Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Επιστροφή στην τροφική επάρκεια


Α. Τη  δεκαετία του ΄50 συντελείται στη χώρα μας το μεγάλο έγκλημα του  ξεγυμνώματος-εγκατάλειψη της υπαίθρου, η μεγάλη μείωση  του ανθρώπινου δυναμικού  και τελικά η ερήμωση των χωριών μας! Αμέσως μετά τον εμφύλιο ξεκινά  η  μεγάλη μετανάστευση στο εξωτερικό, κυρίως Αυστραλία, Καναδά  και στη συνέχεια στην Ευρώπη! Βέβαια το κακό δεν

σταματά εδώ, αλλά συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση ο εσωτερικός «αποικισμός», η εσωτερική μετανάστευση! Τα μεγάλα αστικά κέντρα γίνονται πόλος έλξης κυρίως των νέων! Ο στόχος παραμένει η εξεύρεση εργασίας και φυσικά η  καλύτερη ζωή! Στα μεγάλα αστικά κέντρα συσσωρεύεται όλο το εργατικό δυναμικό της χώρας μας που αποτελεί πια, εύκολη λεία στις ορέξεις των «ειδικών» για φτηνά εργατικά χέρια! Η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο στο έπακρο! Η εγκατάλειψη των γεωργικών εκτάσεων εμφανής! Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής εγκαταλείπεται!
Β. Το ΄41, όταν η πείνα στην Αθήνα μετέτρεψε την πόλη σε ένα τεράστιο νεκροταφείο, η ελλ. επαρχία-ύπαιθρος είχε τροφική ΕΠΑΡΚΕΙΑ! Το χωριό μας δεν πείνασε! Η τροφική επάρκεια κάλυπτε ταυτόχρονα και τη μικρή μας πόλη!
Η γεωργία-κτηνοτροφία παρήγαγε και τροφοδοτούσε!
Η τροφική επάρκεια, δηλ. η αληθινή οικονομία, συνεχίστηκε (παρά τη μείωση του πληθυσμού) για μερικές ακόμα (τρεις τουλάχιστον) δεκαετίες! Τα μόνα προϊόντα που έπρεπε να προμηθευτεί η τοπική οικονομία-οικογένεια   ήταν λίγο λάδι και αλάτι!  
Ο κόσμος δούλευε και παρήγαγε. Βέβαια η εκμετάλλευση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας από τους μεσάζοντες-παρασιτικό εμπόριο, ήταν εγκληματική! Οι μεσάζοντες και η απουσία-αδιαφορία του συντεταγμένου κράτους για τους αγρότες-κτηνοτρόφους  ήταν η κύρια αιτία της ερήμωσης της υπαίθρου! Χωρίς να θέλω να γίνω εριστικός, αιωρείται  το ερώτημα: μήπως έχουν έστω ένα μικρό μέρος ευθύνης και οι άνθρωποι της υπαίθρου;
Πάντα ακούγαμε από τους μεγαλύτερους το γνωστό: Να ακουμπάς θυρίδα! (δημόσιος υπάλληλος)
Σήμερα, όπως φαίνεται, το δημόσιο έχει πάψει πια να αποτελεί πόλο έλξης των νέων! Κρίνεται μάλλον θετικό!
Φτάσαμε όμως σήμερα που στη χώρα του Ήλιου, του Διόνυσου, να ξεριζώνουμε τ΄αμπέλια μας και να φυτεύουμε ακακίες! Με ευθύνη της πολιτείας! Το έγκλημα των επιδοτήσεων! Έγκλημα που στο εγγύς μέλλον θα αποδειχθεί καταστροφικό! Η Γερμανία, η Αγγλία κτλ με τα σύννεφα και την ανυπαρξία ήλιου, παράγουν κρασί και μείς στη γη του  ήλιου, ξεριζώσαμε τα αμπέλια μας! 
Γ. Ας φτάσουμε στο σήμερα!
Άραγε πόσες οικογένειες στο χωριό μας έχουν τροφική επάρκεια! Όσο σκληρό κι αν είναι η απάντηση είναι: Καμία! 
Είναι σκληρό, όμως αληθές: οι γεωργοί μας αγοράζουν αγροτικά-κτηνοτροφικά προϊόντα από τη λαϊκή! 
Η χώρα με 15.000 χιλ χιλιόμετρα ακτογραμμή, εισάγει ψάρια! Η  χώρα μας λυπηρό βέβαια, αλλά αληθές, εισάγει 90 και εξάγει 5 προϊόντα! Αυτή είναι δυστυχώς η σκληρή αναλογία! 
Το τραγικό όμως της υπόθεσης είναι, ότι μπορούμε να παράγουμε (όπως παλαιότερα) τα περισσότερα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα που εισάγουμε, αλλά δεν τα παράγουμε! Άραγε γιατί;
Όταν η χώρα δεν έχει επάρκεια προϊόντων που μπορεί να παράγει, τότε η πρώτη επενδυτική της κίνηση θα έπρεπε να είναι στους τομείς αυτούς!
Πρέπει φυσικά να καταστήσει κανείς αυτούς τους χώρους-τομείς απασχόλησης ελκυστικούς!!!!
Για παράδειγμα, δεν νοείται αγρότης, κτηνοτρόφος χωρίς γη, χωρίς μητρώο αγροτών, χωρίς εγγυήσεις της παραγωγής του, χωρίς την ποιότητα ζωής!  
Γι΄αυτήν την κατάσταση έχει μέρος ευθύνης και το εκπ/κό μας σύστημα!
Μήπως όμως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για το ζωντάνεμα της υπαίθρου! Μήπως ήρθε η ώρα της αντίστροφης κίνησης, του αντίστροφου δρομολογίου μετακίνησης πληθυσμών, της καλλιέργειας-εκμετάλλευσης της γης, αλλά ΟΧΙ  με τις συνθήκες των περασμένων δεκαετιών!
Δεν είναι δυνατό να ζει και να απολαμβάνει ο δημ. Υπάλληλος, ο έμπορος, ο τεχνίτης, ενώ ο αγρότης-κτηνοτρόφος να φυτοζωεί!
Δεν είναι δυνατόν να αγοράζει τη συνολική ποσότητα των αγροτικών, κτηνοτροφικών μας προϊόντων η κ. Μέρκελ με μια Mercedes! Ενώ εμείς να αγοράζουμε όλα τα βιομηχ. προϊόντα τους και τα ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ τους, πληρώνοντας τεράστια ποσά!
Αυτός που ελέγχει την αγροτική παραγωγή (Monsanto και Novartis), εμπορία των φαρμάκων (ανθρώπων, ζώων και φυτών), των καυσίμων και των οπλικών συστημάτων, ελέγχει την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  οικονομία!!!, 
Στη χώρα μας συνήθως τα γεγονότα προτρέχουν των αποφάσεων και των προγραμματισμών των πολιτικών μας!
Η σύμπτυξη σχολικών μονάδων ξεκίνησε δειλά δειλά για να αποδειχθεί πολύ γρήγορα το θετικό της κίνησης! 
Η σύμπτυξη χωριών για δημιουργία μεγάλων (Κεφαλοχώρια),  ούτε καν σαν σκέψη δεν υπάρχει, και φυσικά ούτε συζητιέται! (Μη μου επιτεθείτε πριν ενημερωθείτε για το θέμα)!  
Κι όμως η κίνηση έχει πολύ πιο πολλά θετικά απ΄όσα φαντάζεστε!
Όλοι μας διαμαρτυρόμαστε για  την τραγική κατάσταση της οικονομίας μας!
Όλοι μας δυσανασχετούμε και δικαίως! Μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι μας για την ανατροπή της κατάστασης; Μπορούμε να φτάσουμε στο επίπεδο της τροφικής επάρκειας;
Η απάντηση είναι και πρέπει να είναι: ΝΑΙ!
Πανίδης Θεόφιλος 
                      

6 σχόλια:

  1. Βρε, βρε, βρε, ανακάλυψαν οι πράσινοι την "τροφική επάρκεια". Για τη ληστρική επιδρομή του κεφαλαίου κατά του λαού, για το ΠΑΣΟΚ του "λεφτά υπάρχουν", του "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" ούτε κουβέντα;
    Φταίμε εμείς λοιπόν, που δεν είμαστε όλοι αγρότες και κτηνοτρόφοι; Άρα καλά μας κάνουν και μας πετσοκόβουν τι=ους μισθούς, καλά κάνουν που μας επιβάλλουν το ένα χαράτσι μετά το άλλο. Εμείς φταίμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οταν καποιος λεει την αποψη του ,και μαλιστα επωνυμα,δεν ειναι αναγκη εσεις οι μικροι να το βριζετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όποιος θέλει να αλλάξει τον κόσμο, είναι φρόνιμο να ξεκινάει από τον εαυτό του. Γιατί ο συντάκτης του κειμένου που κόπτεται για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, έγινε καθηγητής και όχι γεωργός ή κτηνοτρόφος; Αλλά ας θυμηθούμε κάποια γεγονότα που άλλαξαν τη ζωή μας: α) Άνοιξη του 1982 ο τότε διοικητής της Δ.Ε.Η. - που τοποθετήθηκε από το νεοεκλεγμένο ΠΑΣΟΚ - κ. Δημήτριος Μαυράκης καταχράστηκε πεντακόσια εκατομμύρια (500.000.000) δραχμές από τη Δ.Ε.Η. Μόλις το γεγονός δημοσιεύθηκε στον ημερήσιο τύπο, έσπευσε ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπαδρέου - ο μεγάλος ηγέτης της αριστεράς - να δηλώσει επί λέξει: "Καλά, έκανε ένα δωράκι στον εαυτό του". Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία που στήριζε το ΠΑΣΟΚ, αντί να καταδικάσει το γεγονός και τη δήλωση του πρωθυπουργού, έγραψε: "Ας κάνει ένα δωράκι στον εαυτό του αλλά όχι και πεντακόσια εκατομμύρια (500.000.000) δραχμές". Με αυτή τη φράση του ο Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε το σύνθημα στα διορισμένα σε υπηρεσίες και οργανισμούς στελέχη του: "ΟΡΜΑΤΕ ΚΑΙ ΑΡΠΑΞΤΕ ΟΤΙ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ". β) Επί δύο (2) τουλάχιστον δεκαετίες οι γεωργοί έμαθαν να εισπράττουν επιδοτήσεις για καλλιέργειες που δεν είχαν και για κτηματικές εκτάσεις που δε διέθεταν. Σύμφωνα με τις δηλώσεις καλλιέργειας που κατέθεταν έβγαινε η γη ... τριώροφη. Σήμερα οδηγούνται όλοι στη λύση των φωτοβολταϊκών (νέα μόδα). Γιατί να ξαναγίνουν γεωργοί; Και κάτι τελευταίο για τη σύμπτυξη χωριών. Εάν πραγματοποιηθεί, θα εγκαταλειφθούν εντελώς τα μικρά χωριά, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο, ειδικά στην ακριτική μας περιοχή. Στα εγκαταλελειμμένα χωριά θα σπεύσουν να καταλάβουν τα έρημα σπίτια αλλοδαποί λαθρομετανάστες και θα δημιουργήσουν τους δικούς τους ομοιογενείς οικισμούς. Αμέσως μετά θα επιχειρήσουν να αναγνωρισθούν ως Εθνικές μεινότητες, με ότι αρνητικό συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πού το είδες το βρίσιμο; Μήπως αλληθωρίζεις προς πράσινο μεριά; Πολύ χαϊδεμένοι μας βγήκατε οι πασόκοι. Τόσα χρόνια καθεστώς δεν ανέχεστε αντίλογο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει δίκιο στο ότι η ύπαιθρος φυλλορόησε με το ΠΑΣΟΚ ακόμη περισσότερο, αφού διοριζόταν ο οικονομικά ισχυρός του χωριού, που πλήρωνε και ψήφους, με διπλό κακό. Και αυτός έφευγε και ο άλλος ο φτωχός έφευγε.Κι όλοι φεύγανε και δεν παρήγαγε κανείς. Το πιο μεγάλο κακό ήταν ότι αυτοί που διοριζότανε με ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ δανειζότανε, γιατί ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΤΑΧΡΕΩΘΕΙ Η ΧΩΡΑ, που περίμενε από την Ευρώπη 4ΚΠΣ τα 2 γυρίσαν ως καταθέσεις στην Ελβετία, 1 ψιλοδουλεύτηκε και 1 είναι ημιαδούλευτο ακόμα.
    την είσοδο της ελλάδας στη ευρώπη κάποιοι ΚΑΤ ΕΝΤΟΛΗΝ την μετέτρεωαν σε ΚΑΤΑΧΡΕΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ,με το πρόσχημα του( τι, πως, ποιος).. σοσιαλισμού, αγορασμένου με εξωτερικό χρέος και δημιουργία ( εξυπνότερου βρε αδερφέ τοσα χρόνια) κομματικού στρατού της παρακμής και της χρεωκοπίας.
    Αν θέλουν να πάνε πίσω στα χωριά τους;
    Βεβαίως, θα προσφέρουν υπηρεσία στον τόπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή