Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Κακά «μαντάτα» για τα Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι. Δυτ. Μακεδονίας



"Περεστρόικα σε ΑΕΙ - ΤΕΙ... χάριν της τρόικα! Αλλάζει ριζικά και μάλλον βίαια ο χάρτης της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, με αφορμή και την απαίτηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την οικονομία, που αναγκάζει και το υπουργείο Παιδείας σε γενναίες περικοπές δαπανών. Η υπ. Παιδείας κ.Αννα Διαμαντοπούλου άλλωστε συναντήθηκε ήδη με το κλιμάκιο της τρόικας που συνεχίζει τις «επισκέψεις» στα υπουργεία.

Περισσότερα από 150 τμήματα χαμηλής έως ανύπαρκτης ζήτησης από τους υποψηφίους, τα οποία συγχρόνως παρουσιάζουν και μια φθίνουσα πορεία στην «παραγωγή πτυχιούχων» την τελευταία πενταετία, θα «βάλουν λουκέτο», ενώ συγχωνεύονται περισσότερα από 10 πανεπιστήμια. Η σάρωση θα αφορά όλα τα ΑΕΙ αλλά και τα ΤΕΙ, για τα οποία το φοιτητικό ενδιαφέρον έχει εκλείψει εδώ και χρόνια.
«Το φίδι από την τρύπα» θα κληθούν να βγάλουν οι νέες διοικήσεις των ανώτατων ιδρυμάτων, που θα προκύψουν ύστερα από την ψήφιση του νόμου-πλαισίου που θα έρθει τον Ιούνιο στη Βουλή.
Μετά την εγκαθίδρυση των Συμβουλίων Διοίκησης, θα ακολουθήσει το σχέδιο του «Καλλικράτη» σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, που θα υλοποιηθεί από τα καινούργια διοικητικά σχήματα των σχολών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», το σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξορθολογισμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης, θα περιλαμβάνει τα εξής:
1. Τις συγχωνεύσεις τμημάτων ή και σχολών ομοειδούς επιστημονικού αντικειμένου, που κοστίζουν ακριβά στον κρατικό προϋπολογισμό, έχουν αμφίβολα αποτελέσματα, χαμηλή ζήτηση και λειτουργούν παράλληλα σε επίπεδο AEI και TEI.
2. Τις συγχωνεύσεις μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και την ενσωμάτωση ενός μέρους πανεπιστημίου ή τεχνολογικού ιδρύματος σε ένα άλλο. Τα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Πάντειο, Οικονομικό Αθηνών, Χαροκόπειο, Γεωπονικό, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών καθώς και το Διεθνές Πανεπιστήμιο βρίσκονται «ένα βήμα» πριν από τη συγχώνευσή τους με ισχυρά κεντρικά ΑΕΙ της χώρας.
Στόχος είναι ο περιορισμός του κατακερματισμού των σχολών και των πανεπιστημίων (για παράδειγμα, στη Β. Ελλάδα και σε απόσταση αναπνοής υπάρχει το ΑΕΙ Μακεδονίας, το ΑΕΙ Δυτ. Μακεδονίας και το ΑΠΘ, ενώ σε δύο ώρες από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).
Κατάργηση ΑΕΙ
Ηπιο και «σκληρό» σενάριο
Οσο απλώθηκαν... απλώθηκαν τα πανεπιστήμια. Τώρα αρχίζει το συμμάζεμα! Το ακραίο σενάριο που εξετάζεται είναι από τα συνολικά 23 σήμερα ΑΕΙ της χώρας να παραμείνουν μόνον τα 11. Το πιο ήπιο θα είναι να καταργηθούν μόνο τα πανεπιστήμια που έχουν Διοικούσες Επιτροπές (Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Δυτικής Μακεδονίας και Διεθνές Πανεπιστήμιο).

Η πρώτη πρόταση περιλαμβάνει:
  • Την ενσωμάτωση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης των ΑΕΙ: Μακεδονίας και Δυτ. Μακεδονίας.
  • Την ενσωμάτωση στο Πανεπιστήμιο Πατρών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
  • Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μπορούν να ενταχθούν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πάντειο και το Χαροκόπειο 
Η δεύτερη πρόταση αναφέρει τα εξής:
        Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας: Τα Τμήματα της Φλώρινας ενσωματώνονται στο Παν. Ιωαννίνων. Εξ αυτών τα δύο Παιδαγωγικά Τμήματα και το Καλών Τεχνών σταδιακά καταργούνται, αφού υπάρχουν τα ίδια στα Ιωάννινα. Τα δύο Τμήματα Μηχανικών στην Κοζάνη δεν έχουν υποδομές και δεν θεωρούνται βιώσιμα, ενώ το ιδρυθέν Τμήμα Αρχιτεκτονικής της Καστοριάς θα πρέπει να ακυρωθεί. Το Παν. Ιωαννίνων θα πρέπει να αποφασίσει για την περαιτέρω λειτουργία των δύο αυτών Τμημάτων, ώστε να μη συνεχίσουν τη λειτουργία τους σε άλλη πόλη από αυτή στην οποία λειτουργεί το Τμήμα Χημικών Μηχανικών.

Σχολές ΤΕΙ προς κατάργηση
  • Τουριστικών επιχειρήσεων
  • Στελεχών Συνεταιριστικών Οργανώσεων
  • Διαχείρισης Πληροφοριών
  • Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης
  • Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος
  • Ζωικής Παραγωγής
  • Φυτικής Παραγωγής
  • Ιχθυοκαλλιεργειών
  • Γεωργικών Μηχανημάτων Αρδεύσεων
  • Δασοπονίας Καβάλας-Λαμίας
  • Πληροφορικής και ΜΜΕ Πάτρας
  • Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής Ηπείρου
  • Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών Ιωαννίνων
  • Ιατρικών Εργαστηρίων Λάρισας
  • Τουρισμού της Λήμνου
  • Αρχιτεκτονικής της Καστοριάς
Πηγή: "Έθνος"

7 σχόλια:

  1. Ώρες ώρες σκέφτομαι οτι μεγάλωσα εδώ και μεγαλώνω τώρα και τα παιδιά μου σε μία πόλη που αγαπώ πολυ.Δυστυχώς η πόλη μας πάει να ερημώσει και να χαθεί...Οι φοιτητές την γεμίζουν ζωή με την παρουσία τους και όχι μόνο..., το τρένο
    μας δεν σφυρίζει πια και η κρίση χτύπησε και την πόρτα της Φλώρινας...
    Ορέ πού πάμε ρε ...πού πάμε!!!!!
    Μην ανησυχούμε όμως..θα μας σώσει ο "ικανός" μας Δήμαρχος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσο εξακολουθούμε να ψηφίζουμε τα δύο μεγάλα κόμματα και κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου, τότε δε θα μείνει τίποτε στην πόλη μας. Ανατροπή τώρα της αλητείας που θα ρημάξει την περιοχή μας
    .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εντάξει, κομματικοί είστε, ας πούμε ότι το σεβόμαστε. Δε θέλετε το δήμαρχο, κατανοητό κι αυτό. Σίγουρα δε σας πέρασε καθόλου από το μυαλό ότι φταίει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (τι πασόκοι θα ήσασταν αν αμφιβάλλατε για το κίνημα). Δεν υποψιάζεστε όμως ότι ΣΑΣ ΠΗΡΑΜΕ ΧΑΜΠΑΡΙ και βγαίνετε τόσο προκλητικά να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ συμπολιτη 6¨30.απο 3¨24.
    Κομματική δεν είμαι.Βγαίνετε και μιλάτε για κόμματα.Εγώ δεν έθιξα κόμματα..έθιξα πρόσωπα.Το κακό στην ιστορία είναι οτι ενω γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας, εσείς συνεχίζετε να στηρίζετε τα κομματα (μη χέσω)και δεν βλέπετε ποιός είναι ικανός και αξιόπιστος άνθρωπος να βόηθήσει την πόλη μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. .- Η Εγνατία ιστορικά λέγεται πως περνούσε από τον νομό της Φλώρινας.
    .- Το τραίνο απο τα γενοφάσκια του έφτανε στην Φλώρινα.Ναι έφτανε και στο Μοναστήρι,Μπίτολα αν θέλετε.
    .- Η Παιδαγωγική ακαδημία, μόνη στην Δυτική Μακεδοονία, λειτούργησε στην Φλώρινα από τα δύσκολα χρόνια και
    .- Το παιδαγωγικό τμήμα του Α.Π.Θ ήταν το πρώτο πανεπιστημιακό στην Δυτική Μακεδονία παρ όλα αυτά έδρα του Πανεπιστημίου ΔΕΝ έγινε η Φλώρινα και τώρα φαίνεται πως θα μεταναστεύσει και το τμήμα...
    Μας έχουν μείνει ακόμα το κρύο και ο χειμώνας με διάρκεια 6 μηνών ..δεν θυμάμαι τίποτε άλλο.
    Πάρτε κάτι κι από αυτά ρε παιδιά στην Κοζάνη θέλετε, στα Γιάννενα, στου διαόλου την μάνα... εμείς σε πείσμα όλων σας θα ζήσουμε κι ας μείνουμε φτωχοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ λέω να σταματήσουμε να μεμψιμοιρούμε και να τους ξαναψηφίσουμε στις επόμενες εκλογές! Η μόνη σωτηρία είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ για την πόλη μας! Ίσως πάλι αντί να ψηφίσουμε έναν από τους δύο να ψηφίσουμε και τους δύο μέσω της αποχής... Η αποχή/άκυρο/λευκό ως γνωστόν ανεβάζει τα ποσοστά των 2 μεγάλων κομμάτων (τους δίνει περισσότερους βουλευτές) αφού το αποτέλεσμα βγαίνει μόνο στα έγκυρα! Άρα ή ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ/ΝΔ ή απέχουμε!! Για να πάει αυτή η πόλη μπροστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επιτέλους μην αναπαράγεται το ίδιο σκόπιμο λάθος, η σχολή καλών τεχνών της Φλώρινας δεν έχει καμμία σχέση με το πλαστικών τεχνών και επιστημών της τέχνης στα Ιωάννινα το οποίο είναι τετραετούς φοίτησης, μέσω πανελληνίων και δεν έχειβασικό στόχο να βγάλει εικαστικούς καλλιτέχνες αλλά ειδικευμένους θεωρητικούς επι των τεχνών με κάποια μικρή εικαστική κατάρτιση. Δεν αναγνωρίζονταιαπό το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών ως καλλιτέχνες και δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε προκυρήξεις του ΑΣΕΠ.
    Η σχολή της Φλώρινας, είναι πενταετούς φοίτησης με ειδικές καλλιτεχνικές εξετάσεις εισαγωγής είναι αντίστοιχη των άλλων δυο σχολών, ΑΣΚΤ Αθήνας και ΑΠΘ Θεσσαλονίκης με την οποία έχει όμοιο πρόγραμμα σπουδών.
    ΣΠΟΥΔΑΣΤΉΣ Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας

    ΑπάντησηΔιαγραφή