Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Ανακοίνωση Κ. Σέλτσα για το Θέμα της Λ. Βεγορίτιδας και την Επίσκεψη του αν.υπ. Περιβάλλοντος

Η επίσκεψη του Αν. Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη στον δήμο Αμυνταίου, με χαροποίησε ιδιαίτερα και θέλω να τον ευχαριστήσω και δημοσίως για το ενδιαφέρον του για την περιοχή μας. Η επίσκεψη αυτή συνοδεύτηκε και από μια δημοκρατική και εποικοδομητική ανοιχτή δημόσια διαβούλευση, που πραγματοποιήθηκε
στο δημαρχείο του Αμυνταίου. H θέση του υπουργού για το θέμα της ανόδου της στάθμης και της διαχείρισης των υδάτων της Βεγορίτιδας ταυτίστηκε με αυτή που εξέφρασα από τις πρώτες κιόλας λαϊκές συνελεύσεις για το θέμα στο Μανιάκι και στον Άγιο Παντελεήμονα τον Απρίλιο αυτού του έτους. Hταύτισηαυτήήταναποτέλεσματηςεπικράτησηςτηςκοινήλογικήςπάνωαπότηνμικροπολιτική.
Η ουσία της επίσκεψης του κ. Τσιρώνη συνοψίζεται στα εξής: 
1. Το θέμα της διαχείρισης των υδάτων είναι κάτι πολύ σοβαρό, για να αποφασίζουμε εμείς οι πολιτικοί χωρίς την συνδρομή των επιστημόνων. Ο τρόπος καθορισμού του ύψους του νερού της λίμνης αλλά και η γενικότερη παρέμβαση στο περιβάλλον δεν είναι μόνο πολιτική απόφαση, αλλά αποτέλεσμα ενδελεχούς επιστημονική ςέρευνας, ευρωπαϊκών και εθνικών κανόνων. 
2. Τα λάθη του παρελθόντος πρέπει να διορθωθούν. Οι αποφάσεις πρέπει να είναι , πάντα μέσα στα όρια της νομιμότητας και να πάψει η προχειρότητα στην αντιμετώπιση μείζοντων προβλημάτων, όπως αυτό της λίμνης.
3. Η αειφορία της αγροτικής ανάπτυξης στην περιοχή είναι πλήρως συνυφασμένη και αλληλένδετη με τα νερά της λίμνης.
4. Οι όποιες αποφάσεις πρέπει να παίρνονται με την ανοιχτή συμμετοχή των πολιτών, όπου είναι πρακτικά δυνατό και όχι πίσω από κλειστές πόρτες.
Το όλο εγχείρημα του να διορθώσου με την κακοδαιμονία ετών της λίμνης ενέχει ρίσκο. Σίγουρα όμως το γεγονός ότι έχουμε νερό να διαχειριστούμε είναι καλύτερο από το να επανέλθουμε σε μια κατάσταση που να θυμίζει την δεκαετία του 90. Ωστόσο, το φαινόμενο της ανόδου της στάθμης δεν πρέπει να μας αφήνει απαθείς, ούτε να μας χαροποιεί το ότι καταστρέφονται καλλιέργειες. Από την πλευρά μου θα προσπαθήσω να κάνω ότι μπορώ ώστε η λίμνη να μην γίνει αίτια να μειωθεί η γεωργική παραγωγή στην περιοχή μας, με την προϋπόθεση πάντα ότι θα έχουμε μία λίμνη με επάρκεια ύδατος και όχι ακρωτηριασμένη. 
Κώστας Σέλτσας
Βουλευτής
Π.Ε Φλώρινας
ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου