Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Προ των πυλών ο νέος ασφαλιστικός τυφώνας

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης
Την Μ Τρίτη και Μ Τετάρτη σε ξενοδοχείο της Αθήνας, στο σκοτάδι και με ‘’άκρα του τάφου σιωπή’’ ο πρόεδρος του Οργανισμού Γερμανικής Ασφάλισης Συντάξεων Δρ Άξελ Ράιμαν, παρουσίασε το δικό του συνταξιοδοτικό μοντέλο στη Δ/ση και τα στελέχη του ΙΚΑ μετά από πρόσκληση του ιδρύματος.
Η ΤΡΟΙΚΑ έθεσε το θέμα αλλαγών σε συντάξεις και νέες ασφαλιστικές
μεταρρυθμίσεις εντός του 2014 (υπάρχει ειδικό κεφάλαιο στο μεσοπρόθεσμο). Το αναθεωρημένο μνημόνιο Σαμαρά-Βενιζέλου αποκλείει κάθε παροχή προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Τα ταμεία αρχικά θα γίνουν τρία (ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΓΑ) και ενσωματώνονται άμεσα οι επικουρικές στις κύριες συντάξεις. Η προσαρμογή των εφάπαξ ισχύει ήδη από 1-1-14. Εξαλείφονται ΟΛΕΣ οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Η ηλικία συνταξιοδότησης θα ξεκινά από τα 62 (υπέρ βαρέα) και θα φτάνει στα 67 που ισχύει σήμερα και με πολλές πιθανότητες να πάει αύριο στα 70. Από 1 Ιουλίου 2014 και όχι από 1-1-15 εφαρμόζεται ο λεγόμενος συντελεστής βιωσιμότητας, με αυτόματες περικοπές συντάξεων & κοινωνικών παροχών (οι αυξήσεις εισφορών είναι απαγορευτικές γιατί αυξάνουν το κόστος εργασίας και την ανεργία …..)
Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές (25 Μαΐου 2014) Βρούτσης-Κουτρουμάνης θα ανακοινώσουν επιτροπή με συντονιστή το Κέντρο Προγραμματισμού & Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) που θα παραδώσει πόρισμα-μελέτη ως το φθινόπωρο, ώστε στο τέλος 2014 να είναι ψηφισμένος ο νέος ασφαλιστικός νόμος, και θα ισχύσει από 1-1-2015. Αυτό φυσικά δεν εμποδίζει τον νυν και τον πρώην Υπ Εργασίας να διατηρούν ακόμα 60 Διοικήσεις ειδικών λογαριασμών με όποιες αποζημιώσεις σε <<κολλητούς>> διορισμένους.
Ο τρίτος προδότης των προσδοκιών του Σ. Κ. Δ/της του ΙΚΑ και πρώην Υφ/ργος Κ.Α.-μεγαλοσυνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, στην ίδια μυστική συγκέντρωση της  Μεγαλοεβδομάδας ανακοίνωσε ότι όλα αυτά είναι στον προγραμματισμό μας, με στόχο ένα ταμείο το 2016.
Το αναδιανεμητικό Ασφαλιστικό μας σύστημα θα μετατραπεί βιαίως σε κεφαλαιοποιητικό,  θα αφανισθούν όλες οι εισφορές γενεών εργαζόμενων και θα παύσουν αυτόματα οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του κράτους προς τους συνταξιούχους.
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του ν. 3863/2010 που μας περιέκοψε παροχές ύψους 17% του ΑΕΠ τις μεγαλύτερες από ποτέ, μας διαβεβαίωνε η κυβέρνηση ΓΑΠ ότι έγινε σε ορίζοντα 30ετίας!!! Ακολούθησαν και άλλα μνημόνια και νόμοι των μνημονιακών κυβερνήσεων, που ισοπέδωσαν τις ασφαλιστικές παροχές και τις συντάξεις. Οι «μεταρρυθμίσεις» τους σε αντίθεση με τις ανοχές μας, δεν έχουν τέλος
Ο  διαφορετικός υπολογισμός της σύνταξης για τους πριν και μετά το 2015 εκτός από άδικος, δεν πείθει κανέναν. Η διασφαλισμένη για όλους σύνταξη των 360 Ε συν τα χρόνια υπηρεσίας κάθε ασφαλισμένου, θα εφαρμοσθεί για όλους με τους ήδη ψηφισμένους νόμους και τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Τα ερωτήματα εργαζόμενων & συνταξιούχων παραμένουν: - Γιατί πρέπει να δεχθούμε το καφαλαιοποιητικό σας σύστημα και που είναι η αξιοπιστία του κράτους ότι διασφαλίζει τις συντάξεις; - Που πήγαν οι εισφορές μας που επί 10ετίες ήταν πολλαπλάσιες από τις ασφαλιστικές παροχές; - Οι τράπεζες που εκμεταλλεύτηκαν άτοκα τις εισφορές μας έως το 1984 και με ελάχιστα επιτόκια μετά μας χρωστάνε κάτι; - Ποιος θα μας επιστρέψει και θα λογοδοτήσει παράλληλα για την ληστεία των Ασφαλιστικών Ταμείων στη μεγάλη απάτη και το κραχ του Χ.Α. το 1999-00; - Ποιος θα μας δώσει πίσω τις χαμένες εισφορές μας από την «επένδυση» στα δομημένα ομόλογα; - Πότε σας χαρίσαμε 12-14 δις Ε στο περίφημο κούρεμά σας (PSA); Πότε σας εξουσιοδοτήσαμε (κυβερνήσεις & Διοικήσεις) να σκορπίσετε την ασφαλιστική μας περιουσία; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματά μας παραμένουν αναπάντητα.
Όμως ποια απάντηση έχουν αυτοί που παρακρατούν εισφορές (ΟΑΕΕ) υπέρ των ανέργων και δεν τις αποδίδουν, αυτοί που δεν τολμούν να ανοίξουν τις ‘’λίστες’’ και να εισπράξουν νόμιμους φόρους; Ποια απολογία να μας δώσουν αυτοί που χαρίζουν χρέη στους πετρελαιάδες και παραδίδουν αντί πινακίου φακής τη δημόσια περιουσία; Ποια τεκμηρίωση περιμένουμε από αυτούς που ξεθεμελίωσαν τη μεσαία τάξη και φτοχωποίησαν τους Έλληνες;
Η κατηγορηματική διάψευση από τον ίδιο τον κ Σαμαρά καθώς και οι πηγές χρηματοδότησης των Ασφαλιστικών Ταμείων, ίσως αποτελούν μια απάντηση στην αγωνία εργαζόμενων και συνταξιούχων. Διαφορετικά ας περιμένουν την ‘’ψήφο-βγαλτική’’ απάντησή μας από το τελευταίο μας ανάχωμά στις 25 Μαΐου.  Γιατί μετά την απομάκρυνση από την κάλπη των ευρωεκλογών ουδέν λάθος αναγνωρίζεται ……


1 σχόλιο:

  1. Αρθρο φωτια.. Κρατος κ λαος βρισκονται σε πολεμο μεψρι θανατου εδω κ 30 χρονια.
    Σημερα εισφερουμε 300 ε/μηνα που θα αναλογουσαν σε συνταξη 1500 ε. Ανταυτου πηγαινουν σε μισθους κ εξοδα πολιτικων κ θα παρουμε συνταξη επιβιωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή