Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ο παγετός δεν παλεύεται χωρίς χρήματα...


Έναν από τους πιο ψυχρούς χειμώνες των τελευταίων δεκαετιών διανύει η Βόρεια Ελλάδα. Ο Ιανουάριος του 2012 μπορεί επάξια να συμπεριληφθεί στη λίστα με τους πιο ψυχρούς μήνες, αφού σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως της δυτικής Μακεδονίας το θερμόμετρο 

έχει «κολλήσει» για αρκετές συνεχόμενες ημέρες κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου.
Σε συνθήκες ολικού παγετού και με τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης να βρίσκονται στα ύψη, οι κάτοικοι στη Φλώρινα, την Πτολεμαΐδα, το Νευροκόπι και αλλού προσπαθούν να ζεσταθούν με καυσόξυλα και αερόθερμα. Η οικονομική κρίση επιτείνει δυστυχώς και το κρύο, το οποίο για τη φτωχή Ελλάδα του 2012 φαντάζει τεράστια φυσική καταστροφή...
«Διανύουμε έναν από τους πιο ψυχρούς χειμώνες των τελευταίων δεκαετιών. Η ψυχρή περίοδος άρχισε ήδη από τον Οκτώβριο, αφού ο μήνας αυτός και ο Νοέμβριος που ακολούθησε ήταν κατά δύο με τρεις βαθμούς ψυχρότεροι από τα κανονικά επίπεδα. Η κατάσταση αυτή που επικρατεί στη χώρα μας και στα ορεινά των Βαλκανίων έρχεται σε αντίθεση με αυτό που επικρατεί στη βόρεια Ευρώπη, όπου ο χειμώνας φέτος είναι πιο ήπιος από τα συνηθισμένα», τονίζει ο μετεωρολόγος του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ, Μιχάλης Σιούτας. Όπως εξηγεί, ο χειμώνας που διανύουμε μπορεί να συγκριθεί με τους βαρείς χειμώνες του 1993 και του 2001 – 2002, αφού όπως όλα δείχνουν ο παγετός θα συνεχιστεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ειδικά η θερμοκρασία που καταγράφηκε στη Φλώρινα γύρω στις 18 Ιανουαρίου (-25 βαθμοί Κελσίου) πλησίασε ακόμη και το ιστορικό χαμηλό των -29 βαθμών Κελσίου, που σημειώθηκε στην περιοχή το 1993. «Η κανονική ελάχιστη τιμή του Ιανουαρίου είναι -3,5 βαθμοί Κελσίου. Στη Φλώρινα, μέχρι τώρα, οι ημέρες ολικού παγετού, δηλαδή αυτές κατά τις οποίες το θερμόμετρο δεν ανεβαίνει πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου ακόμη και το μεσημέρι, έφτασαν τις εννέα συνεχόμενες», λέει ο κ. Σιούτας.
Στη Φλώρινα
Πώς ζει κάποιος με θερμοκρασίες που αγγίζουν επί μέρες και κατά μέσο όρο τους -20 βαθμούς Κελσίου; «Πάντως όχι πληρώνοντας ένα ευρώ το κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης. Προτιμάμε τα πέλετ και τα καυσόξυλα», απαντούν οι κάτοικοι της Φλώρινας, στην οποία σημειωτέον το δίκτυο τηλεθέρμανσης -που παρέχεται από τη ΔΕΗ, φυσικά και πάλι έναντι αντιτίμου, αλλά τουλάχιστον πιο χαμηλού- βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο μελέτης!
«Ακούσαμε ότι ο νομός μας κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ε και; Εμείς στην πράξη διαφορά δεν είδαμε», λέει ο Γιώργος Τσάμογλου, κάτοικος της ακριτικής Φλώρινας και συνεχίζει: «Τις τελευταίες ημέρες τα πράγματα είναι καλύτερα, με την έννοια ότι το θερμόμετρο ανέβηκε πάνω από το μηδέν κι έτσι ξεπάγωσαν κάποιες υδραυλικές εγκαταστάσεις, οι δρόμοι έγιναν πιο προσπελάσιμοι ενώ και ο κόσμος άρχισε να κυκλοφορεί, αφού το προηγούμενο διάστημα λίγοι έβγαιναν από το σπίτι. Ωστόσο, ο χειμώνας ακόμη δεν πέρασε κι εμείς έχουμε ήδη εξαντληθεί οικονομικά».
«Η κατάσταση είναι δραματική. Παρά τις δικές μου επανειλημμένες επιστολές στον υπουργό και την επιστολή που αποστείλαμε από κοινού με τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, Δημήτρη Ηλιάδη, και τους δημάρχους Αμυνταίου Μάκη Ιωσηφίδη και Πρεσπών Βασίλη Τσέπα, κανείς δε μας απάντησε, δεν είχαμε καμία αντίδραση», τονίζει ο δήμαρχος Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος.
Στην περιοχή του Αμυνταίου, οι επιπτώσεις θα γίνουν περισσότερο αντιληπτές και αργότερα, όταν το κρύο περάσει. Οι περίπου εκατό πατατοπαραγωγοί της περιοχής δηλώνουν ότι το 80% της παραγωγής τους αχρηστεύεται, λόγω των πολικών θερμοκρασιών. Την ίδια ώρα, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, τα δάνεια «τρέχουν», χωρίς να μπορούν να αντεπεξέλθουν.
Οικονομική εξαθλίωση
Έκτακτη επιχορήγηση ζητούν με επιμονή από το κράτος ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι στη δυτική Μακεδονία, η οποία χτυπήθηκε περισσότερο από την κακοκαιρία. «Η υπερβολική αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, σε συνδυασμό με τις πολικές θερμοκρασίες και την παρατεταμένη περίοδο του χειμώνα, έχει εξαντλήσει οικονομικά τους πολίτες της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αφού είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν σημαντικά ποσά για τη θέρμανση, τα οποία κυριολεκτικά αδυνατούν να πληρώσουν οδηγώντας τους με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση».
Πόσο πιο καθαρά να διατυπώσει το πρόβλημα ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, πόσο πιο παραστατικά να περιγράψει τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής και κυρίως της Φλώρινας λόγω του χιονιά; Στην επιστολή που απέστειλε πριν από λίγες μέρες στον υπουργό Εσωτερικών, για να του ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση στους δήμους της περιοχής, προσθέτει: «Την αρνητική αυτήν κατάσταση έρχονται να συμπληρώσουν οι πολύ μεγάλες ανάγκες προμήθειας αλατιού, το ανεπαρκές προσωπικό καθώς είναι αποδεκατισμένο (λόγω συνταξιοδότησης και εφεδρείας), η μη πρόσληψη εποχικού προσωπικού, τα μισθωμένα μηχανήματα τα οποία έχουν υπερβεί τις παραδοχές των συμβάσεων και oι ποσότητες των καυσίμων οι οποίες έχουν εξαντληθεί.
»Το οδικό δίκτυο έχει υποστεί φθορές λόγω του παγετού και η σήμανση (πινακίδες κ.λπ.) όπως και τα στηθαία έχουν καταστραφεί, χρήζοντας άμεσης αποκατάστασης για την ασφάλεια των μετακινούμενων. Τα δίκτυα ύδρευσης λόγω του παγετού παρουσιάζουν καθημερινά βλάβες τις οποίες το έμπειρο προσωπικό, κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες, καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αποκατάστασή τους, ώστε να παρέχεται απρόσκοπτα το νερό σε κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση.
»Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (γέροντες, αναξιοπαθούντες, παιδιά κ.λπ.) καθώς και στους φορείς που παρέχουν τις αντίστοιχες φροντίδες. Τα νοσοκομεία της περιοχής σε περίπτωση που παραταθεί η κατάσταση παγετού δε διαθέτουν τα απαραίτητα κονδύλια για την έγκαιρη προμήθεια καυσίμων. Οι σχολικές μονάδες σήμερα αδυνατούν να εξασφαλίσουν τις αρμόζουσες συνθήκες για τη διδασκαλία των μαθητών, καθώς τα διατιθέμενα κονδύλια σε ουδεμία περίπτωση επαρκούν για να ανταποκριθούν σε αυτές».
Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου