Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Οι νέοι στο προσκήνιο


Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως διαμορφώθηκε μέσω του Καλλικράτη, εκτός από τη χαρά και την ικανοποίηση που πρόσφερε σε όλους εμάς που εκλεχθήκαμε δημοτικοί σύμβουλοι με τη στήριξη των συμπολιτών μας, μας γέμισε και με αισθήματα υψηλής ευθύνης. Τόσο για την άμεση υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του συνδυασμού στον οποίο ανήκουμε, όσο και για τους προσωπικούς στόχους και οραματισμούς που έχουμε για το Αμύνταιο.

Ειδικά όσον αφορά εμάς που θέσαμε υποψηφιότητα για πρώτη φορά με γνώμονα κυρίως την επίλυση των προβλημάτων της νεολαίας της πόλης μας και τύχαμε τη στήριξη του εκλογικού σώματος, το συναίσθημα της ανάγκης για γρήγορη και αποτελεσματική διευθέτηση των χρόνιων ελλείψεων με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι νέοι και οι νέες του τόπου μας, είναι ακόμη πιο έντονο.
Ο σκοπός των προτάσεων που ακολουθούν και οι οποίες θα τεθούν από τον συντάκτη του άρθρου στα Δημοτικά Συμβούλια είναι να αναδείξουν τα προβλήματα των νέων και να μπει ένα τέλος στην πάγια και παλιά πρακτική της αδιαφορίας και της μη ενασχόλησης με θέματα που αφορούν το πιο ζωτικό και παραγωγικό κομμάτι του πληθυσμού του Δήμου. Άλλωστε ήταν και το κεντρικό προεκλογικό μου σύνθημα, ότι οι νέοι με φαντασία, πάθος και ενθουσιασμό βγαίνουν στο προσκήνιο.
Πρωτίστως, στοχεύουμε στη δημιουργία ειδικού γραφείου στο Δήμο που θα αφορά την ανεργία, ενώ θα ασχολείται και με ευρωπαϊκά προγράμματα που στηρίζουν τη νεανική επιχειρηματικότητα προσφέροντας ενημέρωση στους ενδιαφερόμενους και βοηθώντας αυτούς στο έπακρο να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τους δίνονται.
Δεύτερον, προτείνουμε την συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου Αμυνταίου με νέα άτομα ηλικίας 18-35, που είναι άνεργα και είναι εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ, ώστε να βγάλουν μια κάρτα, η οποία θα είναι εκπτωτική και θα χρησιμοποιείται σε όλα τα εμπορικά καταστήματα. Με τον τρόπο αυτό θα επωφεληθούν τα μαγαζιά, καθώς θα αυξήσουν την πελατεία τους, αλλά και οι νέοι θα αντιμετωπίζουν πιο χαμηλές τιμές στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα επιλέγουν.
Στη συνεχεία απαιτείται η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που μας προσφέρει το περιβάλλον της πόλης με λύσεις φιλικές προς αυτό, όπως δημιουργία ποδηλατοδρόμου. Η ρυμοτομία του Αμυνταίου και το πεδινό τμήμα του εδάφους προσφέρονται για αυτή την επιλογή. Ο φυσικός πλούτος της περιοχής μας με τις τέσσερις λίμνες, μοναδικό πλεονέκτημα σε όλη την Ελλάδα, ενδείκνυται για αξιοποίηση των παραλίμνιων περιοχών για αθλητικές δραστηριότητες καθώς και άλλων σπόρ μέσα στις λίμνες.
Τέλος, θα ήθελα να θίξω το θέμα των ζωνών που επικρατεί στο Δήμο, όσον αφορά τη ΔΕΗ. Είναι αδιανόητο σε τόσο κοντινές αποστάσεις που έχουν τα δημοτικά διαμερίσματα μεταξύ τους να υπάρχουν πρώτες-δεύτερες και τρίτες ζώνες. Σε έναν ενιαίο Καλλικρατικό Δήμο δεν είναι καλό να γίνονται διακρίσεις νέων. Είναι αδιανόητο κάποιο άτομο που έχει περισσότερα προσόντα από κάποιο άλλο, να μην επιλέγεται και να υπολείπεται από το άτομο που ανήκει σε μεγαλύτερη ζώνη. Με την κατάργηση των ζωνών θα αποκατασταθεί η αδικία, αλλά και η αίσθηση των πολιτών που ένιωθαν δεύτερης κατηγορίας πολίτες, αλλά και θα συμβάλει στον περιορισμό των ανισοτήτων.
Οι προτάσεις μου αυτές ευελπιστώ να βρουν σύμφωνους, άλλα και να εκφράζουν όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από τις πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις του καθενός, έχοντας όλοι έναν κοινό παρονομαστή, την ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι νέοι άνθρωποι στο Δήμο μας. Θα χαρώ να συζητήσουμε για οποιαδήποτε σκέψη σας, πρόταση και ιδέα για τον τόπο μας.
ΙΟΡΔΑΝΗΣ Ζ. ΜΠΑΝΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Α.Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου