Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Διευκρινιστική επιστολή Προέδρου ΕΛΜΕ Φλώρινας


Αγαπητοί Υπεύθυνοι της FLORINE@
Στην επιστολή της ΕΛΜΕ Φλώρινας της 17/1/2012 με τίτλο "Προβλήματα σχολικών μονάδων στο πλαίσιο των καλλικρατικών δήμων’ την οποία σας αποστείλαμε και δημοσιεύσατε – και σας ευχαριστούμε πολύ γι αυτό – θέσατε ως ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ ΣΑΣ την φράση: ΄ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΛΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ΄, φράση η οποία αλλοιώνει την ουσία της επιστολής μας και μας εμπλέκει στην προβαλλόμενη στον τύπο διαμάχη μεταξύ Δημάρχου Φλώρινας, Περιφέρειας κ.α.
Ως εκ τούτου είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε τα εξής (και παρακαλούμε για την αυτούσια δημοσίευση της παρούσης στην ιστοσελίδα σας):
  • Η κεντρική ιδέα της επιστολής είναι ότι οι νέοι μεγάλοι Καλλικρατικοί Δήμοι έχουν επιφορτισθεί με πολλές λειτουργίες και δαπάνες σε σχέση με τα σχολεία  και αντίστοιχα υπάρχει ελλιπέστατη –κεντρική μέχρι στιγμής - χρηματοδότηση στους Δήμους και στα σχολεία. Απ ότι δε φαίνεται αυτό θα επιδεινωθεί στο μέλλον αφού σχεδιάζεται αύξηση των αρμοδιοτήτων των Δήμων.
  • Ήδη υπάρχει 50% περικοπή των κονδυλίων στα σχολεία μας φέτος.
  • Το ψύχος απλά ανέδειξε νωρίτερα τις αδυναμίες αυτές όπως και τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την χρηματοδότηση.
  • Αναφέρουμε στην επιστολή και τους τρεις Δήμους της Φλώρινας.
  • Τέλος η επιστολή ασφαλώς θίγει την αργοπορία στο καθαρισμό, αποχιονισμό, επισκευές κλπ, αλλά αυτό είναι κάτι που όλοι έχουμε δει και κυρίως ο ίδιος ο Δήμος παραδέχτηκε παραπέμποντας στην ελλιπή χρηματοδότηση και σε άλλους  κατά τη γνώμη του λόγους, στους οποίους δεν θα υπεισέλθουμε αφού δεν είναι αυτός ο ρόλος μας.

Εμείς από την πλευρά μας έχουμε μέλημα να υπενθυμίζουμε στους υπεύθυνους σε όλα τα επίπεδα, τις ευθύνες τους για την καλύτερη λειτουργία των σχολείων και να διαμαρτυρόμαστε όταν παρατηρούνται προβλήματα, αγωνιζόμενοι μαζί με όλους τους πολίτες για την βελτίωση του επιπέδου της παρεχόμενης Εκπαίδευσης.
ΜΕ ΤΙΜΗ
ΜΠΟΥΝΤΟΥΛΟΥΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Σ.Σ. Florine@: Δημοσιεύουμε τη διευκρίνιση του Προέδρου της ΕΛΜΕ για λόγους αντικειμενικής πληροφόρησης και μόνο, παραθέτοντας ταυτόχρονα και το κείμενο της αρχικής επιστολής της ΕΛΜΕ προκειμένου οι αναγνώστες να κρίνουν την ουσία των πραγμάτων μόνοι τους:
 Κύριε Δήμαρχε,
Με το ξεκίνημα της λειτουργίας του θεσμού των καλλικρατικών δήμων - που συνέπεσε και με την νέα σχολική χρονιά 2011-12 - εμφανίστηκαν μία σειρά από προβλήματα που επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Τα περισσότερα από αυτά οφείλονται στην ελλιπή χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων σε συνδυασμό με την εκτόξευση των τιμών στις λειτουργικές δαπάνες μίας σχολικής μονάδας.
Όπως γνωρίζετε και εσείς, τα κονδύλια που έρχονται πλέον για τις σχολικές επιτροπές έχουν περικοπεί κατά 50 %, ποσό το οποίο δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ήδη ελλείψεις σε απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό και αδυναμία υλοποίησης συντήρησης και επισκευής του εκπαιδευτικού και του κτιριακού εξοπλισμού σε αρκετές σχολικές μονάδες.
Ο λόγος για τον οποίο δεν περισσεύει ούτε ευρώ, στην κυριολεξία για διαφορετικές δαπάνες είναι ότι τα χρήματα δεν επαρκούν ούτε ακόμη και για τις δαπάνες θέρμανσης μίας σχολικής μονάδας, λαμβάνοντας υπόψη και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον νομό μας αλλά και την άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Ιδιαίτερα τώρα με τις ακραίες τιμές της θερμοκρασίας που σημειώνονται λόγω του πολικού ψύχους που επικρατεί, και την κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που αυτό συνεπάγεται (χαρακτηριστικά μία μεσαίου μεγέθους σχολική μονάδα αυτές τις ημέρες χρειάζεται τουλάχιστον έναν τόνο πετρέλαιο ανά εβδομάδα), καταλαβαίνεται ότι τα σχολεία μας δεν θα είναι πλέον σε θέση να καλύψουν ούτε και τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.
Από την άλλη εντοπίζεται και ένα πρόβλημα στην ανταπόκριση του Δήμου σας στην επίλυση πρακτικών και τεχνικών ζητημάτων στις σχολικές μονάδες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των καλλικρατικών δήμων. Η συνδρομή των υπηρεσιών του Δήμου σας ακόμη και σε επείγοντα ζητήματα ηλεκτρολογικών και υδραυλικών επισκευών και σε θέματα ασφαλείας έχει διαπιστωθεί ότι δεν είναι η αναμενόμενη, γεγονός το οποίο επιτείνει το ήδη υπάρχον πρόβλημα στη λειτουργία των σχολείων μας. Χαρακτηριστικά, με την τρέχουσα κατάσταση σας αναφέρουμε το μη έγκαιρο αλλά και ελλιπή καθαρισμό των σχολικών αυλών από το χιόνι, όπως και των δρόμων εντός του δήμου. Η ανταπόκριση από τη πλευρά των υπηρεσιών του Δήμου σας αυτές τις ημέρες θεωρούμε ότιδεν ήταν η αναμενόμενη, με αποτέλεσμα τα σχολεία να παραμείνουν κάποιες από τις ημέρες αυτές κλειστά εντελώς αδικαιολόγητα και να χαθούν πολύτιμες διδακτικές ώρες.
Ως ΕΛΜΕ Φλώρινας εκφράζουμε την διαμαρτυρία μας για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα σχολεία μας, αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να λειτουργήσουν και πως θα καλυφτούν όλες οι απαιτούμενες λειτουργικές δαπάνες καθώς και οι δαπάνες συντήρησης, ακόμη και της δαπάνης για αγορά πετρελαίου και συνεχίζουμε να ανησυχούμε για την εύρυθμη λειτουργία τους.
                     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
      Μπουντουλούλης Ευάγγελος                   Κολοκοντές Αργύρης

2 σχόλια: