Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

«Εισβολή» με ποδήλατο στο Υπουργείο Παιδείας


Γύρω στη 12.30 της Παρασκευής έφτασε έξω από το υπουργείο Παιδείας. Άφησε το ποδηλατάκι του στην είσοδο και μπήκε. Τον περίμεναν ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Κοντογιάννης και ο Διευθυντής Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου κ. Αλεβίζος. Ήταν ένα ραντεβού στο οποίο παράδοξα δεν καθυστέρησε. Και είναι όντως «παράδοξα» αν αναλογιστεί κανείς ότι για να είναι στην ώρα του διήνυσε 610 χιλιόμετρα μέσα σε 48 ώρες περίπου.

Ο Σπύρος Καρατζούλης ήρθε στην Αθήνα από τη Φλώρινα με το ποδήλατό του περνώντας από Κοζάνη, Γρεβενά, Καλαμπάκα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λαμία, Θήβα και Ελευσίνα για να παραδώσει μια έγγραφη διαμαρτυρία στην Υπουργό, κα Διαμαντοπούλου.
Η διαμαρτυρία αφορούσε στις απαράδεκτες συνθήκες στέγασης των 33 μαθητών με ειδικές ανάγκες (16 έως 28 χρονών) που φοιτούν στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Φλώρινας. Στα ΕΕΕΕΚ προβλέπεται η υποστήριξη μαθητών ηλικίας έως και 22 ετών μέσω μίας σειράς υπηρεσιών, όπως η διάγνωση των ειδικών εκπαιδευτικών τους αναγκών, η παιδαγωγική και ψυχολογική υποστήριξη, η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία, η λογοθεραπεία, η κοινωνική και συμβουλευτική εργασία, καθώς και η μετακίνησή τους.
Ωστόσο στο ΕΕΕΕΚ Φλώρινας οι μαθητές αυτοί ενώ έπρεπε να έχουν δικό τους χώρο  συστεγάζονται σε 3 μόλις αίθουσες που έχουν παραχωρηθεί από το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ). Σε κάθε αίθουσα στοιβάζονται 10 μαθητές αντί για 4 έως  5 που θα έπρεπε. Τα μαθήματα λογοθεραπείας ή εργοθεραπείας, δεν πραγματοποιούνται γιατί δεν υπάρχει ούτε η αντίστοιχη υποδομή, ούτε το αντίστοιχο προσωπικό. Αίθουσα σίτισης ή ξεκούρασης δεν υπάρχει ενώ τρώνε με τη βοήθεια των βοηθών από το κυλικείο του λυκείου και προαυλίζονται, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά, τη στιγμή που η φασαρία τα αποσυντονίζει και τα ενοχλεί. Σημειώνεται ότι για τη διδασκαλία των παιδιών αυτών δεν υπάρχουν οι κατάλληλες οργανικές θέσεις. Οι δάσκαλοι που είναι εκεί προσπαθούνε αλλά δυστυχώς δεν είναι ειδικευμένοι στο να δουλεύουν με παιδιά με ειδικές ανάγκες. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα παιδιά αυτά, απλά "τοποθετούνται" για 4 μόνο ώρες τη μέρα σε αυτό το χώρο, και μετά επιστρέφουν σπίτια τους έχοντας μάθει… τίποτα.
Ο Σπύρος Καρατζούλης βλέποντας την αδιαφορία των υπευθύνων, την αναλγησία του κρατικού μηχανισμού, την δήθεν ευαισθησία των διαφόρων συλλόγων που δεν ενδιαφέρονται για τίποτα άλλο, πέρα από την προσωπική τους προβολή, αποφάσισε διαμαρτυρηθεί «χτυπώντας» τη πόρτα του ίδιου του υπουργείου με τη μπροστινή ρόδα του ποδηλάτου του. Προπονήθηκε, μάζεψε κάποια χρήματα, διανυκτέρευσε στους δρόμους και όχι σε ξενοδοχεία και κατηφόρισε.
Τα αποτελέσματα της συζήτησης όπως μου είπε ήταν ικανοποιητικά: το υπουργείο δεσμεύτηκε, έστω προσωρινά, να εξασφαλίσει κάποιες αίθουσες τις οποίες θα παρέχει ο δήμος Φλώρινας. Τώρα βέβαια δεν είμαι σίγουρος που πρέπει να μείνω: στο αξιέπαινο της πράξης ή στην ειρωνεία της δημόσιας διοίκησης να χρειάζεται τόσος ατομικός κόπος και τόσα χιλιόμετρα για λίγα τετραγωνικά παραπάνω.
Πηγή: protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου