Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

O ANDREA VALDINOCCI στο ΤΕΕΤ Φλώρινας


Σήμερα, Δευτέρα  26 Μαρτίου στη 1.30 μ.μ.ANDREA VALDINOCCI, ηθοποιός του ‘TEATRODUE MONDI’’ που δρά στον ιταλικό και διεθνή χώρο από το 1980, θα παρουσιάσει στην αίθουσα 

“Μεγαλέξαντρος” του ΤΕΕΤΦ το ντοκυμαντέρ  ‘licenziata’’ (απολυμένη).
Πρόκειται για μια ταινία-ντοκυμαντέρ διήγησης της εμπειρίας ενός θεατρικού σχήματος που γεννήθηκε ανάμεσα σ’ ένα ιταλικό  θίασο, το Teatro Due Mondiκαι μιας ομάδας εργατριών που χάνουν τη θέση εργασίας τους. Δυό πραγματικότητες με ανοιχτά ζητήματα συναντώνται. Η μαγεία αυτής της συνάντησης βρίσκεται στο ό,τι η καθεμιά από τις δύο ομάδες δίνει απαντήσεις σε προβλήματα της άλλης.
Από αυτήν την εμπειρία γεννήθηκε μια θεατρική παράσταση και σιγά σιγά εξελίχθηκε σε ένα ‘’ζήτημα’’ που πήρε αξιοσημείωτες διαστάσεις στον ιταλικό τύπο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, συμβάλλοντας στο να αναδυθεί από τον κάδο της αδιαφορίας και να προβληθεί το πρόβλημα 350 γυναικών που βρέθηκαν χωρίς εργασία.
Ο Αndrea Valdinocci, στη συνάντηση της 26ης Μαρτίου, καταθέτει την εμπειρία της προσωπικής του συμμετοχής στο project “Licenziatα’’ καθώς και σε άλλα σχήματα ανάλογης προσέγγισης.
Η παραπάνω δράση στοχεύει στο να διερευνήσει τους τρόπους που η τέχνη δύναται να λειτουργήσει στον άμεσο κοινωνικό αστικό ιστό και να ενεργοποιήσει εκφραστικές δυναμικές ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού, με καθοριστικό τρόπο.
Συγχρόνως αυτή η δυναμική σχέση καλλιτέχνη και απλού πολίτη απαντά ιαματικά σε προβλήματα απομόνωσης της καλλιτεχνικής δημιουργίας και απομάκρυνσής της από τον κύριο αποδέκτη της που είναι η κοινωνία.
Η παρουσίαση οργανώνεται από το Εργαστήριο Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών κι Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας.
Πηγή: ΕΝ ΦΛΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου