Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

ΥΠΕΚΑ: Διαπραγμάτ​ευση για πώληση 4 μονάδων ΔΕΗ


Μέσα στις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση του ΥΠΕΚΑ με την Κομισιόν για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή.

Πρόκειται για τη γνωστή διαπραγμάτευση που ξεκίνησε πέρσι τον Ιούλιο και δεν έχει λήξει ακόμη, καθώς μέχρι στιγμής οι λύσεις που πρότεινε η ελληνική πλευρά, δεν ικανοποιούσαν την απαίτηση της Ε.Ε., να εισέλθουν ανεξάρτητοι παραγωγοί στο 40% της παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη, ώστε να πάψει η μονοπωλιακή χρήση του από τη ΔΕΗ. 
Ο υπουργός, ανέφερε συγκεκριμένα ότι η ελληνική πλευρά προτείνει στην Επιτροπή να πουληθούν τέσσερις μονάδες της ΔΕΗ και να εφαρμοστούν συμφωνίες ανταλλαγής ισχύος της ΔΕΗ με τρίτους ενεργειακούς παίκτες, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΚΑ σκοπεύει να προτείνει στην ΕΕ την πώληση του σταθμού Ηλεκτροπαραγωγής Αμυνταίου που διαθέτει δύο μονάδες των 270 μεγαβάτ η κάθε μία, της μονάδας της Μελίτης στη Φλώρινα με ισχύ 330 μεγαβάτ και της μονάδας Νο 3 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης με ισχύ περίπου 300 μεγαβάτ.
Εκτός από τις πωλήσεις μονάδων, ο κ. Παπακωνσταντίνου εμμένει και στην δημιουργία μίας «μικρής ΔΕΗ», δηλαδή μίας νέας επιχείρησης στην οποία θα εισφέρει η ΔΕΗ παραγωγικές μονάδες με διαφορετικές τεχνολογίες (υδροηλεκτρικά, λιγνίτης, φυσικό αέριο), ποσοστό μετοχών της οποίας θα διατεθεί για πώληση, ενώ διατηρεί και την προοπτική περαιτέρω πώλησης μετοχών του δημοσίου στη ΔΕΗ (17%;), στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. 
Αναφορικά με την πώληση των 4 μεμονωμένων μονάδων, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αυτές που προτείνονται έχουν διάφορα προβλήματα. Για παράδειγμα οι μονάδες του Αμυνταίου ολοκληρώνουν σε περίπου 6 χρόνια τον κύκλο της ζωής τους, και η παράταση της λειτουργίας τους απαιτεί επενδύσεις που φθάνουν τα 90 εκατομμύρια ευρώ. 
Η Μελίτη, παρ' ότι είναι η πλέον σύγχρονη λιγνιτική μονάδα του συστήματος, έχει το γνωστό πρόβλημα της επάρκειας λιγνίτη και των καθυστερήσεων στο άνοιγμα νέων λιγνιτορυχείων (Βεύη), ενώ και η Μεγαλόπολη αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας και ποιότητας λιγνίτη, λόγω εξάντλησης των τοπικών αποθεμάτων. 
Σε κάθε περίπτωση η λύση της «μικρής ΔΕΗ» κρίνεται από τις περισσότερες πλευρές ως η προσφορότερη για την ανάπτυξη ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά και το άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής. 
Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου