Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Πόροι για τις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας



Οι συνολικοί πόροι για το καθεστώς της περιφερειακής συνοχής κατανέμονται στη Βόρεια Ελλάδα ως εξής: στην κεντρική Μακεδονία θα δοθούν 74 εκατ. ευρώ ενισχύσεις και 30 εκατ. ευρώ φοροαπαλλαγές, στη Δυτική Μακεδονία οι
ενισχύσεις ανέρχονται σε 30 εκατ. ευρώ και 12 εκατ. ευρώ οι φοροαπαλλαγές, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη προβλέπονται ενισχύσεις 50 εκατ. ευρώ και 20 εκατ. ευρώ φοροαπαλλαγές.
Εκτός από τις τρεις κατηγορίες που περιλαμβάνει η πρώτη προκήρυξη του επενδυτικού νόμου, στα μέσα Μαΐου θα προκηρυχθούν επιπλέον οι ενισχύσεις των ειδικών καθεστώτων και ειδικότερα της νεανικής επιχειρηματικότητας ύψους 150 εκατ. ευρώ και των clusters (σχέδια συνέργειας και δικτύωσης) ύψους 50 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ, ο κ. Χρυσοχοΐδης γνωστοποίησε ότι σε λίγες μέρες θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή τραπεζών που θα συνδράμουν στο «Ταμείο Επιχειρηματικότητας» του ΕΤΕΑΝ. Το ταμείο θα έχει κεφάλαιο 400 εκατ. ευρώ, ενώ θα αναζητηθούν άλλα 800 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες μέσα από ευνοϊκά δάνεια.
«Το προσφερόμενο επιτόκιο των κεφαλαίων των τραπεζών, μαζί με το επιτόκιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, θα δημιουργήσουν ένα τελικό επιτόκιο για τον επιχειρηματία που θα κυμαίνεται γύρω στο 4%», δήλωσε ο υπουργός.
Η διάρκεια των δανείων θα είναι μακροπρόθεσμη έως δέκα χρόνια, με περίοδο χάριτος που μπορεί να φτάνει έως δύο χρόνια. Μέσω του ταμείου θα χρηματοδοτηθούν, μεταξύ άλλων, επενδυτικά σχέδια για τις ακόλουθες δράσεις του επενδυτικού νόμου: «Γενική Επιχειρηματικότητα», «Τεχνολογική Ανάπτυξη», «Περιφερειακή Συνοχή», «Ολοκληρωμένων Πολυετών Επιχειρηματικών Σχεδίων», « Συνέργειας - Δικτύωσης» και «Επιχειρηματικότητα των Νέων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου