Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Απόφαση-ψήφισμα για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αμυνταίου

Χθες, 10/01/2012, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμυνταίου, και έπειτα από πρωτοβουλία του Δήμου Αμυνταίου και των τοπικών φορέων, συγκλήθηκε ευρεία σύσκεψη προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της ενδεχόμενης υποβάθμισης του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αμυνταίου σε ασφαλιστικό Γραφείο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι εξής φορείς:
  1. Ο Βουλευτής του Νομού Φλώρινας, Κωνσταντινίδης Ευστάθιος
  2. Ο Δήμος Αμυνταίου
  3. Ο Πρόεδρος Μίχος Κων/νος και το Δ.Σ. Εργαζομένων Διοικητικών Υπαλλήλων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Δυτ. Μακεδονίας
  4. Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας Σαπαλίδης Σάββας
  5. Ο Πρόεδρος Μπίρος Στέφανος και ο Γ. Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας Καρακόλης Μιχάλης
  6. Ο Πρόεδρος Μπούτσης Βασίλειος και το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Αμυνταίου
  7. Εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής και Κεντρικής  Μακεδονίας, Ηλίας Νικόλαος
  8. Ο Πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Λεχόβου, Μπράχος Πέτρος
  9. Ο Δ/της και οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αμυνταίου
  10. Δημότες του Δήμου Αμυνταίου

Έπειτα από διαλογική συζήτηση και παράθεση των αντικειμενικών δυσχερειών που θα επιφέρει μια τέτοια επιλογή, αποφασίστηκαν ομόφωνα τα εξής:
Να δηλώσουμε την οξεία αντίθεση σε μια υποβάθμιση του τοπικού υποκαταστήματος Αμυνταίου σε ασφαλιστικό Γραφείο. Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί μια τέτοια απόφαση θα προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Δεν μπορεί μια ασφαλιστική περιοχή που περιλαμβάνει το σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου Αμυνταίου να εξυπηρετηθεί από ένα γραφείο του οποίου η δράση θα είναι αναποτελεσματική.
Βάσει των ασφαλιστικών μεγεθών (10.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι)· του όγκου των επιχειρήσεων (1.000 απογεγραμμένες και αναπόγραφες επιχειρήσεις)· των οικοδομοτεχνικών έργων (600 ενεργά ιδιωτικά και 200 δημόσια)∙ του αριθμού των συνταξιούχων (περίπου 1.000 άτομα) της παρουσίας της ΔΕΗ (και ως ορυχείο και ως μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος), η αποδυνάμωση του ελεγκτικού και κοινωνικού ρόλου του ΙΚΑ στο Αμύνταιο, δημιουργεί επιπλέον, και επαυξάνει τα ήδη τεράστια προβλήματα στην περιοχή.
Θα είναι επίσης δυσβάσταχτο το κόστος λόγω των  χιλιομετρικών αποστάσεων, από άποψη χρημάτων και χρόνου, ασφαλισμένων και εργοδοτών προκειμένου να μεταβαίνουν στην πόλη της Φλώρινας, η οποία απέχει 36 χιλιόμετρα από την πόλη του Αμυνταίου και 75 χιλιόμετρα από τις τοπικές κοινότητες. Επιπλέον θα πρέπει να τονιστούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή τουλάχιστον για 6 μήνες και το δύσκολο οδικό δίκτυο.
Η τοπική κοινωνία είναι αναστατωμένη και εμείς εκφράζουμε με τον πιο ήπιο λόγο και τρόπο αυτή την αγανάκτηση.
Με τη βεβαιότητα ότι δεν θα λάβετε μια απόφαση που θα δημιουργήσει ρήγματα στο κοινωνικό ιστό, ζητούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες μας, και να μη προχωρήσετε στην παραπάνω αλλαγή διατηρώντας τη υφιστάμενη δομή λειτουργίας του υποκαταστήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο Αμύνταιο.

1 σχόλιο:

  1. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα, δυστυχώς, δεν εμφανίστηκε ούτε ο Δήμαρχος Αμυνταίου, ούτε οι Αντιδήμαρχοι, ούτε το μισό Δημοτικό Συμβούλιο! Κλείσαν τον ΟΤΕ, φεύγει η Εφορεία, θα υποβαθμίσουν το ΙΚΑ, πουλάνε τη ΔΕΗ, δεν έχουμε τραίνο και ο κ. Ιωσηφίδης κοιμάται ήσυχος! Κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή