Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Greek Traditional Dance Seminar 2016

Ο Σύλλογος Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «ΛΥΓΚΗΣΤΕΣ» ιδρύθηκε το 1994, με σκοπό τη διάσωση, τη διδασκαλία, τη διάδοση και την παρουσίαση των ελληνικών παραδοσιακών χορών και δρώμενων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι
«ΛΥΓΚΗΣΤΕΣ» έχουν συμμετάσχει σε μια σειρά από αξιόλογα και σημαντικά φεστιβάλ παραδοσιακού χορού στην Ευρώπη, με στόχο να μοιραστούν με λαούς από διαφορετικές κουλτούρες την πολιτισμική κληρονομιά της Ελλάδας όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη μουσική και το χορό.
   Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής των «ΛΥΓΚΗΣΤΩΝ» είναι ο Γιάννης Κωνσταντίνου, πολύ γνωστός δάσκαλος του ελληνικού παραδοσιακού χορού και πολιτισμού στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, με εξειδίκευση στους χορούς της Δυτικής Μακεδονίας. Μέσα από μια καθαρά βιωματική διαδικασία, γαλουχήθηκε με την ντόπια λαϊκή παράδοση, τους παραδοσιακούς χορούς και τα τραγούδια και από μικρός ανέπτυξε βαθύ σεβασμό απέναντι στον τόπο, στα ήθη και στα έθιμά του και εστίασε στη διατήρηση της πλούσιας παράδοσης της περιοχής.
   Καίρια συμβολή, τόσο του ιδίου, όσο και των «ΛΥΓΚΗΣΤΩΝ», στα χορευτικά δρώμενα της Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί το «Greek Traditional Dance Seminar», που διοργανώνεται στην Πρέσπα από το 1986, με πολυάριθμες συμμετοχές σημαντικών χορευτών και χοροδιδασκάλων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τον τόπο σε όλες του τις διαστάσεις, πολιτισμικές, οικολογικές, ανθρωπολογικές. Το σεμινάριο αποτέλεσε πρωτοβουλία του Σίμου Κωνσταντίνου, πατέρα του Γ. Κωνσταντίνου, εξαιρετικού, επίσης, χοροδιδασκάλου και χορευτή –γνωστού με το μικρό του όνομα κατά την αναφορά στους χορούς της Δυτικής Μακεδονίας παγκοσμίως, ο Σίμος– ο  οποίος είχε την γνώση και την ικανότητα να μεταφέρει τους χορούς της «κλειστής» κοινότητας των Αλώνων στη σκηνή, κάνοντας γνωστή τη Φλώρινα και την ιδιαίτερη παράδοσή της.
   Φέτος, συμπληρώνονται 30 χρόνια από το ξεκίνημα του σεμιναρίου και η όλη διοργάνωση έχει έναν εορταστικό χαρακτήρα. Οι πιστοί φίλοι του σεμιναρίου και της Φλώρινας θα συγκεντρωθούν από πολλά μέρη του κόσμου για να γιορτάσουν. Με ογδόντα (80) συμμετοχές, από δέκα (10) χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, Ελλάδα, Η.Π.Α., Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρος, Ολλανδία), για δώδεκα ημέρες η ελληνική παράδοση, οι χοροί, τα έθιμα, τα δρώμενα, οι φορεσιές και τα τοπικά μας πανηγύρια θα βρίσκονται στο επίκεντρο. Οι κύριες δραστηριότητες, που έχουν προγραμματιστεί αφορούν στη διδασκαλία παραδοσιακών χορών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, γνωριμία με τη Φλώρινα και την ευρύτερη περιοχή μέσα από εισηγήσεις, επισκέψεις και ξεναγήσεις σε τόπους ιδιαίτερου φυσικού κάλους ή ιστορικής σημασίας (υδροβιότοπος Πρεσπών, Άγιος Γερμανός, Άγιος Αχίλλειος, Ψαράδες, Ασκηταριά Μεγάλης Πρέσπας, Φλώρινα, Άλωνα κ.λπ.) και συμμετοχή σε τοπικά δρώμενα και πανηγύρια.
   Το φετινό σεμινάριο πλαισιώνουν, επίσης, δεκαεπτά (17) διακεκριμένοι χοροδιδάσκαλοι, οι οποίοι και θα διδάξουν τους χορούς και την παράδοση των περιοχών εξειδίκευσής τους:
Δάσκαλοι
Περιοχές
Γιάννης Κωνσταντίνου
Δυτική Μακεδονία
Βασίλης Δημητρόπουλος
Κεντρική & Νότια Ελλάδα
Βαγγέλης Δημούδης
Ανατολική, Δυτική & Βόρεια Θράκη
Βασίλης Λάντζος
Παύλος Λιτούδης
Χρήστος Θεολόγος
Μικρά Ασία
Αλέξανδρος Ομηριάδης
Σέρρες
Έλλη Καζάκου
Ήπειρος
Νίκος Zουρνατζίδης
Πόντος
Νίκος Σαββίδης
Γιάννης Τσιαμήτρος
Βλάχοι – Πιέρια όρη
Κατερίνα Ντελιοπούλου
Κεντρική Μακεδονία (Ρουμλούκι & Κύμινα)
Ανδρέας Παπουκίδης
Αχιλλέας Τσιάρας
Δήμος Γκίκας
Σαρακατσάνοι
Βαγγέλης Καρότσης
Αιγαίο
Χαρίτων Χαριτωνίδης

Το Σάββατο 13 Αυγούστου όλοι οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν την Φλώρινα και τα Άλωνα, όπου θα ξεναγηθούν και θα γνωρίσουν την πόλη μας και θα συμμετάσχουν στην τοπική γιορτή που θα διοργανωθεί από το Δημοτικό Διαμέρισμα των Αλώνων. Επίσης, τη Δευτέρα 15 Αυγούστου θα συμμετάσχουν ως οργανωμένο χορευτικό σύνολο στις πανηγυρικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Υδρούσας, με την ευκαιρία της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου, όπου και θα παρουσιάσουν χορούς της Φλώρινας και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, μαζί με χορευτές των «ΛΥΓΚΗΣΤΩΝ» και του Λυκείου των Ελληνίδων Φλώρινας. Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες δεν είναι απλοί χορευτές των ελληνικών παραδοσιακών χορών, αλλά χοροδιδάσκαλοι σε αντίστοιχους πολιτισμικούς συλλόγους στις χώρες καταγωγής τους και, αποτελούν, ταυτόχρονα, εξαιρετικούς πρεσβευτές της χώρας μας και του τόπου μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
   Εκτιμούμε ότι η συμμετοχή και παραμονή όλων αυτών των φίλων της Ελλάδας και της Φλώρινας στην περιοχή μας θα αποβεί ικανοποιητική σε πολιτισμικό και τουριστικό επίπεδο και η τοπική κοινωνία θα μείνει έκπληκτη από την βαθιά γνώση των ανθρώπων αυτών για τον τόπο μας και την παράδοσή του. 
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος

Γιάννης Κωνσταντίνου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου