημονιακού» εμείς στεκόμαστε απέναντι σας και κοιτώντας σας στα μάτια σας λέμε ότι τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ σε Δήμους και Περιφέρειες.
Κάποιοι άλλοι κρύβονται. Αν ντρέπονται για τα δεινά που συσσώρευσαν στον λαό μας τα κόμματα που υπηρετούν έχουν κάθε δίκιο. Εμείς
όμως είμαστε περήφανοι για τον αγώνα και την προσφορά του ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια. Το Κόμμα μας αποκάλυψε έγκαιρα τους σχεδιασμούς των αντιλαϊκών μέτρων που εξυφάνθηκαν από ΕΕ και κυβερνήσεις, πάλεψε σε κάθε χώρο δουλειάς, πρωταγωνίστησε στην οργάνωση της αλληλεγγύης σε όσους αγωνίζονται.
Κατά την διάρκεια των περιοδειών μας κάνουν ένα «παράπονο». Γιατί, λένε, δεν βγάζουμε πολύχρωμα φυλλάδια ή κάρτες με τα πρόσωπά μας, γιατί δεν μπαίνουμε σε κάθε σπίτι, γιατί προτιμούμε τις ολιγομελείς επισκέψεις από τα περιφερόμενα κομβόι υποψηφίων και οπαδών, γιατί τέλος πάντων δεν κάνουμε και λίγο marketing. Τους απαντώ: Μα για ποιον λόγο; (!) Μήπως εδώ και δεκαπέντε είκοσι τουλάχιστον χρόνια δεν μας ξέρετε και σαν Κόμμα και σαν πρόσωπα και χρειάζεται να μας δείτε τώρα; Λείπαμε ποτέ από οποιονδήποτε κοινωνικό αγώνα, από κάποια απεργία, κάθε Κυριακή δεν βρισκόμαστε σε κάθε σχεδόν χωριό; Λείπαμε από τις πύλες μονάδων, σούπερ μάρκετ και άλλων επιχειρήσεων όταν γίνονταν απολύσεις, όταν κόβονταν μισθοί, όταν καταλύονταν εργατικά δικαιώματα; Δεν βρεθήκαμε στον αγώνα ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ ώστε να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα; Δεν δώσαμε τη μάχη για την αποτροπή της επιβολής τροφείων στους παιδικούς σταθμούς; Δεν ενημερώσαμε και αποτρέψαμε την αποικιακή σύμβαση του ΟΣΕ για το τρένο στη Φλώρινα όταν και βρεθήκαμε μόνοι μεταξύ σφύρας και άκμονος;  Δεν βρεθήκαμε απέναντι στις συγχωνεύεις σχολειών; Δεν παλεύουμε ήδη από τώρα για την μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και την κατασκευή της τηλεθέρμανσης από δημόσιο φορέα και τιμή στο ύψος του κόστους και όχι το μέτρο των κερδών;
Μήπως από την άλλη είμαστε όλα αυτά τα χρόνια πολιτικοί τυχοδιώκτες και γυρολόγοι ώστε να πρέπει να σας ενημερώσουμε που «έχει κάτσει η μπίλια» τούτη την φορά; Μήπως αγόμαστε και φερόμαστε από σχολιάκια στα «μέσα δικτύωσης»;
Όχι φίλοι και σύντροφοι. Γνωριζόμαστε πολύ καλά. Γι αυτό δίνουμε με το κεφάλι ψηλά την τριπλή εκλογική μάχη προτάσσοντας τα πολιτικά μας επιχειρήματα.
Κανείς δεν είναι ανεξάρτητος. Γιατί η εξάρτηση έχει να κάνει με την πολιτική που υπηρετεί άσχετα με το όνομα που δίνει κάποιος κάθε φορά στον εαυτό του.
Κοιτάξτε τα προγράμματα των άλλων συνδυασμών! Είναι αφόρητα ίδια! Λένε: Ανάπτυξη, «ευλογημένος τόπος», επενδύσεις, δημόσια ΔΕΗ αλλά και παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα στην ενέργεια (λες και μας ικανοποιεί η υπάρχουσα ΔΕΗ), «αξιοποίηση» ΕΣΠΑ (κρύβοντας όμως ότι η χρηματοδότηση ΕΣΠΑ εξαρτάται από την εφαρμογή των μνημονίων, το ξεπούλημα σε ιδιώτες και το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων μέσω της ρήτρας αιρεσιμότητας που έχει επιβάλει η ΕΕ), Μιλούν διαρκώς για κίνητρα στις επιχειρήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο (μέχρι και για εκπτώσεις 50% στην ΔΕΗ), δεν ψελλίζουν όμως ούτε λέξη ουσίας για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μικρομεσαίους.
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ αλλά και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ασκήσει, μόνοι ή συνεργαζόμενοι, τοπική εξουσία σε δήμους και νομαρχίες της Περιφέρειάς μας τα τελευταία είκοσι χρόνια. Είδατε φιλολαϊκή πολιτική; Ακόμα και σαν αντιπολίτευση μαζί ψηφίζουν στα συμβούλια τα ΣΔΙΤ, τα πεντάμηνα, τις συγχωνεύσεις μονάδων υγείας και σχολείων, την επιβολή φόρων και τελών, τις διαθεσιμότητες και απολύσεις. Τους είδατε ποτέ να συμπαρίστανται στους εργαζομένους και ειδικά του ιδιωτικού τομέα;
Εμείς λέμε ότι μπροστά στον λαό ανοίγονται δύο επιλογές. Δύο δρόμοι ανάπτυξης.
Ο ένας είναι αυτός που γνωρίσαμε. Ο δρόμος του καπιταλισμού. Συνεπάγεται απολύσεις, ανεργία, φτώχια, ξεκλήρισμα αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων. . Λένε ψέματα όσοι φωνάζουν γενικώς για ανάπτυξη. Την περασμένη δεκαετία είχαμε τους μεγαλύτερους ρυθμούς δήθεν ανάπτυξης στην Ευρώπη. Αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμοι, ολυμπιάδες… Μήπως απετράπη η κρίση; Κάθε άλλο! Αυτή η «ανάπτυξη» της καταστροφής της παραγωγής, των θαλασσοδανείων, των φοροαπαλλαγών προς το κεφάλαιο είναι που οδήγησε στην κρίση. Και αν ακόμα έρθει μια αναιμική ανάταση της καπιταλιστικής οικονομίας τίποτα καλό δεν πρόκειται να δει ο λαός μας.  
Εμείς προτείνουμε θαρρετά έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης.
Η περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας αποδεικνύει ότι πλούτος υπάρχει, μόνο που δεν τον καρπώνεται ο παραγωγός του, η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Αντίθετα, τον καρπώνονται τα παράσιτα.  Υπάρχει δυνατότητα να έχουμε μια αξιοπρεπή ζωή με εξασφαλισμένο το δικαίωμα στην δουλειά με συνθήκες ανθρώπινες, με εισόδημα που θα επιτρέπει την ικανοποίηση όλων των αναγκών. Υπάρχει δυνατότητα να έχουμε σύγχρονες δομές υγείας, πρόνοιας για όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού, παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού σε ένα περιβάλλον που θα προστατεύεται με κάθε τρόπο.
Η μετατροπή της δυνατότητας σε πραγματικότητα περνάει μέσα από την αποδέσμευση από την ΕΕ, την μετατροπή των μονοπωλίων σε λαϊκή περιουσία, τη μονομερή διαγραφή του χρέους. Αυτές τις ανατροπές μπορεί να τις επιβάλει ο λαός με τη δική του εξουσία.
Ξέρουμε πως ο δρόμος που προτείνουμε έχει δυσκολίες, όμως είναι μονόδρομος για την λαϊκή ευημερία.
Παλεύουμε:
Για έναν αποκλειστικά δημόσιο φορέα ενέργειας, με κεντρικό σχεδιασμό, όπου θα ενταχθεί η ΔΕΗ και όλες οι μορφές παραγωγής ενέργειας
Για τον παραγωγικό αγροτικό – κτηνοτροφικό συνεταιρισμό που θα ακολουθεί το προϊόν από το χωράφι και την στάνη και θα εξασφαλίζει φθηνά και ποιοτικά τις διατροφικές ανάγκες του λαού
Είμαστε αντίθετοι στην κατάργηση του ενιαίου χαρακτήρα των σχολικών προγραμμάτων, στην διαμόρφωσή τους με βάση «τοπικές ιδιαιτερότητες» και τις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων, με την παρέμβαση και της Τοπικής Διοίκησης. Καμιά είσοδος επιχειρηματικών συμφερόντων ή ακόμα και ΜΚΟ στο περιεχόμενο, στην διοίκηση και γενικά στην διαχείριση των σχολικών μονάδων. Καμιά αύξηση των δημοτικών τελών για την λειτουργία των σχολείων. Αγωνιζόμαστε για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, βασισμένο στη δίχρονη προσχολική αγωγή και το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο για όλους, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και υποδομές. 
Για να μην κλείσει ή συγχωνευτεί καμιά μονάδα υγείας αλλά να στελεχωθούν και να δοθεί βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα, να καταργηθεί κάθε πληρωμή για υπηρεσίες υγείας και φάρμακα, να μην μείνει ούτε ένας ανασφάλιστος χωρίς περίθαλψη. Ταυτόχρονα παλεύουμε για ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπου η υγεία δεν θα είναι πανάκριβο εμπόρευμα.
Για άμεση παύση και ανάκληση της διαθεσιμότητας και των απολύσεων
Για να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων. Κατάργηση φόρων και τελών, δωρεάν θέρμανση για όσους χάνουν την δουλειά τους ή δεν έχουν πόρους. Κατοχύρωση δωρεάν προνοιακού συστήματος. Άμεση ένταξη του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» στις σταθερές κρατικές δομές με μονιμοποίηση του προσωπικού.
Για να καλυφθούν οι ανάγκες  στην περιφέρεια και τους Δήμους με μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη δικαιώματα και να καταργηθεί η ομηρεία των πενταμήνων και διμήνων.
Για την αξιοποίηση σε όφελος του λαού των υδάτινων πόρων και των ορεινών όγκων. Καμιά έμμεση ή άμεση ιδιωτικοποίηση του νερού.
Ο δρόμος που προτείνουμε έχει δυσκολίες, όμως είναι μονόδρομος για την λαϊκή ευημερία.
Φίλοι και σύντροφοι
Πολλά θα μπορούσαν ακόμα να ειπωθούν
Ο λαός μας, η εργατική τάξη, οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να επιλέξουν το μικρότερο κακό που όπως δείχνει η ιστορική πείρα οδηγεί πάντα στο μεγαλύτερο. Να μην στοιχηθείτε κάτω από ξένες σημαίες. Έχετε τις δικές σας αγωνίες, τα δικά σας συμφέροντα, το δικό σας Κόμμα. Σας χρωστούν. Εσείς παράγετε τον πλούτο που άλλοι απολαμβάνουν. Στην τριπλή εκλογική μάχη στηρίζουμε τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Δήμους και Περιφέρεια. Ψηφίζουμε ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές.
Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα
Έχουμε δίκιο και θα νικήσουμε


http://l-sysp-florinas.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου