Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Ομιλία Εργατικής Πρωτομαγιάς του Προέδρου του ΕΚΦ Σιάκου Κωνσταντίνου

Κυρίες και κύριοι,
Γιορτάζουμε σήμερα μια ξεχωριστή μέρα. Γιορτάζουμε την τιμημένη Εργατική Πρωτομαγιά που αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί ορόσημο για γενιές και γενιές εργαζομένων.
Φέτος ο εορτασμός της  Εργατικής Πρωτομαγιάς συνέπεσε με το Άγιο Πάσχα και ως εκ τούτου με ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας της ΓΣΕΕ αποφασίστηκε για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους να εορταστεί σήμερα. Συμβολικά η Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί μέρα απεργίας και όχι αργίας. Ουσιαστικά στηρίζουμε σήμερα των αγώνα των ιδιωτικών υπαλλήλων που αναγκάζονται σήμερα Κυριακή να εργάζονται παρά το κεκτημένο της Κυριακάτικης αργίας.
Η μέρα αυτή μας κρατάει διαρκώς στις επάλξεις του αγώνα και των διεκδικήσεων. Όσο ιδιαίτερη από συναισθηματικής άποψης είναι η σημερινή μέρα άλλο τόσο ιδιαίτερη αρνητικά είναι η οικονομική και εργασιακή συγκυρία των τελευταίων ετών. Η Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων μας πληγώνει και μας κάνει να αγωνιούμε για το μέλλον μας.
Η σημερινή γιορτινή μέρα για το εργατικό κίνημα στιγματίζεται όμως και από ένα άλλο γεγονός. Η αιφνιδιαστική κατάθεση, συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο ασφαλιστικό σύστημα εντός του Σαββατοκύριακου και συγκεκριμένα απόψε το βράδυ μας αναγκάζει για άλλη μια φορά να βγούμε στους δρόμους και να ενώσουμε τις φωνές μας απέναντι σ αυτά τα βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα που θα διαλύσουν ότι απέμεινε από όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων.
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι η χαριστική βολή σε ό, τι έως τώρα γνωρίζαμε ως Κοινωνική Ασφάλιση.
Δεν πρόκειται για μια από τις συνηθισμένες αντιασφαλιστικές ανατροπές, οι οποίες αμφισβητούσαν τις βασικές παραμέτρους της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά διατηρούσαν τον πυρήνα της. Πρόκειται για μια ριζική ανατροπή, που διαλύει την Κοινωνική Ασφάλιση. Θα μετατραπεί σε ένα σύστημα προνοιακών παροχών, δραματικά μειωμένων συντάξεων, διογκωμένων εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, νομιμοποίησης της ευκαιριακής εργασίας με μπλοκάκι, της αδήλωτης μαύρης εργασίας, και της μόνιμα υψηλής ανεργίας.
Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι οι διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου δεν στηρίζονται σε καμία αναλογιστική μελέτη και ορισμένες από αυτές προσκρούουν σε συνταγματικές διατάξεις.
Δεν μπορεί να γίνει συνταγματικά αλλά και κοινωνικά ανεκτή η ενσωμάτωση σε ένα κοινό ασφαλιστικό φορέα δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων αλλά και επαγγελματιών και αγροτών.
Σήμερα διαδηλώνουμε όλοι ενάντια σε αυτή την αντισυνταγματική και άδικη ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση που χτυπάει ανελέητα τον κόσμο της εργασίας και της επιχειρηματικότητας.
Απέναντι όμως στις αντιδράσεις των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων αλλά και των αγροτών η κυβέρνηση κωφεύει!!! Δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο απέναντι σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, επιστήμονες και επαγγελματίες. Τα μέτρα αυτά δεν δίνουν κανένα κίνητρο στη νέα γενιά ώστε να παραμείνει και να δημιουργήσει στη χώρα. Αντίθετα αυξάνουν την ανεργία αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες νέους εργαζόμενους.
Τα κατοχυρωμένα δικαιώματά μας έχουν χαθεί! Ιδιαίτερα τη τελευταία 6ετία οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διαρκή λιτότητα, με τραγική μείωση των εισοδημάτων μας, με συνεχείς απώλειες σε εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Ο κόσμος της εργασίας, ωστόσο, συνεχίζει να υποφέρει, να μη μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες του, να υφίσταται βαρβαρότητες σε φορολογία – αμοιβές – κόστος ζωής – πρόσβαση στα δημόσια – κοινωνικά αγαθά.
Η επικοινωνία όμως από τους κυβερνώντες καλά κρατεί. Μας σερβίρουν ένα νέο -δήθεν βιώσιμο- ασφαλιστικό σύστημα που όμως δεν στηρίζεται σε καμία αναλογιστική μελέτη και δεν μπορεί να εγγυηθεί σε καμία περίπτωση ότι θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των επόμενων γενιών.
Όσο η κυβέρνηση αγνοεί την κοινωνία και τις ανάγκες της, όσο παραμένει προσηλωμένη σε μέτρα και πολιτικές που φτωχοποιούν τον ήδη ταλαιπωρημένο κόσμο της μισθωτής εργασίας, η απάντησή μας θα δίνεται στους δρόμους με συνεχή αγώνα.
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την ολική ανατροπή των Μνημονίων που έχουν γονατίσει τον λαό μας.
Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο. Αξιοπρεπή εργασία και κοινωνική ασφάλιση για όλους.
Σήμερα όμως οφείλουμε να τιμήσουμε και την ιστορική μνήμη. Οφείλουμε να τιμήσουμε την Εργατική Πρωτομαγιά. Δυστυχώς είναι το μόνο που μας απέμεινε από αγώνες αιώνων του εργατικού κόσμου. Τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς ήταν και παραμένουν διαχρονικά και επίκαιρα. Η καταπολέμηση της ανεργίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η κοινωνική ασφάλιση και η εργασιακή ειρήνη είναι μερικά μόνο από τα αυτονόητα αιτήματα αυτής της μέρας.
Η Πρωτομαγιά αποτελεί το σύμβολο ενάντια στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, την καταπίεση και την κοινωνική αδικία. Αυτή η μέρα συμβολίζει τους διαχρονικούς, αιματοβαμμένους αγώνες των εργαζομένων για την κατάκτηση των εργασιακών, ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, τα οποία, πλέον, αναγνωρίζονται διεθνώς ως θεμελιώδη και απαράγραπτα δικαιώματα κάθε δημοκρατικής κοινωνίας που ασπάζεται τις Αρχές και τις αξίες του σύγχρονου συνταγματικού πολιτισμού.
Η χώρα μας γνώρισε πολλές ματωμένες Πρωτομαγιές αρχής γενομένης από τα τέλη του 19ου  αιώνα, όταν οι εργαζόμενοι ζήτησαν οχτάωρο, κυριακάτικη αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα των εργατικών ατυχημάτων. Οι δεκαετίες διεκδικήσεων που ακολούθησαν ήταν καθοριστικής σημασίας για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους δικαίου με τα εργασιακά δικαιώματα να τίθενται πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων.
Όλους αυτούς τους αγώνες πρέπει να τιμήσουμε σήμερα. Οφείλουμε να διατηρήσουμε ζωντανό το παρελθόν της εργατικής τάξης και αυτό κάνουμε.
Οι αιφνιδιαστικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες για το ασφαλιστικό δεν θα καταφέρουν να επισκιάσουν τον εορτασμό αυτής της μέρας. Δεν θα καταφέρουν να σβήσουν τις μνήμες του Εργατικού Κόσμου. Θα αποδώσουμε, ως οφείλουμε, φόρο τιμής σε αυτούς που αγωνίστηκαν για μας. Θα ακούσουμε τις όμορφες μουσικές που ετοίμασαν για όλους μας οι μαθητές και οι καθηγητές του Ωδείου Φλώρινας. Η μουσική είναι ο καλύτερος τρόπος για να θυμηθούμε και να αισθανθούμε όλους αυτούς τους αγώνες.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους μαθητές, τους καθηγητές και τον διευθυντή του Ωδείου για την πολύ ωραία μουσική παράσταση που έχουν ετοιμάσει. Η μουσική αυτή εκδήλωση δεν έχει καμία σχέση με τα πολιτικά μηνύματα των ημερών. Δεν έχει καμία σχέση με την αντίθεση και τη διαμαρτυρία μας απέναντι στα νέα μέτρα.
Γίνεται ΜΟΝΟ για να τιμήσουμε την Εργατική Πρωτομαγιά. Η άμεση ανταπόκριση του Ωδείου Φλώρινας στο κάλεσμά μας σηματοδοτεί το πάθος της νέας γενιάς του τόπου μας για δράση, για καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία. Είναι τα καλύτερα μηνύματα γι’ αυτή την μέρα!!!
Ας τους απολαύσουμε….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου