Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Η Παρ. Μητλιάγκα για τα Τ.Ε.Ι (Αποκλειστικά στη Florine@)


Η ανακοίνωση της αναστολής εισακτέων στα Τμήματα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής στη Φλώρινα πραγματικά μας προκάλεσε σοκ, απορία και θυμό. Κι αυτό γιατί έχοντας συμφωνήσει ως Ιδρύματα με την Πολιτεία στην ανάγκη εξορθολογισμού και χωροταξικής αναδιάρθρωσης του χώρου της
Ανώτατης Εκπαίδευσης, περιμέναμε το νέο νόμο πλαίσιο που ετοιμάζει το Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. ώστε στα πλαίσια του νέου θεσμικού πλαισίου να μπορέσουμε να εξειδικεύσουμε τις προτάσεις μας. Κι όμως, δε συνέβη αυτό!!!!!!!!!Αντί αυτού υπήρξε η ανακοίνωση της μη εισαγωγής εισακτέων σε 24 Τμήματα του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης εκ των οποίων τα 13 ανήκουν στις Σχολές Τεχνολογίας Γεωπονίας.

 Η «αρνητική διαφήμιση» των Τμημάτων μας ξεκίνησε περίπου μία δεκαετία πριν με τη μεγάλη και χωρίς ακαδημαϊκή δεοντολογία αύξηση του αριθμού των εισακτέων, τη συρρίκνωση του αγροτικού τομέα και την αποσπασματική επιβολή του μέτρου της βάσης του 10 το 2006.
Μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις και συναντήσεις η Πολιτεία περιμένει από τα Τεχνολογικά Ιδρύματα να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για το τι μέλλει γενέσθαι. Θα εισακουστούν τα Περιφερειακά Ιδρύματα ;;;;;;
Δεν είναι όλα τα Ιδρύματα του Τεχνολογικού Τομέα χωρίς υποδομές, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς προσφορά στην κοινωνία . Οι υποδομές του Παραρτήματος της Φλώρινας είναι πλήρεις και άριστες: αγρόκτημα, αίθουσες διδασκαλίας, εξοπλισμένες αίθουσες εργαστηρίων, εστιατόριο, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο εκδηλώσεων, φοιτητική εστία, γραφεία διοίκησης. Οι πτυχιούχοι μας έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, επαγγελματική αποκατάσταση που θα ζήλευαν πολλά πανεπιστημιακά Τμήματα, γίνονται δεκτοί σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχουν τύχει αναγνώρισης ακόμη και σε Ιδρύματα της αλλοδαπής. Είμαστε περήφανοι για όλους τους. Όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί χωρίς της συμβολή του ΣΥΝΟΛΟΥ του προσωπικού της Σχολής μας.
Όμως και πάλι θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Επεξεργαζόμαστε νέες προτάσεις με γνώμονα και προοπτική, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της κοινωνίας, προτάσεις που θα προσπαθήσουν να βγάλουν τα Τμήματα μας από το τέλμα της απαξίωσης που το οδήγησαν οι σπασμωδικές και χωρίς ακαδημαϊκή δεοντολογία πολιτικές στο χώρο της Παιδείας. Ελπίζουμε αυτή τη φορά οι προτάσεις μας να τύχουν καλύτερης και σοφότερης μεταχείρισης από τη Πολιτεία. Ιδίως σήμερα όπου ο αγροτικός τομέας μπορεί να είναι ο βασικός πυλώνας απασχόλησης και ανάπτυξης και να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της Χώρας μας, αλλά και τις αγροδιατροφικές ανάγκες της Ευρώπης.
Η συμπαράσταση και βοήθεια των τοπικών φορέων και της κοινωνίας της Φλώρινας είναι σημαντική στην προσπάθεια μας αυτή. Η πρόσκληση είναι ανοικτή προς όλους. Δεν υπάρχουν και δεν υπήρξαν ατομικές προσκλήσεις.
Γιατί πραγματικά πιστεύω ότι η Σχολή μας έχει όλα τα απαραίτητα ακαδημαϊκά συστατικά ώστε να εκπαιδεύσει και να προσφέρει στην δοκιμαζόμενη κοινωνία άξια, ικανά και εξειδικευμένα στελέχη ακόμη και αν βρίσκεται στην εσχατιά της Ελλάδας.
Δρ. Παρασκευή Μητλιάγκα
Διευθύντρια της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας Φλώρινας

3 σχόλια:

  1. Τόσα χρόνια διδάσκεις στην Φλώρινα και πρώτη φορά σε ακούσαμε. Μήπως γιατί μένεις στην Κοζάνη και πατάς το πόδι σου 2 φορές την εβδομάδα στο τμήμα (και πολύ έβαλα). Έχεις δίκιο αλλά σε νοιάζει τώρα μόνο που σε υποβιβάζουν...Θα πεις τώρα δεν φταίει κανένας η τοπική κοινωνία και η αφασία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κ. Μητλιάγκα, μιλάτε για προσφορά του ΤΕΙ στην τοπική κοινωνία της Φλώρινας. Πού ακριβώς έγκυται αυτή η προσφορά? Θα μπορούσατε να μας δώσετε μερικά απτά παραδείγματα της προσφοράς αυτής? Ποιά είναι η σύνδεση του Παραρτήματος του ΤΕΙ με τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της Φλώρινας? Προσωπικά δεν έχω δει κανένα σπουδαστή του Τμήματος σας να κάνει πρακτική άσκηση ή έρευνα σε κάποιο αγρόκτημα η Κτηνοτροφική μονάδα. Καμία ημερίδα ή συνέδριο που να συνδέει τη παραγωγή της γνώσης των τμημάτων σας με εφαρμογή στις τοπικές αγροτικές μονάδες.. Θα χαιρόμουν πολύ αν με διαψεύδατε με μερικά παραδείγματα..

    Όσο για το πολιτικό προσωπικό του τόπου μας, η προσφορά του στο ΤΕΙ ποιά ακριβώς είναι? Η διαμαρτυρία τους όταν ελλατώνονται οι σπουδαστές και άρα οι ψηφοφόροι επιχειρηματίες τους θα έχουν λιγότερα έσοδα? Γιατί μέχρι σήμερα μόνο αυτό ακούμε.. Οτι πρόκειτε για νέο "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ" πλήγμα στη περιοχή, και τίποτα παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή