Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ "ΑΜΑΛΘΕΙΑ"




Την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011, η ΣΤ΄ τάξη του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας, επισκέφθηκε το Αγρόκτημα "Αμάλθεια" που βρίσκεται στο λόφο του Προφήτη Ηλία κοντά στην Άνω Καλλινίκη, στα πλαίσια οργανωμένης διδακτικής επίσκεψης. 

Σκοποί της επίσκεψης ήταν:
·         τα παιδιά να δούνε από κοντά μια σύγχρονη εγκατάσταση παραγωγής και μεταποίησης γάλακτος που δραστηριοποιείται στον τόπο τους,
·         να συζητήσουν ζητήματα που σχετίζονται με τη διατροφή,
·         να αναπτύξουν τις σκέψεις και τις απόψεις τους σχετικά με ζητήματα κατανάλωσης.


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος κ. Δημήτρης Μηνόπουλος ξενάγησε τα παιδιά σε όλους τους χώρους του αγροκτήματος και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που έκαναν. Αυτό όμως που κατέπληξε τα παιδιά ήταν ότι φόρεσαν τις ειδικές λευκές στολές (καπέλο, ποδιά, παπούτσια) που απαιτούνται για την είσοδο στην αίθουσα όπου γίνεται η παστερίωση και η εμφιάλωση του κατσικίσιου γάλακτος και η ζύμωση του τυριού.
Η καθετοποίηση της παραγωγής στο συγκεκριμένο αγρόκτημα βοήθησε τα παιδιά να αντιληφθούν όλα τα στάδια παραγωγής τροφίμων που φτάνουν στο τραπέζι μας, αλλά και να κατανοήσουν τους τρόπους με τους οποίους η παραγωγή αυτή μπορεί να γίνεται χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον, αφού στο συγκεκριμένο αγρόκτημα τίποτε δεν πάει χαμένο: τα στερεά απόβλητα γίνονται καύσιμη ύλη, ενώ τα υγρά περνούν από βιολογικό καθαρισμό, πριν καταλήξουν, ως καθαρό νερό πλέον, στο ποτάμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου