Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Παραδοσιακός Μύλος του Αγίου Γερμανού Πρεσπών ξαναζεί

H Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ), o Δήμος Πρεσπών και ο Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός και Αθλητικός Σύλλογος Αγίου Γερμανού με χαρά σας προσκαλούν στην έναρξη λειτουργίας του Παραδοσιακού Μύλου του Αγίου Γερμανού την
Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015, στις 14:00.
Το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του παραδοσιακού μύλου του Αγίου Γερμανού ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με στόχο τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής με τέτοιο τρόπο που να προβάλλεται παράλληλα το μοναδικό περιβάλλον του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών. Ο μύλος αναστηλώθηκε με πρωτοβουλία της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη. Οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2013 και ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι του 2015.
Ο μύλος, που επισκευάστηκε για πρώτη φορά το 2001 με την υποστήριξη του Ιδρύματος MAVA και τη φροντίδα της ΕΠΠ, είναι ένα ισόγειο πέτρινο κτίσμα με ξύλινη οροφή, που κτίστηκε το 1930 και αποτελούσε συγκρότημα τριών χρήσεων: του νερόμυλου (για το άλεσμα των σιτηρών), της νεροτριβής (για το πλύσιμο των υφασμάτων) και του μαντανιού (για το φούσκωμα και "πήξιμο" των υφαντών). Ο νερόμυλος εγκαταλείφθηκε μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου.
Το έργο είχε ως στόχο αφενός την πλήρη επαναλειτουργία του παραδοσιακού μύλου με τους τρεις μηχανισμούς του και αφετέρου τη δημιουργία ενός επισκέψιμου χώρου, όπου οι επισκέπτες θα δέχονται πληροφορίες για την ιστορία και τη χρήση του και παράλληλα θα μπορούν να περιηγηθούν και να παρατηρήσουν το "σύστημα" του νερού που δίνει ζωή στο μύλο, ώστε να κατανοήσουν τον τρόπο που αυτός συνδέεται με το ιδιαίτερο και προστατευόμενο οικοσύστημα του υδροδότη ποταμού του Αγίου Γερμανού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου