Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Παζάρι στις Βρυξέλλες για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα πουληθούν, αφού πρώτα βγουν στο market test τον Οκτώβριο.

Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του Euro2day.gr, μετά τη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ του υπουργού ΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη και του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, που είχε θέμα τα ενεργειακά ζητήματα της τρίτης αξιολόγησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο θέμα της δέσμευσης που έχει αναλάβει η χώρα μας για παραχώρηση περίπου του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔEΗ, αλλά στην ατζέντα περιλαμβάνονταν και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί όπως η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου αλλά και το target model.
Ειδικότερα, μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της ελληνικής πλευράς και των διευθύνσεων Ανταγωνισμού και Ενέργειας της Ε.Ε. διαπιστώθηκαν διαφορές ως προς την αντιπροσωπευτικότητα του «καλαθιού» που έχουν προτείνει υπουργείο ΠΕΝ και ΔEH. Ως γνωστόν, το ελληνικό σχέδιο προβλέπει την πώληση των μονάδων Αμύνταιο Ι και ΙΙ, της Μελίτης Ι και της άδειας της δεύτερης μονάδας, όπως επίσης και τα ορυχεία που εφοδιάζουν τους συγκεκριμένους ΑΗΣ.
Πληροφορίες θέλουν τα στελέχη της Κομισιόν να υποστηρίζουν για τον ΑΗΣ Αμυνταίου πως λόγω του ότι ήδη έχει τεθεί σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας και πρόκειται στα επόμενα δύο χρόνια να αποσυρθεί από το σύστημα ηλεκτροδότησης, η δέσμευση του 40% δεν επιτυγχάνεται. Παρά μόνο αν βρεθεί επενδυτής, ο οποίος θα αγοράσει τις δύο μονάδες και θα χρηματοδοτήσει την περιβαλλοντική αναβάθμιση.
Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση της ελληνικής πλευράς για την προσθήκη στο «καλάθι» και των δύο λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης, οι οποίες έχουν μια σχετικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με εκείνες του Αμυνταίου.
Αυτή η λύση, λένε οι ίδιες πηγές στο Euro2day.gr, αναμένεται να γεφυρώσει... και την απόσταση κυβέρνησης - Ευρ. Επιτροπής, συμφωνώντας στην εξαγωγή των αναγκαίων συμπερασμάτων μετά και το market test του Οκτωβρίου.
Οι κ.κ. Σταθάκης και Μοσκοβισί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έκαναν μία επισκόπηση των έως τώρα διαπραγματεύσεων για το θέμα αυτό, χωρίς να αποκλίνουν από τη συμφωνία και τις δεσμεύσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.
Από την ατζέντα του υπουργού και του επιτρόπου ξεχώρισαν επίσης και οι συζητήσεις για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου. Ως γνωστόν υπάρχει η ανάγκη διαχωρισμού της σχέσης ΔΕΠΑ με τις ΕΠΑ αλλά και των επενδυτών Shell και Eni από τις ΕΔΑ. Οι τελευταίοι διεκδικούν ανταλλάγματα, ενώ και η ΔΕΠΑ φέρεται να τηρεί ανάλογη στάση και για τις ΕΠΑ.
Πάντως τόσο το υπουργείο ΠΕΝ όσο και το γραφείο του επιτρόπου Οικονομικών της Ε.Ε. συμφώνησαν στο να δουλέψουν περισσότερο το θέμα της περαιτέρω απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου.

Χρήστος Κολώνας
Πηγή: Euro2day.gr,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου