Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Προβολή ταινίας από τους Φοιτητές της Καλών Τεχνών


Ο "Κινηματογραφικός Ξενώνας" των φοιτητών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών φιλοξενείται στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Φλώρινας στο 2ο όροφο, κάθε Τετάρτη στις 9.30 μ.μ.  Σήμερα, 7 Δεκεμβρίου, προβάλλεται η ταινία "Dreams".
Ο Ακίρα Κουροσάβα είναι ένας κορυφαίος κινηματογραφιστής που όλη του τη ζωή ασχολείτο με τη ποίηση των ονείρων. Γνώριζε δε καλά ότι ο κινηματογράφος είναι κατ΄ εξοχήν τέχνη ονειρική. Στην ταινία «Όνειρα» δεν 

καταγράφει τα όνειρά του, αλλά ονειρεύεται για μας, μέσα από μια σπουδαία κινηματογραφική γραφή οκτώ σπονδυλωτών ιστοριών.
Ο Κουροσάβα γύρισε τα «Όνειρα» σε ηλικία 80 ετών, ηλικία που τον έχει φέρει πιο κοντά στο θάνατο και εδώ έγκειται το μεγαλείο αυτού του μοναδικού δημιουργού που τολμά σκηνοθετήσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο, το θάνατό του. Τα «Όνειρα» δεν είναι το άθροισμα των οκτώ ιστοριών, αλλά το αυτοτελές της κάθε ιστορίας, και η χαλαρή σύνδεσή της με την επόμενη, είναι ένα μέρος που κολυμπάει μέσα σε ένα σύνολο, χωρίς πλαίσια και όρους. Όλα κινούνται ονειρικά, από το Βαν Γκονγκ που ψάχνει να καταδυθεί στο μεσημεριανό φως των σταροχώραφων, έως τον πιτσιρικά που κλαίει για την καταστροφή του ροδακινόκηπου, τους νεκρούς στρατιώτες που θέλουν να ξαναπολεμήσουν για την πατρίδα, και τον εφιάλτη μιας πυρηνικής καταστροφής (εδώ ξυπνούν οι μνήμες της Χιροσίμας και του Ναγκασάκι).
Τα «Όνειρα» είναι μια ταινία ενός αληθινά μοναδικού κινηματογραφιστή που μας προτρέπει να ονειρευόμαστε με τον πιο αληθινό τρόπο.

2 σχόλια:

  1. Τα βιντεο-κλαμπ τι λενε για αυτην την παρανομη προβολη ταινιας;
    Επειδη ειναι φοιτητες;Τι γραφει επανω σε καθε βιντεοταινια για δημοσια προβολη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τα βιντεο-κλαμπ της φλωρινας δν εχουν καν αυτην την ταινια και μην αγχωνεσαι αυτοι που πανε στα βιντεο-κλαμπ δν "ψαχνουν" για κουροσαβα...συνηθως ψαχνουν για ταινιες με κατι που περιεχει το επιθετο του σκηνοθετη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή