Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Δράσεις ανακύκλωσης στους παιδικούς σταθμούς Αμυνταίου

Ο Δήμος Αμυνταίου συνεχίζοντας τις ενέργειες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, προχώρησε σε αγορά κάδων οικιακής κομποστοποίησης τους οποίους και τοποθέτησε στους αύλειους χώρους των παιδικών σταθμών όλου του
Δήμου, με κύριο στόχο την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία σε θέματα ανακύκλωσης.
Κατά την τοποθέτηση των κάδων έγινε σύντομη ενημέρωση στο προσωπικό των παιδικών σταθμών για τα οφέλη από την κομποστοποίηση και τον τρόπο χρήσης των κάδων κομποστοποίησης.
Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκουρόχρωμη ουσία η οποία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό και είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. 
Οι κάδοι οικιακής κομποστοποίησης χρησιμοποιούνται για την ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων (φρούτα, λαχανικά, προϊόντα κοπής πρασίνου, πριονίδια, φύλλα) με στόχο εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος να παραχθεί και «κομπόστ», δηλαδή υλικό κατάλληλο για χρήση ως εδαφοβελτιωτικό σε κήπους, μπαξέδες, γλάστρες κλπ. Εφόσον γίνεται σωστή χρήση των κάδων, δηλαδή απορρίπτονται σε αυτούς τα κατάλληλα απόβλητα, δεν δημιουργούνται δυσάρεστες οσμές.
Στους συγκεκριμένους κάδους οικιακής κομποστοποίησης δεν πρέπει να απορρίπτονται επεξεργασμένα αστικά απόβλητα, δηλαδή όλα τα μαγειρεμένα τρόφιμα και υλικά που περιέχουν ζάχαρη (σοκολάτες, ζαχαρωτά, τούρτες κλπ.). 
Με την χρήση των κάδων οικιακής κομποστοποίησης επιτυγχάνεται η ανακύκλωση των οικιακών απορριμμάτων σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει το τριάντα πέντε (35%) τοις εκατό.
Ορισμένα από τα οφέλη της οικιακής κομποστοποίησης είναι τα εξής :
Προστατεύουμε το περιβάλλον μειώνοντας την έκλυση ρύπων CO2 
Τα οργανικά απόβλητα γίνονται χρήσιμο κομπόστ επιστρέφοντας στη γη και την εμπλουτίζουν ως εδαφοβελτιωτικό υλικό.
Ενθαρρύνουμε την μείωση και ανακύκλωση όλων των βασικών υλικών (πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, ηλεκτρικές συσκευές κλπ.)
Βοηθάμε τις υπηρεσίες του δήμου στην διαδικασία αποκομιδής απορριμμάτων μειώνοντας το βάρος απορριμμάτων, τον χρόνο αποκομιδής και τις δαπάνες συντήρησης εξοπλισμού και δίνοντας την δυνατότητα να ενταθούν οι ενέργειες ανακύκλωσης υλικών. 
Χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε από τις ιστοσελίδες της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης με σχετικά link τα http://www.ecorec.gr/ecorec/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=63&Itemid=536&lang=en και  http://www.ecorec.gr 
Επίσης σε μεγάλους κήπους υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής αυτοσχέδιων κομποστοποιητών αφού υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες με λεπτομερείς οδηγίες και εικόνες βήμα προς βήμα.
Ευχαριστούμε το προσωπικό των παιδικών σταθμών για τη συνεργασία και την διάθεση τους να προβούν σε δράσεις ενημέρωσης των μικρών μαθητών.
Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις διαδικασίες ανακύκλωσης υλικών και διαχείρισης απορριμμάτων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις υπηρεσίες του δήμου μας στα τηλέφωνα 23860-24144 και 23863-50164 (κα. Αδαμίδου Αθηνά και κ. Κατσουπάκης Αναστάσιος) καθώς και στον αντιδήμαρχο κ. Ακριτίδη Βαγγέλη (κιν. 6953001239). 
Γραφείο Δημάρχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου