Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο


Η ελληνική κοινωνία, εδώ και 3 χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπη με την ίσως πιο σκληρή προσαρμογή της μεταπολιτευτικής της ιστορίας.
Η οικονομική κρίση, αποτέλεσμα της πολιτικής σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων, άλλαξε άρδην τα δεδομένα σε όλους τους τομείς της ζωή μας. Η συνεχώς αυξανόμενες φτώχεια κι ανεργία, τα δυσβάσταχτα βάρη, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους κι η 

υποβάθμιση της Δημόσιας-Δωρεάν Παιδείας είναι φαινόμενα που συζητάμε καθημερινά.
Απέναντι σε όλα αυτά οφείλουμε να πάρουμε θέση, να ενημερωθούμε και να δράσουμε! Ν’ αναπτύξουμε εκείνες τις σχέσεις ρήξης κι αλληλεγγύης δίνοντας έτσι την απάντησή μας.
Με το παραπάνω σκεπτικό λοιπόν, εμείς οι φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας αποφασίσαμε να στηρίξουμε ένα Πρόγραμμα Εθελοντικής Ενισχυτικής Διδασκαλίας σε μαθητές της πόλης μας με χαμηλή επίδοση.
Πιστεύουμε ότι σε μία ακριτική πόλη, όπως η Φλώρινα, είναι αποστολή του Πανεπιστημίου να αποτελεί συνοδοιπόρο της τοπικής κοινωνίας στον αγώνα για τη βελτίωση της καθημερινότητας!
Μέσα απ’ αυτή την κίνηση σκοπεύουμε να βοηθήσουμε παιδιά με χαμηλή επίδοση, τα οποία δεν προλαβαίνουν η δεν μπορούν να στηρίξουν οι γονείς τους στη διαδικασία της μάθησης. Στόχος επίσης είναι η ανάπτυξη του πνεύματος του εθελοντισμού, τόσο στους μελλοντικούς δασκάλους όσο και στην τοπική κοινωνία. Τέλος δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές του τμήματός μας να ασκηθούν περισσότερο στη διδακτική πράξη.
Θα ήταν ευχής έργο να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις κι άλλα Παιδαγωγικά Τμήματα …
Την απάντηση στην κρίση τη δίνουμε όλοι μαζί! Ενωμένοι, με συνεργασία κι αλληλεγγύη θα φέρουμε την Αλλαγή. Ο καθένας απ’ το δικό του μετερίζι, απ’ τους χώρους εργασίας, μέχρι τα σχολεία κι απ’ τις πλατείες μέχρι τη γειτονία του χωριού μας, γράφουμε τις πρώτες λέξεις ενός άλλου αύριο…
Καλπάκης Στέργιος
Πρόεδρος Φοιτητικού Συλλόγου ΠΤΔΕ

18 σχόλια:

  1. Μπράβο παιδιά! Ο δρόμος που δείχνετε, της κοινωνικής αλληλεγγύης πέρα και έξω από κάθε προκαθορισμένο σχήμα, είναι η μόνη απάντηση σε όσους θέλουν να μας κάνουν δουλικά τους αλλά και στους άλλους (τους επαγγελματίες των αγώνων) που καραδοκούν για να μας βάλουν στο (όποιο) μαντρί τους, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη μας.
    Αυτή η στάση, η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ, επιτρέπει σε όλους μας (δικαίους και αδίκους...) να αισιοδοξούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ!!!
    Και πάλι μπράβο, μέσα στην μαυρίλα της κρίσης οι νέοι μας ανάβουν μια φλόγα, ένα φως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΛΠΑΚΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΤΔΕ ΕΧΕΙ ΣΗΚΩΣΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΥ, ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΑ ΠΡΩΤΗ Η ΠΑΣΠ ΣΤΟ ΑΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο εθςλοντισμός είναι η μεγαλύτερη απάτη!! Για να μην τα κάνει το κράτος ας τα κάνουν οι φοιτητές δηλαδή. Όπως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Καληνύχτες σε όλα τα νυχτωμένα μυαλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοιμήσου εσύ, κι όταν το κράτος κάνει οτιδήποτε θα σε ξυπνήσουμε.

      Διαγραφή
    2. Το κράτος που ψηφίζεις και στηρίζεις εσύ τόσα χρόνια. Αλλά να το αλλάξεις είναι δύσκολο βέβαια, καλύτερα να βολεύεσαι με ρεφορμιστικές λύσεις που δεν κάνουν να ιδρώσει το αυτί κανενός. Πάρε τον Βενιζέλο σου τώρα και νάνι.

      Διαγραφή
  5. Από πότε επιτρέπεται σε πασπίτες να ξευτιλίζουν στίχους του Ρίτσου?? Η κόρη του Λοίζου σας το ξέκοψε και τώρα έχετε την Βόσσου, που σαι ρε Έρη???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τότε που επιτρέπεται και σε φασιστοχουντικά μυαλά σαν εσένα να θεωρούν ιδιοκτησία τους το έργο ενός ποιητή.

      Διαγραφή
    2. Όχι μάγκα, από τότε που οι λέξεις δεν χάνουν το νόημά τους. Χρειάζεται και λίγο τσίπα, αυτοί που διέλυσαν τη χώρα δεν γίνεται να χρησιμοποιούν στίχο του Ρίτσου τον οποίο έστειλε εξορία η τάξη που υπερασπίζεστε. Δεν γίνεται οι λύκοι να βελάζουν κι από πάνω, ούτε οι βολεμένοι κι αυτοί που περιμένουν τη θέση σε 2-3 χρονάκια να κάνουν τον επαναστάτη.

      Διαγραφή
  6. @05:51

    Ο εθελοντισμός δεν είναι καθόλου απάτη. Είναι το μέσο για την αφύπνιση του πληθυσμού, είναι το αντίδοτο στο "για όλα φταίνε οι άλλοι". Το κράτος παρέχει την Παιδεία που παρέχει στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί στο μεγαλύτερο ποσοστό κάνουν ο,τι καλύτερο μπορούν. Σε περιπτώσεις που αυτο δεν αρκεί λόγω έλλειψης προυποθέσεων (μεγαλο πλήθος μαθητών, φτωχή υλικοτεχνική υποδομή) προκύπτει ενα κενό εκπαίδευσης.

    Σίγουρα το κράτος θα έπρεπε να παρέχει καλύτερη παιδεία ανεβάζοντας τα έξοδα που κάνει για αυτήν.

    Και μέχρι τότε τι θα γίνει λοιπόν;
    Εκτός από τις πορείες και τα πλακάτ πρέπει να κάνουμε και κάτι άλλο, έμπρακτα. Τα παιδιά έχουν ανάγκες σήμερα, τώρα, εχτές! Δεν αρκούνται σε δελτία τύπου.
    Εκτός αν το θέμα σου είναι ότι δεν οργανώνονται από τον "σωστό" φορέα αγώνων αυτά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα είναι ότι δίνεις αυταπάτες στο λαό ότι μπορούν να βρεθούν διέξοδοι στην καπιταλιστική κρίση εκτός απ την ευθεία ρήξη με τον χαρακτήρα του και την πάλη για την ανατροπή του. Σχηματικά, τους βολεύεις μ ένα ψάρι τη βδομάδα και δεν παλεύεις να τους μάθεις να ψαρεύουν γιατί οι ψαράδες είναι μονοπώλιο. Μπορεί η δική σου πράξη -να ψαρεύεις εθελοντικά δηλαδή- να είναι καλή, αλλά συγχρόνως βοηθά και τα μονοπώλια των ψαράδων να κρατήσουν το πόστο τους και να μην κουνιέται φύλλο. Τουτ έστιν ρεφορμισμός.

      Διαγραφή
  7. προ πασοκ, δημοκράτης24 Μαρτίου 2012 στις 1:24 μ.μ.

    Η ΠΑΣΠ στηρίζει ακόμη πασοκ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κακόμοιρε των 03.51 (που ελπίζω να μην είσαι νέος) ο καημός σου είναι η πρωτιά της ΠΑΣΠ; Ακόμη δεν κατάλαβες τι γίνεται ή περιμένεις κι εσύ τη σειρά σου για να σε βολέψει το "κίνημα";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΑΣΠΙΤΕΣ ΚΟΤΕΣ ΚΟΛΩΝΑΚΙΩΤΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ξεκολλήστε ρε με τα χαζοκομματικά σας σχόλια.

    Οι παρατάξεις στις σχολές είναι έργο των πολιτικών μας. Δεν σημαίνει όμως πως αυτά τα παιδιά, άσχετα αν ανήκουν στην ΠΑΣΠ ή στη ΔΑΠ, δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Όσο εμείς οι μεγαλύτεροι μένουμε σε παρελθοντικές νοοτροπίες, τόσο θα λειτουργούμε σαν τροχοπέδη.

    Επιτέλους ας αφήσουμε τους νέους να μας πάνε μπροστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η ουσία μετράει και τίποτα άλλο!

    Μπράβο παιδιά, συνεχίστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εξαιρετική πρωτοβουλία και ωραίο το κείμενο του Στ.Καλπάκη.Πίσω από τις λέξεις,υπάρχουν συναισθήματα και διάθεση για κοινωνική συμμετοχή.Οι σχολιαστές τα αντιλαμβάνονται όλα αυτά.Οι ελάχιστοι εξυπνάκηδες και ποτισμένοι από ατελέσφορες(δικός τους ο όρος)ιδεολογίες-στη συγκεκριμένη περίπτωση-φαντάζουν παράταιροι στο κλίμα αυτής της σωστής προσπάθειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πόσο κομπλεξάρες μπορεί να είστε όλοι σας; Αντί να πείτε μπράβο στα παιδιά, τους νέους μας που ξυπνάνε, που βοηθάνε την πόλη που σπουδάζουν κάθεστε και μιλάτε για κόμματα και παρατάξεις. Κολλημένα μετεμφυλιακά κατακάθια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή