Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ


Σχολιάζοντας την πρόταση του ΥΠΕΚΑ προς την Κομισιόν για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο συνεκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Τάσος Κρομμύδας, δήλωσε:

«Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι αν οι λιγνιτικοί σταθμοί θα είναι ιδιωτικοί ή ημικρατικοί αλλά το αν η πολιτεία θέλει και μπορεί να σχεδιάσει έγκαιρα και ολοκληρωμένα τη μετάβαση της χώρας σε μια μετα-λιγνιτική εποχή. Δυστυχώς, για χρόνια η κυβέρνηση και η ΔΕΗ έκρυβαν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, ζητώντας συνεχώς παρατάσεις και εξαιρέσεις για τις λιγνιτικές μας μονάδες από ευρωπαϊκές ρυθμίσεις,
αντί να προχωρούν σε αποφασιστικές πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας και προώθησης των ΑΠΕ. Ακόμα κι έτσι όμως, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, οι προς πώληση μονάδες του Αμύνταιου και της Καρδιάς θα πρέπει να έχουν πάψει τη λειτουργία τους μέχρι το 2020 και εκείνη της Μεγαλόπολης-3 μέχρι το 2025. Θεωρώντας το χρονοδιάγραμμα αυτό καθόλου φιλόδοξο, φοβόμαστε πως η ιδιωτικοποίηση των μονάδων θα εμποδίσει τη δυνατότητα επίσπευσης του κλεισίματός τους στο πλαίσιο ενός ριζικού μετασχηματισμού του ενεργειακού μας μοντέλου, που τόσο έχουμε ανάγκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου