Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Σκληρή απάντηση των καθηγητών του Παιδαγωγικού στον Ι.Μανωλόπουλο

Η Γενική Συνέλευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με έκπληξη πληροφορήθηκε από ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης τις καταγγελίες του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για τη χρηματοδότηση της συμμετοχής των μελών ΔΕΠ σε επιστημονικά συνέδρια. Δίχως καμιά διάθεση αντιδικίας, που μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει στην εικόνα του Πανεπιστημίου που υπηρετούμε, σημειώνουμε τα εξής:

1. Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ουδέποτε γνωστοποίησε στα όργανα του Τμήματος παρόμοιες απόψεις.
2. Είναι απολύτως συκοφαντικό ότι μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) πάνε στα συνέδρια μόνο για να παρακολουθήσουν τις εργασίες και χωρίς να παρουσιάσουν κάποιο επιστημονικό έργο. Αυτό όχι μόνο δε συνέβη ποτέ, αλλά όπως όλοι μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα γνωρίζουν, η παρουσίαση επιστημονικού έργου είναι απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την έγκριση της άδειας απουσίας όσο και για την οποιαδήποτε καταβολή χρηματικής αποζημίωσης.
3. Είναι διεθνής πρακτική μεταξύ των πανεπιστημίων η καταβολή χρηματικής αποζημίωσης σε μέλη ΔΕΠ που παρουσιάζουν το ερευνητικό έργο που παράγεται στο πανεπιστήμιό τους στην εγχώρια και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Άλλωστε αυτό αποτελεί ένα βασικό κριτήριο για την ποιότητα του ίδιου του πανεπιστημίου. Είναι λοιπόν υποτιμητικό να παρουσιάζεται ως «έγκλημα» ότι οι καθηγητές στη Φλώρινα «τρέχουν» σε συνέδρια. Στις σημερινές διεθνείς και ανταγωνιστικές συνθήκες αυτό είναι ύψιστο χρέος και τιμή για τους συναδέλφους που προβάλλουν το όνομα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Η ισότιμη συμμετοχή σε μια διεθνοποιημένη πανεπιστημιακή κοινότητα το επιβάλλει. Εξάλλου η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη ως προς την παραγωγή ερευνητικού έργου στην εκπαίδευση, σύμφωνα με την ανάλυση της SCImago Country Rank. το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντικό δείκτη για την ποιότητα των παιδαγωγικών τμημάτων της χώρας.
4. Το ποσό ανά μέλος ΔΕΠ που διατίθεται για το σκοπό αυτό είναι το μικρότερο από όλα τα Ελληνικά ΑΕΙ, ενώ είναι πάγια πρακτική των περισσοτέρων ιδρυμάτων να χρηματοδοτούν μερικώς έστω μια συμμετοχή ανά έτος. Τις περισσότερες φορές η χρηματοδότηση, ιδιαίτερα στα υπερατλαντικά Συνέδρια, αποτελεί ένα μικρό κλάσμα (περίπου το 1/4) των πραγματικών εξόδων των συναδέλφων.
5. Είναι τρομερό ψευτοδίλημμα από ποιο λογαριασμό (τακτικό προϋπολογισμό, επιτροπή ερευνών κ.ά.) θα πληρωθεί το μέλος ΔΕΠ για να αναδείξει το Πανεπιστήμιό του. Τέτοια «περίτεχνα» διλήμματα προσπαθούν να αποκρύψουν την ουσία: Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματός μας μοχθούν για να παράγουν ερευνητικό έργο, το οποίο οφείλουν να κοινοποιήσουν στην επιστημονική κοινότητα και να μην το κρατήσουν για τους εαυτούς τους. Αυτό αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η κατάληξη της οποιασδήποτε έρευνας.
6. Είναι γεγονός ότι εδώ και περίπου ένα έτος δεν χρηματοδοτείται κανένα μέλος ΔΕΠ του ΠΔΜ για συμμετοχή σε συνέδρια του εξωτερικού. Αυτό, ενώ αρχικά παρουσιάστηκε ως κώλυμα, που προήλθε από τις ελεγκτικές οικονομικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο της δεινής κατάστασης της χώρας, σήμερα θα πρέπει ίσως να διερευνηθεί σε επίπεδο διοικητικής ευθύνης.
7. Παρά το οικονομικό εμπάργκο που έχουν υποστεί, τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος συνεχίζουν να συμμετέχουν σε διεθνή Συνέδρια του εξωτερικού, πληρώνοντας υπέρογκα ποσά από τη δική τους τσέπη.
Αν και η συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον μας είναι άκρως αποκαρδιωτική για το ερευνητικό μας έργο και αμφισβητεί την επαγγελματική μας εντιμότητα, αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι τα όποια δημοσιεύματα έχουν ως στόχο να πλήξουν το κύρος των μελών ΔΕΠ και να καταφέρουν ένα πλήγμα στη δημόσια εικόνα του Πανεπιστημίου μας. Το περιμέναμε όμως «απέξω», όχι από μέσα και, δη, με τέτοιον τρόπο.
Επειδή εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε περαστικοί, δηλώνουμε τη δυσαρέσκειά μας, μετράμε τα λόγια μας και δεν καταφεύγουμε σε ανακρίβειες και ψευτοδιλήμματα.
Οι καιροί είναι πονηροί και όλοι μας – και οι δημοσιογράφοι - θα πρέπει να σκεφτούμε εάν θέλουμε να έχουμε πανεπιστήμιο στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Γιατί αυτό είναι σήμερα το διακύβευμα και γι' αυτό θα έπρεπε οι τοπικές κοινωνίες να ανησυχούν βαθύτατα.
Με τιμή
Η Γενική Συνέλευση
του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας

1 σχόλιο:

  1. Τέτοια τσιράκια της σαν τον Μανωλόπουλο θέλει να διορίζει η κυβερνησάρα μας και στα άλλα πανεπιστήμια με τον νόμο που θα φέρει μέσα στις διακοπές; Άντε με το καλό να τα κλείσουν όλα τα πανεπιστήμια και να σπουδάζουν μόνο τα παιδιά τους σε ιδιωτικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή