Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Σύσκεψη Δημάρχων-Βουλευτών για τα ενεργειακά ζητήματα


Από το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω δελτίο τύπου:

Ευρεία σύσκεψη για τα θέματα των ενεργειακών περιοχών πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, στα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στην Αθήνα, το απόγευμα της Τρίτης, 7 Φεβρουαρίου 2012.
Παρόντες ήταν οι Δήμαρχοι του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων Ιωακείμ Ιωσηφίδης, Παναγιώτης Μπούρας, Παρασκευή Βρυζίδου, Λάζαρος Μαλούτας, και Ιωάννης Βοσκόπουλος, των Δήμων Αμυνταίου, Μεγαλόπολης, Εορδαίας, Κοζάνης και Φλώρινας αντίστοιχα.
Παρόντες Βουλευτές στη συνάντηση ήταν οι κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος του Ν. Αρκαδίας, κ. Αλέξανδρος Αθανασιάδης του Ν. Κοζάνης, κ. Ιωάννης Βλατής του Ν. Κοζάνης, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος του Κοζάνης και κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης του Ν. Φλώρινας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν και ο κ. Αδάμος Στημονιάρης, Εκπρόσωπος του κ. Υπουργού ΠΕΚΑ και ο κ. Σπυρόπουλος, Εκπρόσωπος του Υφυπουργού ΠΕΚΑ.
Απόντες Βουλευτές, αν και προσκλήθηκαν, ήταν ο κ. Δημήτριος Ρέππας, Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Βουλευτής Ν. Αρκαδίας, ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος του Ν. Αρκαδίας, ο κ. Γεώργιος Κασαπίδης του Ν. Κοζάνης και ο κ. Γεώργιος Λιάνης του Ν. Φλώρινας, ενώ εκπρόσωπό του έστειλε ο κ. Παρασκευάς Κουκουλόπουλος, Υφυπουργός Εσωτερικών και Βουλευτής Ν. Κοζάνης.
Ο Πρόεδρος του Δικτύου έθεσε το σύνολο των 11 σημείων, αλλά επέμενε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενιαίου μετώπου αντιμετώπισης του ενδεχομένου πώλησης λιγνιτικών μονάδων. Για το θέμα αυτό έγινε αναφορά στη συνάντηση με τον Υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, κατά την οποία ο Δήμαρχος Αμυνταίου και Πρόεδρος του Δικτύου τον ενημέρωσε ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι ανυποχώρητες και δεν θα αφήσουν να προχωρήσει η πώληση των μονάδων, κλιμακώνοντας τον αγώνα και αδιαφορώντας για τις επιθυμίες της Τρόικας.
Επίσης, έκανε ενημέρωση για τη δέσμευση του Υπουργού σε ότι αφορά στην αύξηση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης και τη θέσπιση Λιγνιτοσήμου για τους Δήμους στα όρια των οποίων υπάρχει εξορυκτική δραστηριότητα, λέγοντας ότι θα είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία του Δικτύου όταν εφαρμοστούν.
Ακόμη, τέθηκαν πολύ σημαντικά θέματα όπως ο Χώρος Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων από το Δήμαρχο Μεγαλόπολης, αλλά και έγιναν τοποθετήσεις για τη διαχείριση του ΕΑΠ από τους περισσότερους Βουλευτές. Οι Δήμαρχοι εστίασαν την προσοχή τους στην αναγκαιότητα κατανομής του ΕΑΠ και τα απαραίτητα περιβαλλοντικά μέτρα προστασίας των λιγνιτικών περιοχών, ενώ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το πρόσφατα θεσπισμένο τέλος επί του λιγνίτη.
Το λόγο πήραν όλοι οι παραβρισκόμενοι και εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων στα πολύ σημαντικά και σοβαρά ζητήματα που έχουν θέσει οι ενεργειακοί Δήμοι. Η ομοφωνία που επικράτησε στη συνάντηση για τα σημεία διεκδίκησης των ενεργειακών Δήμων, είναι εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο που δείχνει αφενός το δίκαιο χαρακτήρα των αιτημάτων και αφετέρου ότι οι θεσμικοί φορείς των λιγνιτικών περιοχών είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι για τη διεκδίκησή τους.
Γραφείο Τύπου
Δικτύου Ενεργειακών Δήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου