Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

BREXIT: Μια σφαλιάρα στη λογική του μονόδρομου

«Δεν είναι δύσκολο να δούμε πως ο καιρός μας είναι καιρός γέννας, καιρός όπου περνάμε σε μια καινούργια περίοδο. Το πνεύμα έκοψε τις σχέσεις του με τον ίσαμε τώρα κόσμο της ύπαρξης του και των παραστάσεων του. Έφτασε σ’ ένα σημείο όπου καταποντίζει αυτό τον κόσμο στο
βυθό των περασμένων και καταπιάνεται με τη ριζική μεταμόρφωση του. Δεν στέκει βέβαια ποτέ του ακίνητο, μα βρίσκεται σε εξακολουθητική πάντοτε κίνηση. Αλλά, όπως και στο παιδί, ύστερ’ από μια μακρόχρονη, σιγανή και βαθμιαία θρέψη, η πρώτη ανάσα του κόβει ξαφνικά (απότομα) τη βαθμιαία εκείνη κίνηση και πρόοδο που ποσοτικά μόνο αύξαινε πριν –ποιοτικό άλμα– και τότε αμέσως γεννιέται το παιδί –έτσι και το πνεύμα που αυτοδιαμορφώνεται, ωριμάζει κι αυτό αργοβάδιστα και σιγά-σιγά για την καινούργια μορφή και διαλύει το κάθε κομματάκι του πρωτύτερού του κόσμου, το ένα ύστερα απ’ το άλλο. Το τρίκλισμα αυτού του κόσμου το υποδηλώνουνε μερικά συμπτώματα: η ελαφρομυαλιά και η πλήξη που απλώνεται μέσα στο καθεστώς, η αόριστη προαίσθηση κάποιου άγνωστου είναι τα προμηνύματα πως κάτι Άλλο έρχεται σε λίγο. Το βαθμιαίο θρουβάλιασμα που δεν άλλαξε τη φυσιογνωμία του Συνόλου, το διακόφτει η Ανατολή που σαν αστραπή ξεπροβάλλει ξαφνικά και στήνει το Σχήμα του Νέου Κόσμου».
1807 (Φαινομενολογία του Πνεύματος)
Χέγκελ
Ως φριχτό μήνυμα από ένα ξορκισμένο χθες αντηχούνε σήμερα για τους γραφειοκράτες της Ε.Ε. τα λόγια του Χέγκελ στη χαραυγή της αστικοδημοκρατικής επανάστασης στη Μεσευρώπη. Ο παλιός κόσμος τότε ήταν η φεουδαρχία και ο απολυταρχισμός. Σήμερα καταποντίζεται στο βυθό των περασμένων ο υπαρκτός καπιταλισμός της κρίσης. Τα συμπτώματα είναι κιόλα πιο γοερά από κείνα που αναγγέλλανε το πέσιμο της αριστοκρατίας και του τιμαριωτισμού.

Μια διαφορετική μέρα
Και όμως η αποχώρηση μιας χώρας από την Ε.Ε. είναι μια πραγματικότητα. Η ψήφος του αγγλικού λαού υπέρ του BREXIT ήρθε να μας θυμίζει πως ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι δεδομένο, σταθερές μπορούν να μπουν υπό διακύβευση.
Η ανακοίνωση του «LEXIT» ήρθε να μας διασαφηνίσει:
«Αυτή η κατάσταση δίνει την ευκαιρία στη Δεξιά να οικειοποιηθεί τη νίκη της εξόδου, ωστόσο η πραγματικότητα διαφέρει. Πάνω από 17 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν έξοδο από την ΕΕ, αλλά μόνο 3,8 εκατομμύρια ψήφισαν το εθνικιστικό και ρατσιστικό UKIP στις προηγούμενες εκλογές. Έτσι επαφίεται στην Αριστερά να πρωτοστατήσει στην πάλη ενάντια στους Τόρις και τη Δεξιά».
Όσο και αν πασχίζουν οι απολογητές του Ευρωπαϊσμού να μας πείσουν πως η ψήφος υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. σφραγίστηκε από το γεωγραφικό & εθνολογικό ανάγλυφο η πραγματικότητα βοά. Η ψήφος υπέρ του BREXIT ήταν μια ΤΑΞΙΚΗ ΨΗΦΟΣ, θύμιζε πολλά από το δικό μας «ΟΧΙ», έδειχνε και δείχνει την αποστροφή των υποτελών τάξεων για το διευθυντήριο της Ε.Ε..
Η σημερινή μέρα είναι που κάνει ακόμα μεγαλύτερη την ΠΡΟΔΟΣΙΑ του δικού μας «ΟΧΙ» από τα νεομνημονιακά συναιτεράκια ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Αν.Ελλ.. Από όσους ήρθαν για να καταργήσουν τα Μνημόνια και έγιναν οι καλύτεροι συνεχιστές της πολιτικής των προηγούμενων.  
Τώρα είναι η ώρα να δηλωθεί μεγαλόφωνα και προς κάθε κατεύθυνση. Αν θέλουμε στα σοβαρά να ανατραπούν άδικοι νόμοι – μνημόνια και χρέος, πρέπει να έρθουμε σε ευθεία σύγκρουση & ρήξη με την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη.
Τώρα και ΟΧΙ σε κάποιο επαναστατικό επέκεινα κάποιας λαϊκής εξουσίας. Οι όροι και οι προϋποθέσεις ωριμάζουν μέσα σε ιστορικά διλλήματα, στη θύελλα της συμπύκνωσης του ιστορικού χρόνου και όχι πουλώντας εφημερίδες τις Κυριακές, κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης, επιζητώντας μια χαλαρή εκλογική ενίσχυση.

Μέτωπο για τα ζωτικά συμφέροντα της λαϊκής πλειοψηφίας
Ήδη υπάρχουν ελπιδοφόρες πρωτοβουλίες συγκέντρωσης των προσπαθειών για μαζική – λαϊκή αντιπαράθεση με τις πολιτικέςτης Ευρω-ένωσης με σκοπό την πλήρη αποδέσμευση της χώρας απ’ αυτή.
Σήμερα ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΘΕΣ υπάρχει το έδαφος για μια προωθημένη συμφωνία αγώνα που θα περιλαμβάνει βασικές έννοιες όπως Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, παραγωγική ανασυγκρότηση, Ειρήνη, Αλληλεγγύη κ.α. σφραγισμένες με σύγχρονο – μοντέρνο τρόπο από τη βασική αντίθεση της κοινωνίας μας μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας, πλούτου και φτώχειας ή όπως αλλιώς την κατανοεί ο καθένας.
Κάθε μία από τις παραπάνω έννοιες παραμορφώνεται εντός της Ε.Ε., οποιαδήποτε θετική προοπτική υπονομεύεται, κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα ακυρώνεται. Δημοσιονομικός κόφτης, ανεξάρτητες επιτροπές και τοποτηρητές της λιτότητας, υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων – ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, ρατσισμός και νεοναζισμός είναι η ζοφερή πραγματικότητα εντός Ε.Ε..
 Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι εδώ και καιρό και σύντομα θα κριθούμε όλοι από το αν κάναμε ότι μπορούσαμε ώστε να αλλάξει η τροπή των γεγονότων...
Τζώτζης Βασίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου