Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Αδειοδοτούνται αιολικά πάρκα στη Φλώρινα


Ένα μεγαλόπνοο έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αυτό του συγκροτήματος αιολικών πάρκων της EDF Energies Nouvelles στη Φλώρινα, παίρνει άδεια παραγωγής από την ολομέλεια της ΡΑΕ την Παρασκευή.
Το πακέτο αυτό των αιολικών, συνολικής ισχύος 150 MW και προϋπολογισμού 200-250 εκ. ευρώ, περιλαμβάνεται στο μνημόνιο συνεργασίας ΔΕΗ-EDF που είχαν υπογράψει το περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα οι Αρθούρος Ζερβός και Πάρις Μουράτογλου, επικεφαλής αντίστοιχα των δύο εταιρειών. Ήδη, η ΡΑΕ από τον Απρίλιο του 2011 είχε εγκρίνει το επιχειρηματικό σχέδιο του συγκροτήματος αιολικών της Φλώρινας, και την Παρασκευή αναμένεται να δώσει το «οκέυ» της και για τις άδειες παραγωγής.
Το έργο, που έχει την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας και την υποστήριξη των τοπικών βουλευτών, θεωρείται κομβικής σημασίας για τη σταδιακή μετάβαση του νομού στη μεταλιγνιτική εποχή, καθώς η περιοχή δεν έχει και πολλές αναπτυξιακές εναλλακτικές (όπως άλλωστε και ο γειτονικός της Κοζάνης).
Υπενθυμίζουμε, ότι η συνεργασία ΔΕΗ- EDF αφορά στη δημιουργία ενός μικτού σχήματος με ποσοστά 50%-50% "για την ανάπτυξη μεγάλων, πολύπλοκων και τεχνολογικά προηγμένων έργων ΑΠΕ", όπως έχει ανακοινώσει η πρώτη. Κάθε μια από τις δύο πλευρές θα εισφέρει σε αυτό έργα υπό ανάπτυξη, όχι σε λειτουργία. Το μικτό σχήμα θα έχει τη μορφή μιας holding με ποσοστά 50%-50%, και το κάθε έργο θα εντάσσεται κάτω από την ομπρέλα της σαν μια ξεχωριστή εταιρεία, με το 51% να ανήκει σε εκείνον που το συνεισφέρει.
Στο ίδιο σχήμα, στόχος είναι να εισφερθούν το μεγάλο υβριδικό πάρκο της EDF, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ στην Κρήτη, (που θεωρείται και η πιο ώριμη από τις επενδύσεις που αναπτύσσει η γαλλική εταιρεία στην Ελλάδα), και το οποίο αποτελείται από αιολικά πάρκα σε συνδυασμό με αντλησιοταμιευτικό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, συνολικής ισχύος 90 μεγαβάτ. Το έργο φιλοδοξεί να είναι από τα μεγαλύτερα του είδους του στην ευρύτερη περιοχή, της ΝΑ Μεσογείου.
Στόχος της ΔΕΗ, είναι να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών που θα δημιουργηθούν (project companies) τόσο του πάρκου της Κρήτης, όσο και στα αιολικά της Φλώρινας, αλλά και σε άλλα έργα της EDF στην Ελλάδα.
Πηγή: energypress.gr

1 σχόλιο:

  1. Τελικά πόσες θέσεις εργασίας κερδίζουμε με αντίτιμο τον φυσικό μας πλούτο; Αξίζει; Μήπως πλουτίζουν λίγοι και εμείς απλά τρώμε τα ψίχουλα που τους πέφτουν και αναγκαζόμαστε να ζούμε σε ένα όλο και περισσότερο υποβαθμισμένο περιβάλλον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή