Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Γ. Ζεμπιλιάδου: «Να κάνουμε τη Φλώρινα τη δική μας Φλωρεντία των Βαλκανίων»!

«Η Φλώρινα έχει ικανούς και άξιους ανθρώπους και όλες τις δυνατότητες να αποκτήσει τη δική της ξεχωριστή και ζηλευτή ταυτότητα.
Να γίνει η δική μας  πόλη των γραμμάτων και της έρευνας, των αγγλόφωνων μεταπτυχιακών τμημάτων με σύγχρονες Πανεπιστημιακές υποδομές, η δική
μας Φλωρεντία των Βαλκανίων ως  πρωτεύουσα  των εικαστικών τεχνών, η δική μας Τοσκάνη που θα συνθέτει και θα συνδυάζει την απαράμιλλη γεύση των κρασιών της περιοχής, με  τη μαγεία των ορεινών τοπίων, όπως είναι το Νυμφαίο και τόσα άλλα, τα επισκέψιμα οινοποιία του Αμυνταίου και φυσικά το μεγάλο Βαλκανικό μας πάρκο στις Πρέσπες με τον εκπληκτικό του βιότοπο.
Όλα αυτά μπορούμε να τα πετύχουμε, με μια βασική προϋπόθεση. Με  τον κόσμο της περιοχής μπροστά, να συμμετέχει και να πρωτοστατεί σ΄ ένα σχέδιο που θα φέρει και πάλι την ΕΛΠΙΔΑ στην Φλώρινα, όπως θα τη φέρει και σ΄ όλη την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.
Είμαστε βέβαιοι πως αυτό θα συμβεί γιατί οι πολίτες θέλουν πλέον να πάμε μπροστά».
Αυτά τόνισε η υποψήφια περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεωργία Ζεμπιλιάδου μιλώντας σήμερα το απόγευμα στη Φλώρινα, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ και τους ανθρώπους που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο της στην Π.Ε. Φλώρινας.

Γ. Ζεμπιλιάδου: «Το σχέδιο μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Φλώρινας»!
«Ως επικεφαλής του συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ βρίσκομαι σήμερα εδώ κοντά σας, έχοντας τη μεγάλη τιμή να παρουσιάσω τους άξιους και ικανούς ανθρώπους που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο μας στην Περιφερειακή Ενότητα της Φλώρινας.
Τους ανθρώπους που μαζί με όλους τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας θα μας οδηγήσουν στις 18 του Μάη σε μια μεγάλη νίκη.
Τους ευχαριστώ όλους, όπως ευχαριστώ και όλους τους πολίτες της; Φλώρινας και τους υπόσχομαι πως εγώ ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα εδώ.
Tη Φλώρινα τη γνωρίζω καλά, αφού για χρόνια ολόκληρα συνεργάστηκα αρμονικά με τους ανθρώπους της στην Αυτοδιοίκηση, στον ιδιωτικό τομέα και τη δημόσια διοίκηση και πραγματικά αισθάνομαι μεγάλη τιμή και συγκίνηση που σήμερα πολλοί από αυτούς είναι εδώ ανάμεσά μας.
Στη διαδρομή καθώς ερχόμουν από τον ΜΙΣΟΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤ΄ ΟΝΟΜΑ ΚΑΘΕΤΟ ΑΞΟΝΑ,  κατάλαβα για άλλη μια φορά γιατί μπήκα σ΄  αυτό τον εκλογικό αγώνα.
Απλά δεν αντέχω να βλέπω μισά έργα και χαμένες ευκαιρίες στον τόπο μου. Δεν μας αξίζει να είμαστε τελευταίοι σε όλα.
Είναι τραγικό σε μια Περιφέρεια που ακόμα έχει αναξιοποίητα, δεν έχουν δηλαδή απορροφηθεί,  250 εκ. ευρώ και ενώ βρισκόμαστε στη μέση ενός προγράμματος που κλείνει σε 1,5 χρόνο, να υπάρχουν ακόμη μισοτελειωμένα όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, της Φλώρινας, μισός κάθετος, μισό φράγμα Τριανταφυλλιάς, ανύπαρκτος ο νέος δρόμος Φλώρινας- Πρεσπών, μισό το Πανεπιστήμιο, και πάει λέγοντας
Ξέρω ότι ξεκίνησα από τα δύσκολα όμως γι αυτό ακριβώς το λόγο οι επερχόμενες εκλογές είναι ιδιαίτερα σημαντικές.
Είναι σημαντικές  γιατί πλέον αφορούν τη ζωή μας
Η Περιφέρεια έχει αρμοδιότητες συγκεκριμένες που επηρεάζουν τη ζωή όλων μας
Ο ρόλος της είναι ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ και όλοι συμφωνούμε ότι μετά την οδυνηρή περιπέτεια των 4 ετών η ΑΝΑΠΤΥΞΗ μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση της Χώρας και της Περιφέρειας είναι το ΜΕΓΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ.
Είναι αυτή που θα δώσει απάντηση στην ανεργία των νέων, στην αγωνία του επιχειρηματία, στα αδιέξοδα του αγρότη.
Κάποιοι προτιμούν να βάζουν σ΄ αυτές τις εκλογές υπαρκτά μεν ζητήματα , αλλά ζητήματα που είναι έξω από τις αρμοδιότητες του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Είναι απλά εκτός θέματος.
Μιλούν για τις ευθύνες των άλλων. ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ;
Και η δική μας ευθύνη είναι να μιλήσουμε για το Σχέδιο μας για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ δηλαδή, για την ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ της Περιφέρειας και της κάθε περιοχής της ξεχωριστά.
Και παραγωγική ανασυγκρότηση για τον συνδυασμό μας σημαίνει δύο πολύ συγκεκριμένα πράγματα:
1ον Να στηρίξουμε άμεσα την πραγματική οικονομία για να σταθεροποιηθεί το οικονομικό περιβάλλον  και να αποκτήσουμε πίστωση χρόνου
2ον Να προχωρήσουμε  στη νέα οικονομία, με κύρια χρηματοδοτικά εργαλεία το νέο ΕΣΠΑ και φυσικά τον τοπικό πόρο  ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό θέλουμε σήμερα να βάλουμε στο τραπέζι το δικό μας ΣΧΕΔΙΟ που αφορά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της ΠΕ Φλώρινας, και μέσα από το διάλογο, το επόμενο διάστημα να το συμπληρώσουμε και να το εξειδικεύσουμε
Και ξεκινώ με το πρώτο συστατικό της παραγωγικής ανασυγκρότησης: την στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
Η ΔΕΗ και η Φλώρινα
Στην Π.Ε. Φλώρινας η πραγματική οικονομία έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται ενέργεια και ΔΕΗ.  Η ΔΕΗ κατά κύριο λόγο σήμερα στηρίζει την τοπική οικονομία ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΑΡΑΞΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ το οικονομικό μέγεθος αυτής της λειτουργίας. Η τοπική οικονομία πρέπει να διατηρήσει τα έσοδα και τις θέσεις εργασίας, προκειμένου να υπάρξει η πίστωση χρόνου για να δημιουργήσουμε τα επόμενα 5 χρόνια, σταθερούς οικονομικούς πόρους με το νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης που πρέπει να ξεκινήσει άμεσα με την εκλογή μας στην Περιφέρεια.
Αυτός είναι ο λόγος  που στο θέμα της πώλησης της μικρής ΔΕΗ πήραμε ως συνδυασμός κατηγορηματική και κάθετη θέση.
Εμείς ΔΕ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΔΕΗ.
ΕΜΕΙΣ  ΠΗΡΑΜΕ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ: ότι ΑΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΨΗΦΙΣΘΕΙ ΕΜΕΙΣ ΕΦΟΣΟΝ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΟΡΚΙΣΤΟΥΜΕ .
Για όσους προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία αυτής της δήλωσης ας θυμηθούν το μείζον πολιτικό ζήτημα που προέκυψε όταν δήμαρχοι μικρών Καποδιστριακών δήμων δήλωσαν ότι θα παραιτηθούν για τις αλλαγές έδρας με τον Καλλικράτη. Ένα τέτοιο παράδειγμα ζούμε ακόμη και σήμερα με ένα μικρό Δήμο στη γειτονική Κοζάνη.
Ναι είναι μείζον πολιτικό ζήτημα όταν ΕΝΑ από τα 13, όλα και όλα, Περιφερειακά Συμβούλια παραιτείται.  Γιατί αυτή η κίνηση πρακτικά σημαίνει ότι καλείται το σύνολο του πολιτικού συστήματος της Περιφέρειας να πάρει θέση και αυτό αποτελεί τη μέγιστη πίεση προς την Κυβέρνηση.
Μπροστά σε αυτήν την ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ του συνδυασμού μας, οι συνυποψήφιοί μου  αντίστοιχα, είτε δηλώνουν ότι διαφωνούν, άρα θα στείλουν ένα ακόμη έγγραφο διαμαρτυρίας στον υπουργό και τον πρωθυπουργό, είτε λένε ότι αυτό αποτελεί ευθύνη της Κυβέρνησης και ξεμπερδεύουν.
Δυστυχώς όμως μ΄ αυτό τον τρόπο δεν μιλούν ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ και είναι πάντα πιο εύκολο να μιλάς για τις ευθύνες των άλλων.
Είμαστε λοιπόν κατηγορηματικά αντίθετοι με τον τεμαχισμό την απαξίωση και την πώληση του 30% της μικρής ΔΕΗ.
Ταυτόχρονα όμως γνωρίζουμε ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να παραμείνει όπως έχει γιατί ήδη οδηγείται σε απαξίωση και κατάρρευση. Η πρόταση για συνεργασία με αξιόπιστο στρατηγικό Επενδυτή πρέπει να επανεξετασθεί.
Η κυριότητα της γης και των νερών.
Όμως για μας, όποιο σενάριο ακολουθηθεί, υπάρχει ένα μείζον θέμα : Η ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ μετά την εξάντληση των κοιτασμάτων.
Η περιοχή μας δεν πρέπει να βρεθεί με τσιφλικάδες σε 30 χρόνια από τώρα. Δεν μπορεί και δεν πρέπει.
Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα που δεν είναι άμεσο αλλά αν το αφήσουμε στην τύχη του. Θα μας δημιουργήσει τεράστιο θέμα. Δυστυχώς όμως η Περιφερειακή αρχή γι΄ αυτό το μείζον θέμα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.
Δεν άνοιξε το θέμα ως όφειλε. Ένα θέμα  που θα χρειασθεί εξειδικευμένη νομική υποστήριξη και σοβαρό αγώνα για να βρει θετική λύση προς όφελος της περιοχής.
Μια λύση όπως αυτή του στρατηγικού επενδυτή δεν πρέπει να διασφαλίζει μόνο την ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίζει την κυριότητα της γης και των νερών, τις Μετεγκαταστάσεις, το περιβάλλον και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Πραγματική οικονομία και μ.μ.ε.
Πραγματική οικονομία όμως σημαίνει και ΜΜΕ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΣ σε όλη την Περιφέρεια και τη Φλώρινα φυσικά.
Στη μεταποίηση, στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, τα εργαλεία ρευστότητας με χαμηλότοκο κεφάλαιο κίνησης μπορούν να δώσουν ανάσα ζωής στον επιχειρηματικό κόσμο στην πιο δύσκολη στιγμή για την επιβίωσή του.
Εργαλεία που γνωρίζω άριστα, αφού τα δημιούργησα, και πάλεψα για να αποτελέσουν επιλέξιμες δράσεις στο ΕΣΠΑ.
 Δυστυχώς 2 χρόνια τώρα οι επιχειρήσεις δεν τα έχουν δει. Παραμένουν  εγκλωβισμένα στις τράπεζες.
Αν οι τράπεζες τα μπλοκάρουν για τους δικούς τους λόγους , απλά υπάρχει και άλλος δρόμος και τον ξέρω καλά. Αυτό που δεν υπάρχει είναι αντοχές από τις επιχειρήσεις που στραγγαλίζονται.
Όμως το μεγάλο στοίχημα για τη Φλώρινα και τη Δυτική Μακεδονία είναι η αναστροφή του αρνητικού ισοζυγίου συναλλαγών με τα γειτονικά Σκόπια.
Και τα εργαλεία για την αναστροφή αυτή είναι συγκεκριμένα:
Το εμπόριο και ο τομέας της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Στο Εμπόριο σημαίνει συνοριακές διευκολύνσεις επισκεψιμότητας και δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων.
Στο Πανεπιστήμιό μας και το ΤΕΙ, σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στη δημιουργία ξενόγλωσσων τμημάτων για φοιτητές άλλων χωρών και να αξιοποιήσουμε τις πρωτοποριακές προτάσεις του ικανότατου ανθρώπινου δυναμικού των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων μας για αγγλόφωνα ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ, και καλοκαιρινά τμήματα για φοιτητές ξένων χωρών, καθώς ήδη υπάρχουν αιτήματα όπως π.χ. για τη παιδαγωγική σχολή και το τμήμα γλωσσολογίας της Φλώρινας
Παραγωγική ανασυγκρότηση
Και περνώ στο δεύτερο σκέλος της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που ακούει στο όνομα νέα οικονομία
Τα επόμενα δύο χρόνια θα συντελεσθεί στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον μια πλήρης ανακατάταξη στον τομέα της αγροδιατροφής.
Όταν ως Ειδική Γραμματέας του ΕΣΠΑ παραβρέθηκα σε ένα επίσημο γεύμα στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος κος Γιοχάνες Χαν, μου είπε ότι πρέπει να αισθάνομαι πολύ περήφανη γιατί η τρούφα που είχε το φαγητό μας ήταν από τη Δυτική Μακεδονία και ότι ήταν περιζήτητη για την ποιότητά της. Και μίλησε για ευλογημένο τόπο.
Ναι ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο
Το κατάλαβα καλύτερα όταν χώρες της βόρειας Ευρώπης έχουν 4 μόνο είδη αρωματικών φυτών και ζουν περιοχές ολόκληρες από την παραγωγή τους και εμείς με τα 300 είδη που φύονται εδώ ακόμη βασιζόμαστε σε ηρωικές και μεμονωμένες προσπάθειες των ανθρώπων μας που παλεύουν μόνοι τους γιατί απλά δεν υπάρχει ούτε ένα περιφερειακό σχέδιο για κανέναν τομέα.
Μόλις πριν λίγες εβδομάδες ευτυχώς πετύχαμε και δημιουργήθηκε ο κανονισμός για τη γενετική πιστοποίηση της ελληνικής ρίγανης που την εισάγουμε πανάκριβη από την Ιταλία
Γι αυτό από την πρώτη μου ακόμη ομιλία είπα ότι ο πρωτογενής τομέας είναι το ανεκμετάλλευτο κοίτασμα του τόπου μας.
Πρώτον, για τον πλούτο που μπορεί να αποδώσει αν περάσουμε στο νέο μοντέλο παραγωγής και  δεύτερον γιατί αποτελεί τον πυρήνα μιας ολοκληρωμένης πρότασης του συνδυασμού μας για το ζωντάνεμα της υπαίθρου στην Περιφέρειά μας
Ναι στη Δ.Μ. δεν έχουμε τεράστιες πεδινές εκτάσεις. Όμως η αλήθεια είναι ότι σήμερα είμαστε πρωτοπόροι σε δυναμικά προϊόντα.
Και η Φλώρινα μαζί με το Αμύνταιο και τις Πρέσπες πρωτοστατούν σε αυτά
Στην περιφέρεια μας παράγουμε 32 δυναμικά προϊόντα, τα οποία θα αποτελέσουν για μας το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα της αγροτικής μας ανάπτυξης.
Στο ΣΧΕΔΙΟ μας διαμορφώνουμε ένα Περιφερειακό καλλιεργητικό πλάνο, σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας καθώς και ανά ειδική ζώνη αναδιάρθρωσης καλλιεργειών στη Δυτική Μακεδονία.
Όμως δεν μπορείς να μιλήσεις για ανάπτυξη του αγροτικού τομέα αν δεν μιλήσεις για σοβαρή ιεράρχηση υποδομών αυτών που είναι στη δική μας αρμοδιότητα. 
Και εμείς στο Σχέδιό μας για τον τομέα αυτό έχουμε 10 πολύ συγκεκριμένα βήματα.
που αφορούν
  • Την ολοκλήρωση και αξιοποίηση του κάθετου άξονα της Εγνατίας μέχρι τη Νίκη (Διευρωπαϊκος Άξονας 10 Εγνατία – Μόναχο σε 8 ώρες)
  • Την ολοκλήρωση φραγμάτων και αρδευτικών έργων και εδώ η ολοκλήρωση του Φράγματος της Τριανταφυλλιάς είναι στις βασικές μας προτεραιότητες
  • Την κατασκευή δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στον κάθετο άξονα Εγνατίας Φλώρινας – Νίκης
  • Την κατασκευή δύο, τουλάχιστον, πρότυπων κτηνοτροφικών πάρκων (Κτηνοτροφικό Πάρκο Πρεσπών (ίσως στο Βροντερό). Τα  κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κτηνοτροφία του νομού είναι αυτά του μικρού μεγέθους των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, της υποδομής των σταβλικών εγκαταστάσεων, της υγιεινής των εγκαταστάσεων και της ενημέρωσης και τεχνικής στήριξης των κτηνοτρόφων, ενώ ανασχεδιασμός απαιτείται και τον τομέα της αλιείας)
  • Την αξιοποίηση της τηλεθέρμανσης για τη δημιουργία θερμοκηπίων
  • Τη δημιουργία Περιφερειακού φορέα πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων
  • Την προώθηση των προϊόντων μας στις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ
  • Τη σύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό
  • Την εφαρμογή ενός επενδυτικού προγράμματος για την τυποποίηση, μεταποίηση και προώθηση  προϊόντων (Μονάδα Τυποποίησης και Συσκευασίας Φασολιών, Μονάδα επεξεργασίας γάλακτος, Επέκταση ξυνού νερού, εισαγωγή της μεταποίησης στην αλιεία καθώς δεν υπάρχει μεταποιητική δραστηριότητα στον τομέα αυτό, αλλά και υποδομή για τα αλιευτικά σκάφη.
  • Την παροχή ρευστότητας σε όλες τις επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα  με εγγύηση από τον τοπικό πόρο  για τις Π.Ε. Κοζάνης  - Φλώρινας και από το ΕΣΠΑ για τις Π.Ε. Καστοριάς – Γρεβενών
Οι υποδομές όμως δεν αρκούν. Η συμβολαιοποιημένη γεωργία και η κτηνοτροφία και οι δυναμικοί συνεταιρισμοί είναι μορφές οργάνωσης που πρέπει να υιοθετούν από τους αγρότες μας και εμείς ως περιφερειακή αρχή θα σταθούμε δίπλα τους. Έτσι φεύγουν από τη μέση οι μεσάζοντες, γιατί γεωργία, κτηνοτροφία με μεσάζοντες δεν γίνεται. 
Συνδυασμός επιχειρηματικού και πρωτογενή τομέα με το περιβάλλον, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.
Η  Φλώρινα είναι ο ιδανικός τόπος για το νέο μοντέλο αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης της υπαίθρου. Εδώ η επιχειρηματική δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα μπορεί να συνδυασθεί δυναμικά με τον τομέα των υπηρεσιών, με το περιβάλλον,  τον τουρισμό και τον πολιτισμό
Στο Περιβάλλον :Καθώς έχουμε λύσει σχεδόν στο σύνολό του το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της και αστικών λυμάτων, αυτή την 5ετία έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση.
Να δημιουργήσουμε ΔΥΝΑΤΟΥΣ και ΒΙΩΣΙΜΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ για τις λίμνες και τις προστατευόμενες περιοχές μας και να διαχειριστούμε με σύγχρονα εργαλεία και αποτελεσματικά τα νερά μας. Κάποτε δημιουργήσαμε ένα τέτοιο πλαίσιο με τη ΔΙΑΔΥΜΑ, σήμερα πρέπει να το κάνουμε με τις λίμνες μας και τις ευαίσθητες οικολογικά περιοχές μας.
Η υλοποίηση της ιδέας του Βαλκανικού Πάρκου Πρεσπών, ως βάση για την φιλοξενία εξειδικευμένων επιστημόνων σε θέματα βιοποικιλότητας και μελετητών του οικοσυστήματος των Πρεσπών πρέπει να προχωρήσει
Και πάνω στην ομορφιά όλων των λιμνών μας, εμείς η Περιφέρεια των λιμνών, να ζωντανέψουμε ένα τουριστικό προϊόν με περιφερειακό σχεδιασμό, όπου η Φλώρινα με την Καστοριά πρέπει να είναι οι πύλες του τουρισμού μας.
Οι Δρόμοι του κρασιού πρέπει να ενωθούν με την Αναβίωση της Αρχαίας Εγνατίας που άρχιζε από το Δυρράχιο, περνούσε τη χώρα των Εορδαίων, έφτανε στη Βεύη και συνέχιζε προς την Πέλλα, συνδέοντας τη νότια Ιταλία και τη δυτική Μεσόγειο με το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο, τον Εύξεινο Πόντο και τελικά την Ασία.
7,5 εκ. ευρώ πληρώθηκαν κατά την κατασκευή της Εγνατίας για αρχαιολογικές ανασκαφές και σήμερα αν δημιουργούσαμε ένα τουριστικό προϊόν, ο κάθε ενδιαφερόµενος περιηγητής θα μπορούσε  να νιώσει τη συγκίνηση της ανακάλυψης της, βαδίζοντας πάνω στον αρχαίο δρόμο .
Η αρχαία Εγνατία για εμάς
Σημαίνει Εορδαία/Φλώρινα / Αμύνταιο , μύθος, ιστορία, και τουρισμός των λιμνών, βιότοπος της καφέ αρκούδας, επισκέψιμα οινοποιεία παντρεμένα με αγροδιατροφή και περιήγηση στους αρχαιολογικούς μας χώρους, με  τα μεταβυζαντινά και τα νεότερα μνημεία.
Σημαίνει Περιφερειακό σχεδιασμό στον τουρισμό και δημιουργία με πρωτοβουλία της περιφέρειας ενιαίων τουριστικών πακέτων για τα γραφεία τουρισμού της Ευρώπης και όχι μόνο, έτσι ώστε αντί τα δικά μας παιδιά να επισκέπτονται την Ιταλία και την Κωνσταντινούπολη να έρχονται εδώ μαθητές από όλη τη Χώρα και την Ευρώπη και να προσκαλούνται νεολαίες ξεκινώντας από τη γειτονική μας Ιταλία, από τη Ρώμη απ΄ όπου ξεκινούσε  η ΕΓΝΑΤΙΑ, και να την περιδιαβαίνουν.
Όποιος το ξεκινήσει ενιαία και πλάσει αυτό το μύθο θα έχει κερδίσει
Οι μικροπολιτικές λογικές μας εμποδίζουν να πετύχουμε.
Ήθελα να αναφερθώ σήμερα μόνο στα κυριότερα σημεία του Σχεδίου μας που αφορούν άμεσα την Π.Ε. Φλώρινας.
Στην κεντρική μας ομιλία κατά την παρουσίαση του συνολικού ψηφοδελτίου μας θα αναφερθούμε  στο συνολικό μας σχεδιασμό. Για όλους τους τομείς.
Κάποιοι διεκδικούν την Περιφέρεια παρουσιάζοντας ως πρόγραμμά τους ζητήματα που ελάχιστα επηρεάζει ένα Περιφερειακό συμβούλιο
Εμένα όμως με κυνηγάει και με βαραίνει ένα βαρύ ΧΡΕΟΣ που πηγάζει από τη γνώση και  από την εμπειρία των σχεδόν 20 ετών που ασχολούμαι με τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.
Ένα ΧΡΕΟΣ που με βαραίνει γιατί βλέπω τι κάνουν οι άλλοι γύρω μας στην Ευρώπη και ταυτόχρονα το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς, αλλά μικροπολιτικές λογικές και ανικανότητα ανθρώπων σε θέσεις- κλειδιά μας εμπόδισαν.
Και ξέρω καλά ότι τα επόμενα 5 χρόνια έχουμε μια μοναδική ευκαιρία.
Θα έχουμε ένα ΕΣΠΑ στο ξεκίνημά του που μαζί με το τοπικό πόρο, το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόσθετους πόρους που μπορεί κάποιος να διεκδικήσει για εξειδικευμένες δράσεις, θα αγγίζουν το 1 δις ευρώ.
Ναι θα έχουμε σχεδόν 1 δις € και ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ επιτέλους σελίδα. 
Να πάψουμε να είμαστε η περιφέρεια της ανεργίας.
Γι αυτό εγώ και ο συνδυασμός μας μπήκαμε σε αυτή τη μάχη.
Γιατί δεν έχουμε δικαίωμα ως περιοχή να χάσουμε άλλη ευκαιρία
Γιατί όπως είπα πολλές φορές μέχρι σήμερα διαθέτουμε ως τόπος τα δύο συστατικά της Ανάπτυξης.
Έχουμε δηλαδή ανθρώπους  και έχουμε και πόρους: φυσικούς και οικονομικούς
Αυτό που μας έλειπε κατά κανόνα ήταν το σχέδιο, από την Περιφέρεια και τη Χώρα συνολικά.
Γι αυτό εμείς, ο συνδυασμός μας μπαίνει σ΄ αυτήν την μάχη την εκλογική για να καταθέσει το ΣΧΕΔΙΟ του για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ της Δυτικής Μακεδονίας.
Η Φλώρινα Φλωρεντία των Βαλκανίων.
Ξέρω πολύ καλά ότι οι πραγματικές δυνατότητες της Φλώρινας του Αμυνταίου και των Πρεσπών  δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί.
Της Φλώρινας δεν της ταιριάζει  να ζηλεύει κανένα.
Δεν της ταιριάζει γιατί έχει ικανούς και άξιους ανθρώπους και όλες τις δυνατότητες να αποκτήσει τη δική της ξεχωριστή και ζηλευτή ταυτότητα.
Να γίνει η δική μας  πόλη των γραμμάτων και της έρευνας, των ξενόγλωσσων μεταπτυχιακών τμημάτων σε σύγχρονες Πανεπιστημιακές Υποδομές, η δική μας Φλωρεντία των Βαλκανίων η  πρωτεύουσα  των εικαστικών τεχνών, η δική μας Τοσκάνη που συνθέτει τη γοητεία του κρασιού και του ορεινού τοπίου του Νυμφαίου με τα επισκέψιμα οινοποιία του Αμυνταίου και φυσικά το μεγάλο Βαλκανικό μας πάρκο στις Πρέσπες.
Αυτή είναι η δική μας πρόταση.
Αυτό είναι το δικό μας όραμα για τη Φλώρινα και τη Δυτική Μακεδονία.
Πιστεύω βαθιά ότι όλα αυτά μπορούν και πρέπει να γίνουν πράξη.
Αυτή είναι η δική μας δέσμευση. Η δέσμευση του συνδυασμού μας.
Με αγώνα όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε ΕΛΠΙΔΑ στη Δυτική Μακεδονία.
Με αυτές τις προτάσεις με αυτές τις δεσμεύσεις καλούμε τους πολίτες της Φλώρινας να στηρίξουν τον συνδυασμό μας για να φέρουμε πάλι την ΕΛΠΙΔΑ στην Φλώρινα και τη Δυτική Μακεδονία.
Τον αγώνα αυτό δεν τον δίνω μόνη μου. Παίρνω  δύναμη από τους ανθρώπους που με τιμούν με την παρουσία του ς στο ψηφοδέλτιό μας
Άνθρωποι που δεν θα πουν πολλά, αλλά θα κάνουν όσα χρειάζονται.
Άνθρωποι που εγγυώνται πως θα δουλέψουν για τον τόπο χωρίς να σκέφτονται το προσωπικό τους συμφέρον.
Άνθρωποι δικοί σας, σαν εσάς, που δεν θα λυγίσουν, ούτε θα φοβηθούν μπροστά σε οποιαδήποτε δυσκολία, γιατί είναι σίγουροι και πιστεύουν πως ο μόνος δρόμος για να πάμε μπροστά, είναι αυτός που όλοι μαζί επιλέξαμε.
Με βάση το σχέδιο και το όραμα μας.

Τουτσίδης Παναγιώτης (αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας): «Ξεκινάμε για να ενώσουμε τον κόσμο»
«Πολλές φορές τα ονόματα που επιλέγουν οι συνδυασμοί που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μπορεί να ηχούν ωραία στα αυτιά μας, αλλά επί της ουσίας να μην σημαίνουν τίποτα.
Αυτό όμως δεν συμβαίνει με το συνδυασμό που εμείς εκπροσωπούμε, το συνδυασμό ΕΛΠΙΔΑ, γιατί έχει πραγματικά όλα τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις για να ξαναφέρει στη Φλώρινα και τη Δυτική Μακεδονία αυτό που μας έλειπε τα τελευταία χρόνια.
Την ελπίδα.
Την ελπίδα πως μπορούμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα μας.
Την ελπίδα πως μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να ξαναζωντανέψει ο τόπος μας.
Την ελπίδα πως μπορούμε να φτιάξουμε ένα μέλλον που δεν θα θυμίζει σε τίποτα, το χθες αλλά και το σήμερα.
Δεν έχουμε αυταπάτες.
Τίποτα δεν είναι εύκολο και τίποτα δεν θα κερδηθεί από τη μια μέρα στην άλλη.
Είμαστε όμως αποφασισμένοι να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να κάνουμε αυτό που μας έλειπε όλα τα χρόνια.
Να υλοποιήσουμε το σχέδιο και το πρόγραμμα που φέρνει μαζί του ο συνδυασμός ΕΛΠΙΔΑ και η Περιφερειάρχης μας, η Γεωργία Ζεμπιλιάδου.
Για το πόσο άξια και ικανή άνθρωπος είναι μιλούν όλοι όσοι τη γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί της.
Μιλούν τα ίδια τα έργα της.
Για το ότι αγαπάει τον τόπο μας, όσο και εμείς, το διαβάζουμε στα μάτια της, το βλέπουμε μέσα απ΄ το πάθος με το οποίο μιλάει γι΄ αυτόν και το πώς μπορούμε να τον αναπτύξουμε.
Γι΄ αυτό την εμπιστευόμαστε, γι΄ αυτό τη στηρίζουμε.
Είμαστε σίγουροι πως μαζί της θα πάμε μπροστά, θα πάμε μακριά.
Με το συνδυασμό ΕΛΠΙΔΑ και τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου δεν θα βλέπουμε τα παιδιά μας να φεύγουν, τον τόπο μας να ερημώνει.  
Θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να κρατήσουμε όσα έχουν μείνει εδώ και να πείσουμε όσα έφυγαν να ξαναγυρίσουν.
Θα φέρουμε την ελπίδα και την αισιοδοξία για όλους.
Γιατί εμείς, όπως είπε και ο ποιητής , σκοπεύουμε να ενώσουμε τον κόσμο.
Και θα τον ενώσουμε μέσα απ΄ τις πράξεις και τα έργα μας.

Όλοι μαζί, θα κάνουμε την ελπίδα πράξη και όλοι μαζί θα χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον».

1 σχόλιο:

  1. Τόσο ο κύριος Τουτσίδης, όσο και η κυρία Ζεμπιλιάδου είναι ότι πιό αξιόλογο έχει να παρουσιάσει η Δ Μακεδονία και η Φλώρινα! Ο κάθε ψηφοφόρος θα π΄ρεπει να μπει στον κόπο να μάθει ποιός είναι τι! Επιλέγεις υποψήφιο σύμβουλο! Ρώτησε, μάθε και βεβαίως ψήφισε αυτόν που ΕΣΥ θεωρείς ως καλυτερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή