Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Συμμετοχή του ΕΚΦ στη διαβούλευση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του αρμόδιου υπουργείου για συμμετοχή στην μηνιαία διαβούλευση για το πρόγραμμα «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης»
http://www.espa.gr/el/pages/newsfs.aspx?item=731 και σεβόμενοι τον θεσμικό μας ρόλο ως Εργατικό Κέντρο Φλώρινας, προβαίνουμε σε μια σειρά από προτάσεις για την βελτιστοποίηση των όρων και των προϋποθέσεων του προγράμματος.
Μετά από επικοινωνία με δεκάδες συμπολίτες μας που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στο παραπάνω πρόγραμμα παραθέσαμε στο αρμόδιο υπουργείο τις ακόλουθες παρατηρήσεις:
Επισημάναμε πως θα ήταν σκόπιμο να διευρυνθεί ο αριθμός των δυνητικών δικαιούχων του εν λόγω προγράμματος καθώς τίθεται ένα ηλικιακό όριο συμμετοχής για όσους έχουν γεννηθεί πριν την 1.1.1991, αποκλείοντας τοιουτοτρόπως αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ίδιας γενιάς που κατάφεραν και ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στην ώρα τους. Θα μπορούσε ενδεχομένως να τεθεί ένα κατώτατο ηλικιακό όριο που να ανταποκρίνεται στο γεγονός ότι στις περισσότερες πανεπιστημιακές και τεχνολογικές σχολές ο κύκλος σπουδών είναι τετραετής και επομένως δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος θα έπρεπε κατά την εκτίμησή μας να είναι όλοι οι απόφοιτοι άνω των 22 ετών (συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και όσων γεννήθηκαν κατά τα έτη 1991, 1992 και 1993).
Στα πλαίσια αντιμετώπισης της μεγάλης ανεργίας θα ήταν ευκταίο να συμπεριληφθεί στις επιχορηγούμενες δαπάνες και το κόστος της μισθωτής εργασίας με ενδεχόμενη ίσως και την υποχρέωση σε ορισμένες περιπτώσεις της πρόσληψης ενός εργαζομένου ανά περίπτωση επιδοτούμενου.
Ως προς την γεωγραφική κατανομή του προϋπολογισμού της δημόσιας δαπάνης θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αποκέντρωση και την συνταγματική επιταγή προστασίας των παραμεθόριων και νησιωτικών περιοχών και να αυξηθεί η δαπάνη σε παραμεθόριες περιοχές όπως η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που σημειώνει τεράστια ποσοστά ανεργίας. 
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος υποβολής των προτάσεων, η διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης των προτάσεων, η ένταξή των δικαιούχων για χρηματοδότηση, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων στην περίπτωση έγκρισης της αίτησης χρηματοδότησης και οι λοιποί όροι του Προγράμματος θα πρέπει να κινηθούν στα πλαίσια των σύγχρονων τεχνολογιών (π.χ. ηλεκτρονικές αιτήσεις) και στην έλλειψη γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.
Επιφυλασσόμαστε ως ΕΚΦ να υποβάλλουμε και άλλες παρατηρήσεις όσον αφορά τα υπόλοιπα προγράμματα. Γι’ αυτό το λόγο ζητούμε από όλους τους ενδιαφερόμενους να επικοινωνήσουν μαζί μας στο ekf@ekf.gr και να μας στείλουν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους προκειμένου η τελική πρόσκληση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ να ανταποκρίνεται πληρέστερα στις σύγχρονες ανάγκες. 
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΚΦ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου