Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Προσφυγή του Δ.Αμυνταίου στο ΣτΕ για το Γυμνάσιο Βαρικού



Ο Δήμος Αμυνταίου τον περασμένο Μάρτιο είχε εκφράσει έντονα την αντίδρασή του στην απόφαση περί συγχώνευσης των σχολικών μονάδων της περιοχής και συγκεκριμένα του Γυμνασίου Βαρικού, χωρίς καν να ληφθεί υπόψη η γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Η αντίδραση είχε εκφραστεί με ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου και αντίστοιχο ψήφισμα ευρείας σύσκεψης τοπικών φορέων, που συγκεντρώθηκαν στο Δήμο Αμυνταίου μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Αμυνταίου, κ. Μάκη Ιωσηφίδη. Στο ψήφισμα της ευρείας αυτής σύσκεψης είχε κληθεί το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στην ανάκληση της απόφασής του, προκειμένου να πραγματοποιηθεί διάλογος από μηδενική βάση με την Τοπική Κοινωνία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Στο ψήφισμα εκείνο ο Δήμος Αμυνταίου και οι τοπικοί φορείς είχαν προειδοποιήσει ότι σε αντίθετη περίπτωση θα κλιμακώσουν τον αγώνα.
Σε συνέχεια των αποφάσεων αυτών ο Δήμος Αμυνταίου και οι γονείς των παιδιών του Γυμνασίου Βαρικού αποφάσισαν να κάνουν ένα βήμα παραπέρα. Ξεκίνησαν δικαστική διεκδίκηση με αίτηση ακύρωσης, που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να ακυρωθεί η Υπουργική Απόφαση με αριθμό 29984/Δ4/2011 (ΦΕΚ Β/440/18.3.2011), της Υφυπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σε ότι αφορά στο σκέλος το οποίο αναφέρεται στη συγχώνευση των σχολικών μονάδων του Γυμνασίου Βαρυκού και του Γυμνασίου Λεχόβου.
Στο σκεπτικό της προσφυγής του Δήμου Αμυνταίου και των γονέων αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «Η προσβαλλόμενη απόφαση στερείται οποιασδήποτε -έστω και στοιχειώδους- αιτιολογίας, σε σχέση με τους λόγους και τα πραγματικά στοιχεία που οδήγησαν στην έκδοσή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε μνημονεύονται ούτε καν προκύπτει ότι λήφθηκαν υπόψη στοιχειώδη δεδομένα που επιβάλλει η κοινή πείρα και οι αρχές της χρηστής διοίκησης, όπως αριθμός μαθητών, αποστάσεις, προσωπικό, κτίρια κλπ.
Ειδικότερα, η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έλαβε υπόψη (ή εάν έλαβε, αυτό έγινε κατά πλάνη περί τα πράγματα) τις ιδιαιτερότητες της Τ.Κ. Βαρικού και του υφιστάμενου Γυμνασίου της, που προκύπτουν από αντικειμενικά στοιχεία (χάρτες κλπ)».
Επιπρόσθετα, η προσφυγή αναφέρεται εκτενώς στον παλαιότερο χαρακτηρισμό, με την υπ. αριθ. 46272/Δ2/2002 (Φ.Ε.Κ. 599/Β/16-05-2002) του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Γυμνασίου Βαρικού, ως δυσπρόσιτου. Με την παραπάνω απόφαση ουσιαστικά αναγνωρίστηκε η ανάγκη ύπαρξης, διατήρησης και ενίσχυσης του Γυμνασίου Βαρικού, αφού αυτό είναι δυσπρόσιτο με βάση τις γεωμορφολογικές συνθήκες της περιοχής, οι οποίες καθορίζουν και τη μορφή του οδικού δικτύου της. Πραγματικά το οδικό δίκτυο που συνδέει το Βαρικό με το Λέχοβο είναι επικίνδυνο κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς στην περιοχή επικρατούν ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου