Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Γ. Λιάνης: "Τέλος εποχής μετά από 23 χρόνια"


"Τέλος εποχής μετά από 23 χρόνια και ήδη ήταν περισσότερα από όσα πιστεύω ότι πρέπει να κάνει ένας πολιτικός. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι μέσα σε μια πλήρη 12ετία, δηλαδή τρεις θητείες είναι αρκετές και για έναν βουλευτή να δώσει τον καλύτερό του εαυτό" είπε στον ΑΝΤ1 97,2 ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Γιώργος Λιάνης

ΕΡ. Σας άκουσα και χθες το βράδυ να δηλώνετε ότι δεν θα είστε ξανά υποψήφιος. Τέλος εποχής δηλαδή;
ΑΠ. Τέλος εποχής μετά από 23 χρόνια και ήδη ήταν περισσότερα από όσα πιστεύω ότι πρέπει να κάνει ένας πολιτικός. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι μέσα σε μια πλήρη 12ετία, δηλαδή τρεις θητείες είναι αρκετές και για έναν βουλευτή να δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό αφορά όλο το πολιτικό σύστημα, όλων των κομμάτων και επιπλέον αφορά και τα στελέχη τα υψηλότερα που διεκδικούν αξιώματα υπουργικά – πρωθυπουργικά κλπ. Τα πράγματα πρέπει να έχουν ένα όριο. Η Ελλάδα πρέπει να φρεσκάρει το πρόσωπο της. Εμείς ήμασταν κατά κάποιο τρόπο στην ίδιο μαγγανοπήγαδο δεμένοι, και κουράσαμε, κουραστήκαμε, έχουμε τις αγκυλώσεις μας, έχουμε τις ευθύνες τις τεράστιες. Εγώ πρέπει να σας πω ότι ο λόγος που φεύγω από την πολιτική είναι ότι αναγνωρίζω πραγματικά ότι ο λαός έχει απέραντο δίκιο στο να μας φορτώνει όλους και εμένα συγκεκριμένες ευθύνες για την κατάντια την οποία έχει σήμερα. Και πολύ περισσότερο για την ταπείνωση που δέχθηκε, τις αδικίες που έγιναν, και σχεδόν το όριο στου εξευτελισμού στο οποίο έφτασε. Αυτό είναι το πράγμα που με συντρίβει και θέλω να φύγω.
ΕΡ. Συνάδελφοί σας πολιτικοί ή Υπουργοί το έχουν καταλάβει αυτό;
ΑΠ. Πιστεύω ότι το έχουν καταλάβει, αλλά δεν έχουν τον τρόπο να το εκφράσουν, επειδή ακριβώς θέλουν να παραμείνουν στην πολιτική. Αλλά μην νομίζετε πως όλοι δεν έχουν συναίσθηση των ευθυνών τους. Θα με απογοήτευε πολύ να πίστευα ότι αυτοί δεν έχουν καταλάβει τι έχει γίνει στην Ελλάδα. Ίσως να με έχει βοηθήσει περισσότερο να το καταλάβω η δημοσιογραφική μου ιδιότητα, το ότι ήμουν ένας άνθρωπος όπως και εσείς στο πεζοδρόμιο. Δηλαδή έτρεχα για την εφημερίδα, για την είδηση σαν λαγωνικό, και τον παλμό του κόσμου τον είχα μέσα μου νωρίτερα από την ώρα που τον αισθανόταν ο κόσμος. Κατά συνέπεια στη δική μου περίπτωση το βλέπω λίγο διαφορετικά και τους καταλαβαίνω, αλλά εγώ πιστεύω νιώθουν.
ΕΡ. Από την άλλη βλέπουμε ότι όλες οι επιτροπές που λειτούργησαν το τελευταίο διάστημα σε αυτή τη βουλή δεν οδήγησαν κάπου, αλλά σε αδιέξοδο. Δεν έβγαλαν κάτι χειροπιαστό σε αυτό που έλεγε ο ελληνικός λαός ζητώντας να μάθει και να τιμωρηθούν κάποιοι οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα σε αυτό τον γκρεμό.
ΑΠ. Έχετε απόλυτο δίκιο και πρέπει να πω ότι το επεσήμανα και χθες αν το ακούσατε, θεωρώ ότι το πρώτο πράγμα που έχει να κάνει σήμερα ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος, συμβαίνει να τον γνωρίζω και πάρα πολύ καλά, είναι να δώσει στον ελληνικό λαό μια πλήρη εξήγηση του γιατί έφτασε εδώ η χώρα. Με ονόματα, ημερομηνίες, νόμους, γεγονότα και Ευρώπη. Αυτή τη δήλωση που έκανε, που τη θεωρώ σημαντική, την ερμηνεύω ότι έχουμε τεράστια ευθύνη για την διετία που κυβερνήσαμε, μιλάω σαν ΠΑΣΟΚ τώρα, ότι έχουμε τεράστια απόσταση από την κοινωνία σήμερα και είναι αληθές αυτό, ότι λέγαμε στον κόσμο ότι λεφτά υπάρχουν ενώ δεν υπάρχει σάλιο, ότι λέγαμε όλα στο φως και ήταν όλα στο σκότος αυτή τη διετία που κυβερνήσαμε, ότι λέγαμε κάθαρση όπως λέτε τώρα εσείς και κάναμε 4 εξεταστικές επιτροπές, από τις οποίες δεν τιμωρήθηκε ούτε ένας πολιτικός. Αυτό το βαθύτατο τραυματικό αίσθημα ατιμωρησίας, το κουβαλάει στη συνείδησή του ο ελληνικός λαός για αυτό θέλει να μας ταπεινώσει και εμάς, δικαίως.
ΕΡ. Πιστεύετε ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο να λάμψει η αλήθεια;
ΑΠ. Η αλήθεια μπορεί να λάμψει, η ατιμωρησία όμως δεν μπορεί να έχει τιμωρία τώρα, όταν έχουν καλυφθεί όλα από τους νόμους περί ευθύνης Υπουργών ή και άλλα συναφή, θέλω να είμαι δίκαιος.
ΕΡ. Και να θυμηθούμε και την προηγούμενη περίοδο της βουλής τα ίδια είχαμε, δεν κατέληξαν πουθενά οι ανάλογες επιτροπές.
ΑΠ. Αυτό είναι, αυτές είναι οι μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πολιτικό σύστημα, αυτές είναι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν και μερικές ακόμα που τις έχει αναφέρει ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως ας πούμε ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, που έχουμε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας που είχε τόση εμπειρία,
αλλά δεν μπορούσε να πει ότι ένιωθε ή ότι ήταν οι απόψεις του, γιατί υποτίθεται ότι έχει ρόλο μόνο σχεδόν διακοσμητικό ή συμβολικό.
ΕΡ. Το αντίθετο, έβλεπε ο ελληνικός λαός από το κοινοβούλιο να του κουνάνε το δάχτυλο.
ΑΠ. Αυτό για να είμαι ειλικρινής μετά το κίνημα των αγανακτισμένων, δεν συνέβη, για να είμαι δίκαιος. Δηλαδή, φοβήθηκαν οι βουλευτές, δεν φοβήθηκαν μόνο το θέμα της σωματικής ακεραιότητας, καταλάβανε ότι ο κόσμος έχει δίκιο στην εξέγερση των συναισθημάτων του, και στην ακραία διεκδίκηση του δικαίου του. Και εγώ τα καταλάβαινα πολύ καλά, και το έχω εισπράξει σας λέω ειλικρινά, να με αγριοκοιτάζουν στον δρόμο παρόλο που εδώ και ένα χρόνο έχω πει ότι φεύγω, παρόλο που εδώ και ένα χρόνο έχω παραιτηθεί, παρόλο που εδώ και ένα χρόνο δεν έχω ψηφίσει τίποτα, σε όλα έχω πει όχι. Εντούτοις δικαιολογώ τον κόσμο που αισθάνεται έτσι.
ΕΡ. Που οδηγείται η χώρα, έχετε εικόνα;
ΑΠ. Αν είναι αληθινά αυτά που είχε χθες ο κ. Προβόπουλος, και θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Προβόπουλος με την εμπειρία που έχει αποκτήσει από το ότι δεν τα είπε την προηγούμενη φορά, την αρνητική εμπειρία εννοώ, τα είπε γιατί δεν θέλει και αυτή τη φορά να εκτεθεί, τότε η χώρα είναι σε πολύ δύσκολη στιγμή και οδηγείται σε ακόμα χειρότερη. Θέλω να πιστεύω όμως ότι έστω και την στερνή στιγμή, την τελευταία, την υστάτη, αυτοί που έχουν τις ευθύνες και ιδίως οι αρχηγοί των κομμάτων, θα καταλάβουν ότι δεν έχουν νόημα οι παράλληλοι μονόλογοι τους. Να κατέβουν όλοι στις εκλογές που ξεκινάνε σε λίγες μέρες, με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι δημοκρατική διαδικασία αυτή. Ο ελληνικός λαός να διαλέξει ποια βουλή θέλει, αυτό θα κάνει, να δώσει τις δυνάμεις που αναλογούν στον καθένα όπως το νιώθει ο κόσμος, και στη συνέχεια αυτοί να αναλάβουν τις ευθύνες τη συγκυβέρνηση, τη διακυβέρνηση αν είναι που δεν θα είναι, όνειρο απατηλό πιστεύω ότι είναι οι αυτοδυναμίες πλέον, για κανένα. Αυτά πρέπει να τα δουν με άλλο μάτι από αυτό που τα βλέπανε. Δεν μου αρέσει να καίγονται τα σπίτια μας, και εμείς να τραγουδάμε. Ο καθένας ότι ονειρεύεται, η ΝΔ ονειρεύεται αυτοδυναμία, το ΠΑΣΟΚ ονειρεύεται νίκη, για όνομα θεού. Και η χώρα καίγεται. Και η αριστερά βεβαίως δεν κατεβάζει πρόταση, και αυτό έχει τη σημασία του.
ΕΡ. Θεωρείτε ότι έχει ευθύνες η αριστερά;
ΑΠ. Ευθύνες έχουμε όλοι, η αριστερά έχει τις λιγότερες δεν το συζητάω αυτό. Οι συντριπτικές ευθύνες βαρύνουν τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν.
ΕΡ. Θα είναι ψήφος διαμαρτυρίας, ψήφος εμπιστοσύνης, ψήφος αποχής; Τι ακριβώς θα είναι;
ΑΠ. Όλα θα είναι και αγανάκτηση θα είναι, και απόγνωσης, που σημαίνει και ακραία κατάσταση δεν ψηφίζω, όλα. Αλλά θέλω να δω τι θέλει ο ελληνικός λαός. Αυτό θα αποτυπωθεί και θα αποτυπωθεί καθαρά, γιατί πρώτη φορά κατεβαίνουν και τα κόμματα, βλέπετε τι γίνεται στη βουλή ξαφνικά έχουμε 8 κόμματα. Δεν το θεωρώ καλό αυτό αλλά δεν μπορώ να μην το σεβαστώ.
Πηγή: 972.gr

3 σχόλια:

  1. Μετά 23 χρόνια [ τι σου κάνει η εμπειρία ] αλλά και πάλι χωρις σιγουριά
    ΄΄ ΠΡΕΠΕΙ΄΄,λέει
    Κάποια στιγμή ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ( !!! ) να αντιληφθούμε ότι μέσα σε μια πλήρη 12ετία, δηλαδή τρεις θητείες είναι αρκετές και για έναν βουλευτή να δώσει τον καλύτερό του εαυτό..."
    Δεν το ΄΄ αντιλήφθηκε ΄΄ στα 23 χρόνια και ακόμα και τώρα που ίσως βλέπει ότι τα ΄΄΄σταφύλια είναι άγουρα ΄΄ με την εμπειρία που απέκτησε ...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. [...δηλαδή τρεις θητείες είναι αρκετές και για έναν βουλευτή να δώσει τον καλύτερό του εαυτό"...]

    Εσύ και κάποιοι άλλοι πόσες θητείες χρειάζεστε για να "τον" δώσετε?..3-4-5-6-50?..έχετε "καλό εαυτό"?
    Δεν έχετε!
    ...αν είχατε.....δεν θα "τελειώνατε" τον δικό μας καλό εαυτό!...άσε που βάλατε χέρι και στον "εαυτό" τον παιδιών μας!

    Έσεις κάνετε θητείες εμείς κάνουμε ΘΥΣΙΕΣ!

    ..α πάγαινε ρε ΛΙΑΝΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "..Η αλήθεια μπορεί να λάμψει, ***η ατιμωρησία όμως δεν μπορεί να έχει τιμωρία τώρα***(τι είναι αυτό ρε Λιάνη πρόταση από Έλληνα βουλευτή;), όταν έχουν καλυφθεί όλα από τους νόμους περί ευθύνης Υπουργών ή και άλλα συναφή, θέλω να είμαι δίκαιος..."??????????
    (σοβαρά ε?...για ποιο να είσαι δίκαιος?)
    AYTA EINAI ΚΑRAGREECANIDIA ΛΙΑΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή