Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Έφτασαν οι πρώτοι Αργυροπελεκάνοι στην Πρέσπα!


Με καθυστέρηση ενός μήνα, λόγω καιρού, καταφτάνουν σιγά-σιγά στη χιονισμένη Πρέσπα και φέρνουν την άνοιξη.
Η Πρέσπα κατέχει το ρεκόρ της μεγαλύτερης αποικίας Αργυροπελεκάνων στον κόσμο. Το μέγεθος του συνολικού πληθυσμού 

του παγκόσμια απειλούμενου αυτού είδους εκτιμάται σε 10.400-13.900 ζευγάρια (Κόκκινος Κατάλογος IUCN 2008). Αναπαράγεται στο βόρειο ημισφαίριο, σε αποικίες διάσπαρτες από την Ελλάδα μέχρι την Κίνα. Ο Αργυροπελεκάνος είναι από τα μεγαλύτερα είδη πουλιών της γης που μπορούν να πετάξουν. Μπορεί να φθάσει σε βάρος τα 11 κιλά και το άνοιγμα φτερών του να αγγίξει τα 3.20μ. Είναι πουλί που τρέφεται με ψάρια, αλλά δεν ανταγωνίζεται τους ψαράδες γιατί η τροφή του αποτελείται κυρίως από ψάρια που αφθονούν και έχουν μικρή εμπορική αξία. 
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν δύο μικτές αποικίες Αργυροπελεκάνων και Ροδοπελεκάνων, στη Μικρή Πρέσπα και στο Δέλτα του Δούναβη-Ρουμανία. Η αποικία της Πρέσπας κατέχει το διπλό ρεκόρ της μεγαλύτερης αποικίας Αργυροπελεκάνων στον κόσμο με τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε σχέση με την έκταση της περιοχής. Από το 1987 έως σήμερα η οικολογία του Αργυροπελεκάνου καθώς και του Ροδοπελεκάνου μελετάται στην Πρέσπα στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος για τη Μελέτη και Προστασία των Αργυροπελεκάνων. Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, βασισμένη σε συμπεράσματα αυτής της έρευνας, προώθησε μια σειρά διαχειριστικών μέτρων με στόχο την προστασία των πελεκάνων και σταδιακά η αποικία των Αργυροπελεκάνων της Πρέσπας έφτασε στα σημερινά επίπεδα (περισσότερα από 1.000 ζευγάρια), αυξανόμενη κατά 900% από τα μεγέθη της δεκαετίας του ’80. Σήμερα η αποικία της Πρέσπας αποτελεί περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους.  Αντίστοιχα τα διαχειριστικά μέτρα οδήγησαν στην αύξηση του πληθυσμού των Ροδοπελεκάνων κατά περίπου 500% από τα επίπεδα της δεκαετίας του ’80.
Πηγή: Εταιρία Προστασίας Πρεσπών

4 σχόλια:

  1. αυτός είναι ο πραγματικός πλούτος μας-και αυτόν δεν πρόκειται να μας τον πάρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΏΣ ΤΑ ΜΑΣ. πράγματι είναι ο πλούτος μας, αρκεί να τον σέβονται και κάτι ''πουσκάρηδες''. ΄Ηρθαν την επομένη που έφυγε από την Πρέσπα το πράσινο αστέρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κι εγω ειδα ενα πάνω απο το 1033 να περνανε παρόλο που χιόνιζε υπέροχο θέαμα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή