Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Η Ε.Α.Σ. Αμυνταίου στηρίζει το υγιές εμπόριο αγροτικών προϊόντων στην περιοχή


Τα τελευταία δύο χρόνια, η ελληνική γεωργία και οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι βιώνουν μια κατάσταση πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της χώρας.

Η οικονομική κρίση, που συνεχώς διογκώνεται και ο νέος νόμος για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στoυς Συνεταιρισμούς, φόρτισαν επικίνδυνα το, ήδη, βεβαρημένο κλίμα για τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις και κατ΄ επέκταση για τον Έλληνα παραγωγό.
Ειδικότερα:
  • Η αλλαγή θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ, που είχε ως αποτέλεσμα ο Οργανισμός να διαθέσει, τα τελευταία δύο χρόνια, αποζημιώσεις πολλαπλώς λιγότερες από οποιοδήποτε άλλο έτος.
  • Η ΑΤΕ Bank από υποστηρικτής των αγροτών και των επιχειρήσεων μεταποίησης του δευτερογενή τομέα, έχει μετατραπεί πλέον σε διώκτης τους. Προφανής στόχος της είναι πλέον από τη μια να εισπράξει με οποιοδήποτε τρόπο και από την άλλη να διώξει από το χαρτοφυλάκιο της, τις αγροτοβιομηχανίες που στηρίζουν τόσα χρόνια την ελληνική γεωργία.
  • Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και η αστάθεια νομικής εκπροσώπησης τους επιτρέπει σε «ένα άρρωστο κομμάτι του ιδιωτικού τομέα», που εκμεταλλεύεται και την απώλεια ρευστότητας στην αγορά, να προσπαθεί να συντηρηθεί αρπάζοντας εμπορικές δραστηριότητες από τις συλλογικές δράσεις των παραγωγών.
  • Το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» είναι παγωμένο τα τελευταία 2 χρόνια, με αποτέλεσμα σημαντικοί πόροι να παραμένουν αναξιοποίητοι.

Σε αυτό το άκρως ανταγωνιστικό και επιβαρυμένο περιβάλλον η ΕΑΣ Αμυνταίου, προσπαθεί με τις 4 Ομάδες Παραγωγών να στηρίξει το υγιές εμπόριο αγροτικών προϊόντων στην περιοχή παρέμβασης της.
Ειδικότερα:
1.Το Συνεταιριστικό Οινοποιείο και η Ομάδα Παραγωγών (Ο.Π.) Αμπέλου και Οίνου, στηρίζοντας διαχρονικά τους αμπελουργούς της περιοχής, κυρίως όμως το 2009 και το 2010 κάνοντας τρύγο στο100% του αμπελώνα για λογαριασμό παραγωγών, έχει δημιουργήσει μεγάλα αποθέματα τα οποία πρέπει και να συντηρεί. Ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες συλλογικές εμπορικές δραστηριότητες των παραγωγών έχει ξοφλήσει πολύ μεγάλο μέρος της οφειλής τους, διατηρώντας την ποιότητα και την ποσότητα του αμπελώνα της περιοχής Αμυνταίου.
2. Η Ομάδα Παραγωγών (Ο.Π.) οπωροφόρων δέντρων κατόρθωσε τα τελευταία χρόνια στο πολύ δύσκολο αυτό περιβάλλον για το βιομηχανικό ροδάκινο, όχι μόνο να μη μειώσει την καλλιέργεια αλλά να την αυξήσει στην περιοχή προωθώντας όψιμες ποικιλίες. Εξασφάλισε, δε, στον παραγωγό πολύ καλές τιμές τα τελευταία χρόνια, έχοντας πολύ μικρά υπόλοιπα απέναντί τους για το εν λόγω χρονικό διάστημα, όταν ο χώρος τα τελευταία χρόνια είχε απαξιωθεί, συνεταιριστικές και ιδιωτικές  βιομηχανίες έχουν κλείσει και πλήθος παραγωγών έμειναν απλήρωτοι ακόμη και από τα γνωστά «στέκια».
3. Η Ομάδα Πατατοπαραγωγών στηρίζεται με σύγχρονους χώρους αποθήκευσης πατάτας, με γραμμές διαλογής και συσκευασίας του προϊόντος έως ότου διοχετευτεί στην αγορά σε μια χρονιά πολύ δύσκολη για το προϊόν και την εμπορία του.
4. Η Ομάδα Παραγωγών (Ο.Π.) δημητριακών - αραβόσιτου και χονδροειδών ζωοτροφών στηρίζει τους παραγωγούς που συμμετέχουν σε αυτή με αποθηκευτικούς χώρους και εμπορία στα επίπεδα τιμών που διαμορφώνει η ελληνική και η διεθνής αγορά και ανάλογα με τη ρευστότητα που υπάρχει, τόσο στην προώθηση των δημητριακών, όσο και στην προώθηση του αραβόσιτου, βάζοντας έτσι κανόνες στην αγορά της περιοχής, στο ιδιωτικό εμπόριο, αλλά και στο παραεμπόριο.
5. Στηρίζοντας τους παραγωγούς της περιοχής και στις εισροές της αγροτικής παραγωγής, έχοντας πιστοποιημένα όλα τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή με τους Κ.Ο.Γ.Π. Στηρίζοντας όλες τις παράλληλες δράσεις των παραγωγών στην περιοχή παρέμβασης.
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου καλεί τους παραγωγούς, αλλά και την Πολιτεία, με τους επίσημους θεσμούς της κάθε περιοχής, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αναλογιστούν τους κινδύνους που εγκυμονεί η οικονομική ζημία της ελληνικής υπαίθρου και των παραγωγών από τη δυσλειτουργία των Συνεταιριστικών Οργανώσεων μέσα στο ασταθές και άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον που δημιουργούν στην αγροτική οικονομία, η οικονομική ύφεση αλλά και οι τεράστιες αλλαγές που συντελούνται στον Συνεταιριστικό και Αγροτικό χώρο.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου